söndag 9 maj 2010

Grekisk dans, Sahlin mot Reinfeldt och hur lyder den tionde punkten?Det är tätt mellan tungviktsmöten i den politiska kampen. Ikväll möter Mona Sahlin åter igen Fredrik Reinfeldt i debatt, den här gången är Agenda-redaktionen värd. Den här gången hålls debatten i en något förändrad situation, med ännu ett tungt krismoln med rötter i Grekland som möjligen drar över Sverige. Det påverkar direkt den svenska valdebatten. DN:s Peter Wolodarski ger rådet till sin alliansregering att vända blickarna ut över Europa, den arena som enligt hans analys gav Reinfeldt ett starkt förtroendekapital. Om detta skriver också SvD:s Göran Eriksson med analysen att krisvågen kan ge alliansen ytterligare fart framåt i väljaropinionen. Parallellt vill man också vrida angreppen mer mot Mp som ju står för de konkreta opinionsframgångarna. Genom att försvaga trovärdigheten för Maria Wetterstrand slår man, är tanken, på hela det rödgröna alternativet. PJ Anders Linder gör det idag.

Det vore förstås tjänstefel om inte Reinfeldt och Borg använder sig av alla tänkbara möjligheter. En sådan är att fokus flyttas från utvärdering av den mandatperiod som har gått till akuta hot mot svensk ekonomi och jobb. De får också ett naturligt försprång eftersom det finns en svårighet i tidsperspektiv när väljarna ska bedöma ansvar och skuld: att Alliansregeringen fick överta en urstark ekonomi i en tid med inflöde av nya jobb ger dom en oförtjänad guldstjärna i boken medan det omvända gäller den rödgröna oppositionen. Det är mycket tveksamt att väljarna skulle utdela det omdömet om fokus var att utvärdera de jobb som skulle bli fler men blev färre och det utanförskap som skulle minska men ökade.

Ser slutet på de rödgrönas gemesamma framtädande vid V-kongressen. Peter Eriksson talar om det mest konkreta som har presenterats av alliansen för nästa mandatperiod. Det är förvånande nog inte den valplattform som blev offentlig igår med mycket retorik men inte mycket skarpt. Det mest konkreta är i stället en "Inte-lista" på nio punkter. Eriksson grubblar högt över "varför nio"?

- Att inte riskera statsfinanserna genom ofinansierade utgiftslöften.
     - Att inte höja skatten för vanliga löntagare.
- Att inte göra det dyrare att anställa unga.
- Att inte avskaffa RUT och ROT.
- Att inte återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt.
- Att inte förtidsavveckla kärnkraften.
- Att inte införa kilometerskatt.
- Att inte kvotera föräldraförsäkringen.
- Att inte skjuta upp förbifart Stockholm.


Tio hade varit ett mer naturligt tal i sammanhanget, säger han. Ja, den strukna, tionde punkten: vilken var det? Som togs bort av någon valstrategi med omdöme och fingertoppskänsla för hur väljarna påverkas? Vad tror du?

Det känns att den rödgröna budgetmotionen fick angreppen att komma av sig. Det blev en helt annan ton efter än före när man såg att förslagen om höjda skatter inte var gångbara som politiskt vapen att skrämma väljare med. Man svarade med sin "Inte-lista" och en valplattform som var ett utkast. I ett sånt läge kommer grekiska finanskriser som en julklapp under alliansgranen och ger en möjlighet att vrida fokus. Gissar att debatten ikväll kommer att beröra en del av detta

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

TRIDENT sa...

Tja - vad kan den tionde punkten ha varit....?

- Vi ska inte införa sextimmars arbetsdag för då kommer landets ekonomi att kollapsa...
- Vi ska inte införa friår för medborgarna har inte råd att via skatterna försörja de som vill gå hemma och inget göra...
- Vi ska inte dra hem den svenska styrkan från Afghanistan förrän det solidariska arbetet med att skapa demokrati och frihet för det Afghanska folket fullföljts.....
- Vi ska inte höja det totala skattetrycket på medborgarna...
- Vi ska inte höja bensinpriset med 2kr per liter
- vi ska inte förbjuda flygtrafik i södra Sverige....
- Vi ska inte höja ersättningsnivåerna till 90% i a-kassan utan ska använda pengarna till att skapa förutsättningar för fler jobb
- Vi ska inte subventionera fackföreningarna genom att införa avdragsrätt för fackföreningsavgiften.


