lördag 1 maj 2010

Många goda skäl att fira Första maj

En vecka med en rad utspel om den rödgröna politiken ska för (S) och (V) avslutas med Första maj-firande. Stämmer Aftonbladets uppgifter så tar de gröna det lite lugnare. Möjligtvis undantaget Birger Schlaug som skriver i DN. Men Schlaugs tankar sparar jag till i morgon.

De spänningar och den mörka bild som förra årets firande genomfördes i har bytts till något radikalt annorlunda: Positiv trend i väljaropinionen för de rödgröna. En valrörelse som har startat rekordtidigt. En vecka med rödgröna förslag om förbättringar för ensamstående, en mer rättvis skattepolitik, grön omställning, satsningar på välfärden, infrastruktursatsningar osv.

Det finns all anledning att demonstrera. Dels är det en manifestation för alla oss som tror på ett annat samhälle. Det kan man göra positivt: genom att lyfta de egna upplevelserna av brister i samhället och möjligen lösningar på samhällets skavanker. Men också - inte att förakta - genom just "demonstrationen mot...". Att Reinfeldts regering leder Sverige är ett väl så motiverat skäl för "mot" idag. Men det är också en internationell dag, där fokus måste vidgas från det ibland ganska inskränkta och inhemska utmaningarna - ett RUT-avdrag eller inte - till andra platser på jorden där människor far illa på olika sätt. Första maj som en dag att också lyfta miljö- och klimatperspektiven.

Möjligtvis får jag fira Första maj i Huddinge med detta mulna väder som nu är. Men visst kommer solen fram till 14-tiden när "demonstrationståget nummer ett" lämnar Humlegården och söker sig mot Norra Bantorget. Någonstans på vägen, och jag gissar i trakterna av Stureplan på Östermalm, kommer en del av den svenska borgerligheten att på sedvanligt sett ha samlats till motdemonstration. En ganska begränsad grupp till det yttre välartade unga stockholmare med medlemskort i regeringspartiets ungdomsförbund. Här ska avsmaken mot "såssar" komma till uttryck.

Men varken MUF Stockholm eller ens kristdemokrater i Uppsala som inte har mer fantasi än att välja första maj som kampanjdag kommer att störa den känsla som nu blir allt starkare i Sverige om att vägen nu är fel och att det finns positiva alternativ. Det rödgröna till exempel, och gärna med ett mycket betydande sosseinflytande. "Yes, we can".


Mer om första maj:
- Expressen har ett flygblad med neg-rubrik mot S. Förstås.
- Mats Engström påminner om tal av Anna Lindh, mot främlingsfientligheten.
- HBT-sossen med eget första maj-tal. (grattis på bröllopsdagen)
- Peter Johansson också med tal, detsamma för Peter Högberg.
- Bloggdebatt har Johan Westerholm och Kent Persson. KP med ett inlägg om första maj som i vissa fall "står för förtryck och ond bråd död".(!)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Nå, en typisk bild på ett 1:a majtåg finner du nedan:

http://1.bp.blogspot.com/_rjvUI31n4RA/S9t4UdkSJEI/AAAAAAAADQA/3HWFDRVt72E/s1600/f%C3%B6rsta+maj.jpg

Glest, kepsar och mycket grått hår syns på bilden. Framtiden ligger inte i mer bidrag och 50 år gamla slagord. Tro mig.

/Rickard