måndag 31 maj 2010

Ship to Gaza bordat av Israel - Skarp kritik krävs, Reinfeldt!

[uppdaterad]Den manifestation som "Ship to Gaza" utgör mot den israeliska blockaden av Gaza är en viktig sak för att sätta press på Israel. Carl Bildt ger sitt stöd. Författaren Henning Mankell är med på skeppet (eller ??) för att visa sitt stöd.  10 personer ska nu på morgonen ha dödats när Israel bordade fartygen. Man kan förstå att den israeliska regeringen känt oro och, av nyhetsrapporterna att döma, har slagit till mot alla fartyg utom "Sofia". För mig är Israles kommentarer så talande, så gamla och kända och samtidigt något som gör mig uppgiven om framtiden. Ship to Gaza är en "armada av hat", enligt Israel. Samtidigt talar vice premiärminister Danny Ayalon med det vanliga språkbruket: om antisemitismen som är det israeliska nyckelbegreppet som används för att legitimera precis vilka våldsdåd som helst.

Det här är en humanitär aktion som handlar om stöd i form av tusentals ton med varor som Israel annars inte släpper igenom. Först lade man Gaza i ruiner, sen förhindrar man återuppbyggnaden. Läser i DN:s papperstidning om kadimapolitikern och förre försvarsministern Shaul Mofaz. Han talar om en tvåstatslösning som enda sättet att garantera Iraels framtid. Jag har hört det där förr. Närmare bestämt sedan 1948.

Jag förutsätter att den svenska regeringen, enskilt och gemensamt med EU-länderna reagerar mycket skarpt under dagen. Världens reaktioner måste nå fram till maktens män i Israel denna gång.

- Edda Manga: Blogg från Ship to Gaza.
- Ship go Gaza, Sweden - blogg.
- DN: "Ship to Gaza framme måndag.

Uppdatering:
- De rödgröna ledarna fördömer Israels attack mot Ship to Gaza
- Carl Bildts blogg toppar inte med nyheten utan med "vänsterexperiment..."
- Regeringen låter kabinettssekreteraren ha presskonferens utan eget uttalande just nu
- Helle Klein skriver.
- SvD rapporterar här.

  Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Bra rutet Peter, vi är helt eniga!

Fråga bara, är du verkligen så gammal? Jag tycker att du ser yngre ut...

"Jag har hört det där förr. Närmare bestämt sedan 1948."

Raymond Svensson sa...

Instämmer. Och regeringen har nu agerat. Men det gäller att ha fortsatt "tryck i frågan".

Anonym sa...

Du är en av många naiva svenskar med en alldeles för tydlig åsikt med tanke på er obefintliga kunskap i ämnet. Har du någon kommentar till den turkiska organisationen som låg bakom b.la det turkiska fartyget i konvojen, på vilket samtliga dödsfall inträffade? En ledtråd, "IHH".

Anonym sa...

Israel är inte en sekund bättre än han som försökte gasa ihjäl dom för lite drygt 60 år sedan. Ser dom inte detta. Dom är ju exakt likadan. Det är ju tragiskt att ingen törs säga det rakt upp i ansiktet på dom.
Nää, det ska va så politiskt korrekt. Men vad gör dom, jo dom hånar oss alla andra och ska visa sig på styva linan för omvärlden. Tror dom att vi ska bli rädda för dom eller? Nää skulle inte tro det.
Kanske synd att "han" inte lyckades.