Ja du - Peter - det är bara att välja...

...och den politiska freakshowen som pågår i Gävle kan säkert komma att tillföra ytterligare punkter...

TRIDENT sa...

jag glömde ju....


- vi lovar att inte förstatliga alla banker i landet
- vi lovar att svenska staten aldrig kommer att äga och driva bilfabriker

TRIDENT sa...

...och nu kom jag på en till efter att ha läst sammandrag av vad som beslutades på den politiska freakshowen...

- vi lovar att inte förstatliga apoteket igen!

Man kan undra hur det står till med den ekonomiska bildningen på freakshowens deltagare....

Jag undrar hur många miljarder det skulle kosta i skadestånd att återinföra det statliga monopolet på apotek.

Vad tänker kommunisterna - förlåt - vänsterpartisterna med? Tror de att "någon annan" har obegränsat med pengar som man kan sätta sprätt på?

Raymond Svensson sa...

Peter, visst kan man ha synpunkter på hur Alliansregeringen sköter sig. Några som värderat resultatet i jämförelse med övriga EU-länder och utifrån utifrån Lissabonfördragets kriterier, är World Economic Forum. Och då blir resultatet att Sverige ligger kvar på förstaplatsen. Det är ett gott betyg om något. Tycker åtminstone jag.

Anonym sa...

De som vill tömma folks plånböcker är ju nu bevisat...
Grekland har kört den nyliberala linjen och är snart i konkurs...
Samma gäller för Island samt Irland...
Även bördan på EU kostnaden ca: 30 000 000 000:- årligen,
har man ålagt folket….?
Att högern skall vara de som värnar för folks frihet eller fria valmöjligheten är ett stort skämt...
Folk i alla länder har folken i sin strävan till frihet fått bemöta en intolerant och motsträvig höger...
Flera nationer har upplevt militärkupper samt även interventioner..
Sverige har sin Ådalen......
För de som vill veta vad i högern skall även ta en titt på vilka som utbildade nazisterna i rasbiologin, vilka som finansierade deras militärapparat samt vilka som stödde nazisterna ända fram till krigets slutskede !
Särkilt den Svenska högern !

TRIDENT sa...

Ja jag förstår varför du är anonym....

Det börjar te sig smått patetiskt när varje gång vänstern kommer dragande med Ådalen - samtidigt som man gladeligen hyllar massmördarregimer.

Kommunismen i fd Sovjetunionen mördade runt 36 000 000 människor enligt Röda Korsets statistik...

...36 000 000 miljoner lik i kommunismens namn!

Forna DDR sköt gladeligen ihjäl sina medborgare när de försökte fly till demokratin, och gud vet hur många som mördats i kommunismens namn i Nord Korea.

Både den svenska socialdemokratin och kommunisterna - förlåt vänsterpartiet - borde nog göra upp med sitt egna förflutna först - innan man tar till brösttoner och kritiserar andra.

Sedan vet jag inte vad högern har att göra med den ofantligt stora offentliga sektorn i Grekland, eller den löjligt låga pensionsåldern som grekiska statsanställda har....

...mig veterligen arbetar högerpartier i motsatt riktning....

Sen kan vi ju gärna diskutera både friår, sex timmars arbetsdag och 90%iga ersättningsnivåer....

Personligen tycker jag denna tobleronepolitik luktar grekisk fetaost lång väg - ta det på kortet och skicka det till kommande generationer - precis som grekerna gjort...

Anonym sa...

Låt se här nu Trident.

Påstår du att vänstern i Sverige och Socialdemokraterna i Sverige är ansvariga för det som hände i sovjetunionen ?

Georgie Free, United Music Magazine sa...

Det är lite ironiskt att du har helena paparizou och greklands enda eurovisionvinnare för honär ju svenska. Föratt få ordning igrekla nd behövslite svensk arbetslinje skattemyndighetsutövning och lugn.

