fredag 7 maj 2010

"Den största blåsning som svenska skattebetalare utsatts för"

Man blir lätt misstänksam: vad ligger bakom alla märkliga turer i bygget om Nya Karolinska? (S) nya ledare i landstinget, Ilija Batljan, säger till SvD:
– Den här upphandlingen är en katastrof och den största blåsning som svenska skattebetalare utsatts för. Enbart finansieringen skulle kunna bli 5-9 miljarder kronor billigare och förändringen är möjlig att göra redan i morgon
Något verkar helgalet i allt. Det var ett speciellt arrangemang på fullmäktige, Sveriges näst största parlmament. För att få komma in till sina bänkar skulle vi ledamöter visa biljett. Paginerad med ett särskilt nummer som också kopplades till en hemlig bunt papper. Varningarna var tydliga: "en påslagen mobil ser vi. Då kommer vakter". Datorerna skulle detta sammanträde vara avstängda. Frågan man så här i efterhand kan ställa sig:

Vem beställde detta sanslösa kontrollsystem för att stänga till truten på folkvalda? Visst finns det också ett politiskt ansvar för detta. Under det hemliga sammanträdet underströk landstingsdirektören att vad sekretessen omfattar är i mångt och mycket landstingsfullmäktige som beslutar om. I voteringen röstade partierna efter partilinjerna: Borgare: ja till "censurpappret". Oppositionen nej. Jag får således inte skriva något om detta. Min utväg blir att, som i tidigare inlägg, citera andra. Detta kan inte ens ett censurbeslut i landstinget förhindra.

I Dagens Nyheters ekonomibilaga refereras idag till en "hemlig utredning" som tidningen har tagit del av. DN skriver:
Den handfull affärsbanker som ska låna ut närmare nio miljarder kronor till bygget kommer att få en basränta på 4,25 procent plus en marginal på mellan 2,25 och 3 procentenheter. Sammanlagt gör bankerna en marginalvinst på upp till fyra miljarder kronor på avtalet".
DN skriver också om en alternativ beräkning som har gjorts och att byggprojektet:
"...blir 30-35 procent dyrare jämfört med om man projekterat och finansierat bygget själva".
Det som i grunden är både viktigt och positivt för vården i Stockholm förmörkas onekligen av hur ärendet om bygget hanteras. Hemlighetsstämpeln, som landstingets politiska majoritet frivilligt har tagit på sig efter (gissar jag) påtryckningar från affärsintressen, lägger en trist sordin på det som borde vara vårt fokus: hur sjukvården kan förbättras och utvecklas för invånarna i vår region och för de många andra som tar del av en högspecialiserad vård av världsklass.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Henke sa...

Jag skulle väldigt gärna vilja se den kalkylen än bara gripa efter siffror i luften som det görs nu. Jag vill se hur 6,5% på projektsumman 14,5 miljarder som finansieras av en OPS-lösning kan bli dessa belopp.
Vilket "litet" projektbolag refereras till? Det företag som har fått projektet, Skanska med Innisfree, har en mycket solid och solvent likviditet.
Jag har varit anställd i den offentliga (offantliga) förvaltningen för att veta att det ALLTID blir dyrare och mer ineffektivt att låta stat eller landsting göra egen projektering. Sverige är fantastiskt men också fantastiskt duktigt på att ha en ineffektiv och dyr förvaltning nästan i nivå med länder som Grekland och Italien, lokalhyror som landstingsförvaltning, Fd fortifikationsförvaltning mm tvingas att ta ut för att täcka sin egen administrativa kostnad är astronomiska! Sedan avslutas det med en absurditet: Landstingen kan inte kompetensen och erfarenheten av att projektera ett sjukhusbygge med den patientsäkerhet och kvalité i både vård, miljöpåverkan med mera. Det saknas faktiskt tillräckliga kunskaper för det.

Hampus Eckerman sa...

Henke, du vill se det? Det vill jag också. Problemet är att vi inte får det därför att de borgerliga med lagstiftning hindrar oss.

Därför kan du och jag inte granska siffrorna.

Ebba sa...

Peter: hela affären verkar helt vansinnig men hemligstämpeln tar ändå priset. Den luktar marknadsfundamentalistisk diktatur.

Varför inte ta bladet från munnen? Vad har du att förlora? Kan du bli åtalad? Är det inte värt det då, med den uppståndelse som det skulle skapa?

