fredag 21 maj 2010

"Leve konkurrensen i sjukvården"

Det mest spridda, borgerliga flygbladet, Svenska dagbladets ledarsida, hyllar idag införandet av vårdval och apoteksavregleringen. Bakgrunden är en rapport  från Konkurrensverket om erfarenheter av vårdval. Om pillerförsäljningen kan man väl kort säga att det byte av skyltar som har gjorts på apoteket nedanför min balkong eller på de två apoteken i Solna centrum där jag jobbar knappast har förbättrat valfriheten eller ökat konkurrensen. Det är egentligen bara en ideologiskt betingad privatisering av lönsamma affärsområden till bland annat riskkapitalbolag på skatteparadisöar. Borgerlig ideologi i ett nötskal.

Om vårdvalet har mycket sagts och kommer mer att sägas. Ett av alla mina inlägg här. Visst har Filippa Reinfeldt fått inviga en del nya vårdcentraler. Och visst kan man i statistiken notera ökningar av besöken. Det där sista tillhör ju de viktigaste kritikpunkterna av vårdvalet.

Att vårdcentralerna, för att få ekonomin att gå ihop, jagar så kallade pinnar är välkänt och en av de negativa effekterna. Man tar en åkomma per besök. Patienter hänvisas tillbaks på den mest obegripliga sätt, bara för att nya besök ska registreras. Dessutom styr systemet mot "doktorsbesök", oavsett krämpa.

Fler vårdcentraler, ja. Noterar dock att länets största kommun med en kraftig befolkningsökning bara har en ny auktorisation (tillstånd att driva vårdcentral). Den har aldrig startats. Och så ser det ut i ca hälften av länets kommuner där ingen ny vård har tillkommit. Däremot har det skett i innerstaden. Förklaringen är att Alliansen i vårt landsting till skillnad från alliansen i Halland och Skåne tycker att politiken inte ska bry sig om hur vårdens resurser används. I andra landsting tycker man att behoven hos befolkningen måste få styra vart verksamheter lokaliseras om de betalas med skattepengar. Det behöver inte ha ett dyft med en positiv valfrihet för patienten att göra.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,