söndag 9 maj 2010

En kort debattreaktion: Agenda

Aftonbladet har sett en Agenda-debatt mellan Sahlin och Reinfeldt som blev "hetsigare" och som avslutade med "vägran att sätta betyg på varandra". Jag och fler med mig som följde debatten med twitterkommentarer har sett en delvis annan debatt. Mer ideologisk än tidigare möten. Ideologiskillnader som måste redovisas om väljarna ska kunna göra det där viktiga vägvalet på valdagen. Sahlin talade om jämlika förhållanden och att minska skillnader. Reinfeldt om begreppet "frihet" och att "rätta till" i efterhand om allt inte blir bra.

Jag gissar att en mätning av tiden för olika sakområden gör skattefrågan till en ganska klar vinnare. För all del en fråga för debattglada politiker men frågan är om det skimrar lika ljust för väljarna. Skatternas fördelningspolitiska roll talas det väldigt tyst om. Mona gjorde ett försök att "lyfta" det perspektiven men just den rollen för skatterna har ännu inte fått något fäste i borgerlig idégods. Lika sorgligt är det när skatter pratas oberoende från den välfärd och den trygghet som de ska betala för. Då blir perspektiven lite tokiga. Går man tillbaks några år i svensk politik borde det också oroa Reinfeldt. Hans företrädare Lundgren förlorade åt sitt parti med ett ständigt ältande om skatter. Det visades sig att svenska folket var bättre på att se samband mellan hur skola, vård och omsorg fungerar eller inte, med resursutrymmet. (sett i stort, visst kan undantag för kopplingen finnas ibland) Det märkliga är att Reinfeldt säger sig kunna göra allt på en gång. Och vara trovärdig också i den ekonomiska politiken.

Danie
l Mathisen ger en kort men slående sammanfattning av Reinfeldts inlägg om skatterna. Bland annat med löftet att inte höja någon skatt under nästa mandatperiod:
- Sveriges statsminister lovade att inte höja någon skatt under nästa mandatperiod. Alls. Ett löfte han aldrig, aldrig, kommer att kunna hålla. Minns ni Bush I?
Det där kommer att bli en av debattens kvarlevor framöver. Vill minnas att Reinfeldts lilla reservation var något i stil med "om finanserna så medger". Men både generellt och speciellt om miljöskatter är det tydligt att man aktar sig för att säga sådant som kan skrämma väljare.

Mona Sahlin hade en kommentar som tillhör de där ideologiska som jag gärna vill ska gå som en röd(grön) tråd i debatten fram till valdagen: Ifrågasättandet av en politik där man ser det som viktigt att de med redan "mest" i inkomst alltid behöver positiva ekonomiska drivkrafter för att arbeta. För dom med minst marginaler gäller det omvända. Det bör diskuteras i sak. Men där ligger också något i synen på människor och synen på vilken samhällsmodell man önskar som är viktiga att visa före valdagen.

Ser fler blogginlägg om debatten:
Peter Högberg, Robert Noord, Johan Westerholm, Kristian Krassman, Eva-Lena Jansson,
Hittar inte så många alliansbloggare om debatten: Ann-Charlotte Hammar Johnsson gör det, liksom Jenny Petersson, och Per Pettersson,. Och i brist på andra kanaler söker jag på Google bloggsök där jag ser Ida Silén, Stureplan, som bloggar med det moderata "jag har redan valt". Där läser jag att Dagens sanning, Mona gå och lägg dig. Du är full av skit, körd & game over.  Tyvärr har de ambitioner som finns över partigränserna av ren bloggning inte nått fram till riktigt alla.  

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,