Karl Henriksson sa...

Lite överraskad är jag, Peter, när du hävdar att sekretesslagen och insiderlagen är något som den borgerliga ledningen i landstinget hittat på. Jag är säker på att lagarna inte skrivits av landstingspolitiker och tämligen förvissad om att de i stora delar dessutom överensstämmer med de lagar som fanns när vi hade socialistiskt styre i riket. Sedan noterar jag i och för sig att en och annan socialistisk politiker har föga respekt för lagarna, men det är en annan sak.

Helene sa...

Karl, i vanliga fall faller sekretessen när protokollet är justerat och man gjort financial close. Den här gången har majoriteten valt att tilmötesgå anbudsgivarens önskemål om en utvidgad sekretess. Det är ingen lag utan ett politiskt beslut vi tog i fullmäktige i tisdags.

Peter Andersson sa...

@Karl. Det här blir ju ytterligare ett bevis på att hemliga möten inte ska förekomma så här. När det gäller sekretessen behandlades detta separat med besked från landstingsdirektör / chefsjurist att landstinget i de fall sekretessen "Knöts åt" hade frihet att själv bestämma. En lagreglering av de punkterna hade förstås inte krävs särskilt beslut. JAg har full förståelse för att du inte har kunnat kolla detta eftersom sammanträdet var så hemligt.

Åter. En votering om lagen hade förstås inte varit möjlig...
http://www.sll.se/Handlingar/Landstingsfullm%C3%A4ktige/2010/10-05-04/100504be.pdf

Henke: om man tar en byggkostnad och sen lägger på ett antal poster så blir det mer än rena byggkostnader. Åter en våda av idiotibeslut av sekretess men den DN-artikel som finns i Ekonomidelen i dag är intressant..

Ebba: kan väl tycka som du. Men det finns en sak här som är ganska viktig: Den kritik som ska riktas, ska inte riktas mot mig eller andra i oppositionen för "tystnad". KRitik och ansvarsutkrävande ska till 10000 procent riktas mot de som har majoriteten. Annars blir situationen helt absurd.

Helene/ Hampus: tack för synp

peter

Amanda sa...

Om minoriteter aldrig säger ifrån förändras heller ingenting.

Hampus Eckerman sa...

Inklippt vad någon skrev på annan blogg:

"Det är 19 kap. 3 § och 31 kap. 16 § som åberopas (se http://www.nyakarolinskasolna.se/Global/Dokument/100504%2520Beslutforslag.pdf).

Eftersom dessa paragrafer inte bryter meddelarfriheten så gäller den till fullo. Det är visserligen straffbart att lämna ut de hemliga handlingarna i fysisk form, däremot går det bra att muntligt meddela en journalist vid något grundlagsskyddat medium (tidning, radio, TV) precis vad som står i dem. Den som har pappren tillgängliga rekommenderas alltså att ringa till någon pålitlig journalist (sossar kan ringa till Stockholmstidningen!) och läsa innantill. Fullt tillåtet alltså, du behöver inte ens vara anonym!

Jag antar att det var av den anledningen som borgarna i landstinget - sannolikt lagstridigt - skrämde fullmäktigeledamöterna med vakter om de hade sina mobiler påslagna och numrerade handlingarna."

Martin Gustavsson sa...

Blaasningen aer ju att vi sjaelvmant och frivilligt som lobotomerade apor vaeljer politiker som sedan kan hitta paa vad fan som helst utan folklig paaverkansmoejlighet under fyraa aar.
Vakna!
MVH
MrPerfect72
Medlem av www.aktivdemokrati.se

Christy sa...

Hej alla,

Jag är en privat långivare, jag erbjuda lån till 3% detta är ett legitimt företag med heder och skillnad är vi redo att hjälpa dig i alla finansiella problem som du är vi erbjuder alla typer av lån så om du är intresserad av detta lån erbjudande vänligen kontakta oss på vår e-post: wagner_firm1@blumail.org

Också ge följa uppgifter så att vi kan gå vidare med lånet omedelbart.

Namn:
Belopp som krävs:
Varaktighet:
land:
Syfte med lån:
Månadsinkomst:
Telefonnummer:

Kontakta oss med ovanstående uppgifter om vår e-post: wagner_firm1@blumail.org

Hälsningar till er alla.