fredag 28 maj 2010

En mätning av opinionen som stör sömnen

[uppdaterad]Låt mig gissa en av fredagens mest bloggade nyheter. Precis innan sänggång kommer DN med sina sömnstörande nyheter. En trend som med vissa hack verkar ha funnits leder till växling vad gäller att vara opinionsledare. Inget alliansparti utanför riksdagsspärren denna gång. Sd hamnar utanför.

Jag är inte ett dugg förvånad. Sedan några månader har debatten "tillåtit sig" att kretsa kring skattefrågor, isolerat från det skatter ska betala för. Den rödgröna budgeten var finansierad och de viktiga reformerna har, är min känsla, drunknat i analyser av olika skatteförslag. Hur mycket en del partivänner än önskar det, kommer ett sådant lägre aldrig att gynna socialdemokratin. Har man tillstymmelse till signaler på det i valforskningen är jag beredd att ompröva den tesen.

Det finns mycket goda förutsättningar att återvinna förtroendet. Inte främst på alliansens misslyckanden som med jobben. Inte främst på att man svajar när det gäller välfärden eller bedriver en politik som ökar klyftor. Det finns stora chanser att vinna på ett positivt budskap, något som ligger i parollen om "Möjligheternas land".

Hela jobbpolitiken, från nya företag, jobb, forskning och utbildning till den viktiga tryggheten inför nästa steg i livet som den som blir arbetslös måste ha. Hela välfärdspolitiken, kvaliteten i skola och vård. Ett rödgrönt alternativ som minskar de klyftor som svenska väljare, även i Stockholm, vill ha bort.


Många av oss har länge sagt att valet blir jämnt. Dagens mätning visar detta. Men det finns ingen anledning att deppa. Men en förutsättning för att ro hem det är att få debatten att handla om hela politiken, hela vägvalet. Inte bara enskilda vägar. Inte bara myntets ena sida. Som Reinfeldt sa: Varje krona i sänkt skatt betyder mindre till välfärd och omsorg. Prata om den helheten. Och glöm inte jobben. Reinfeldt må tycka att arbetslösheten hos unga är en synvilla. Maud Olofsson må tycka att de arbetslösa ska skapa sina egna jobb. Jag tror att de rödgröna har en mer offensiv inställning och att politik är viktigt för att skapa bra livsvillkor för människor. Och jobb.

Fredrik Axelsson ser glad ut...

mer: Svd, Ab
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

MA sa...

Det kan bli fetkrash? Stockholm hantering av fusket, i jämförelse med M:s snabba reaktion, lär inte förbätrta det hela. Och misstanken att Mona har ett finger med i spelet kan inte undvikas.

Mer hjälp än så får ni inte. Idiotiskt av mig att gratis bjuda på denna tunga konsulttjänst. ;)

Anonym sa...

De rödgröna vill höja skatten för alla våra skolungdomar som jobbar extra! Fyyy på er!

Linda sa...

Varför ska vi glesbygdsbor betala kraftigt höjd bensinskatt för att affärsmännen ska åka X2000?

Anonym sa...

Linda, Centern vill höja bensinpriset ännu mer. Med ca en (1) krona. Det konstiga är ju att media inte skriver om det.
/Karin C

Per Fjellberg sa...

"Möjligheternas land" kan aldrig bli en trovärdig slogan för S så länge man samtidigt står för att alla ska göras lika.

Klyftor är inget mål men om det övergripande målet är att minska klyftorna, istället för att stötta dem som har det sämst då betyder "Möjligheternas land" inget annat än ökade möjligheter att begränsa människor.

Jonny sa...

Hundratals miljarder till välfärd ... öh nej, till höghastighetståg ska det vara.

Det är DET ni vill använda skattepengarna till. Inte till välfärd.

Det skiljer mindre än 1% mellan er och alliansen vad gäller kommunernas totala intäkter för just välfärd.

Det är inte välfärd du står för, det är järnvägsbalkar ! Ja fy för den lede ...

Sven Dufva sa...

"Anonym sa...
De rödgröna vill höja skatten för alla våra skolungdomar som jobbar extra! Fyyy på er!"

-Ja, tjänar dom över 40.000 kr/mån på sitt extrajobb, så är svaret ja.

"Det skiljer mindre än 1% mellan er och alliansen vad gäller kommunernas totala intäkter för just välfärd."

- Problemet är att Alliansen på sikt vill avskaffa all offentlig välfärd och ersätta den med privata alternativ (rehab m.m.) eller välgörenhetsorganisationer. Välfärd endast för den med pengar eller med Alexander Lukas mått av ren flax!

Jonny sa...

Sven Dufva skriver ovan "Problemet är att Alliansen på sikt vill avskaffa all offentlig välfärd .."

Var har du fått den information ifrån ? En kommunike från Nordkorea ?