Nemokrati sa...

Efter att ha läst transkriptionen av debatten mellan Reinfeldt och Sahlin - klippet var inte utlagt och jag hann inte se debatten i 'realtid', så måste jag säga att det bestående intrycket tyvärr är -Genom socialdemokraternas envisa vägran att vrida politiken åt vänster och säga Nej till EU (och den neoliberala upphandlingspolitik med minimilöner, svartjobb, (människohandel med slavlöner därtill) spekulation och beskydd av banker som tjänar grova pengar på derivat-och 'securitisations'fiffel med statliga ekonomier som vore de lekbollar) så måste jag säga att det bestående intrycket tyvärr blir: S & M är SaMMa skrot och korn - Marknadens Marionetter. S har en gång för alla sålt ut sig och vägrar inta den i det här läget enda möjliga ståndpunkten - Sverige måste ut ur EU - för både EU och euron är ett lost case. Det enda man gör nu - och tydligen S med - är att besinningslöst och "till varje pris" som Barroso sa, räddar något som redan är räddningslöst förlorat. För att få bukt med den skuldsättningen kommer vanliga människor i alla Europas länder tvingas sänkas ner i djupaste fattigdom - till och med hunger - om euron skall räddas "till varje pris". Trodde verkligen inte Mona Sahlin om det också - men nu vet man det. Hon är lika skrupelfri som Moderaterna. Den enda möjliga lösningen på den här djupa recessionen är att snabbt upplösa både euron och framförallt EU-länderna ur Lissabonfördragets tvångströja och ge varje land fria händer att snabbt anpassa sin ekonomiska politik till den där rådande realekonomiska situationen, samt återge fria händer att forma egen ränte- och finanspolitik för att rädda vad som räddas kan. Annars befinner vi oss snart i hyperinflation dessutom - och då är scenariot från 30-talet fullbordat. Det blir en skottkärra med pengar för en tändsticksask och stöveltrampet från de högerextrema som marscherar allt taktfastare. Nästa år är också Ungern - med jobbik på frammarsch -ordförandeland i EU. Inte trevligt.

TRIDENT sa...

Trampade jag på en öm tå essbeck?

Jag har aldrig påstått att varken socialdemokraterna eller kommunisterna - förlåt - vänsterpartisterna är ansvariga, men det faktum att de hyllat - och umgåtts med - massmördare och deras regimer får händelserna i Ådalen att blekna lite.

Listan kan göras lång över de som besökt och hyllat forna kommunistiska östländer, Nord Korea och Kuba.

Det var inga problem för den socialdemokratiska regeringen att ge ut en bok om nazismens massmord - men när det kom till att kartlägga en än värre mördarregim som i kommunismens namn utrotat 36 000 000 miljoner - ja, då tog det stopp....

Rödvinsvänstern vill väl inte se sina illusioner om dessa "arbetarparadis" krossade....

Det finns fortfarande ungdomsförbund som har bilder av historiens värste massmördare på väggen utan att skämmas för det. Varken bilder av Lenin eller Hitler hör hemma i ett civiliserat land!

Nemokrati sa...

Trident: Ja, nu var det ju inte riktigt i de banorna jag tänkte, utan snarare tvärtom - då jag menar att Sahlin och Renfeldt ställer sig på samma sida när det gäller försvaret av den nyliberala människorientliga politik som Lissabonfördraget grundlagsfäster.

Men jag håller fullständigt med dig beträffande Lenin för honom har jag aldrig gillat.


Min hjälte är annars Albert Camus som förresten skrivit enormt upplysande essäer om just de antidemokratiska bolsjevikerna som i sitt maktövertagande stödde sig på nihilismen i rättfärdigandet av våld, till och med mord och inte minst även förandet av folket bakom ljuset för att nå makten - och sedan styra den som en elit högt över folkets huvuden /som hängde löst/.
Där stod sig en sådan människoälskare som Maxim Gorkij t ex slätt. Han trodde revolutionen betydde något helt annat.

Nemokrati sa...

Nyliberala människofientliga politiken som Lissabonfördraget grundlagsfäst skulle det vara - skrev lite fel där.