söndag 23 maj 2010

Rödgrönt försprång om politiken - nästan hela mandatperioden

Det känns medvetet. Genom att det ser ut som det ser ut verkar "beställarna" av mätningar av opinionen ha glidit över till personmätningar mer än politiska mätningar. Idag kommer ytterligare en om förtroende Reinfeldt / Sahlin som sägs mäta rödgröna väljare men som i sak inte är någon nyhet.

Möjligen med ett uttalande av Reinfeldt själv som kan vara viktig: att det handlar mer om en allmän kännedom än om faktiskt förtroendekapital. Att en som är statsminister mäts på annat sätt än en som inte har varit eller är det, men kommer att bli när politiken får råda, är kanske inte märkligt. Man kan i och för sig notera Reinfeldts uppföljande ord i Expressens papperstidning, citerad av DN: "Det måste vara något med henne som inte inger förtroende". Det förvånar inte mig att Reinfeldt säger som han gör. Allt gäller ju att behålla makten. Men att tala om de politiska lösningarna vore mer klädsamt.

Där
finns mycket underlag som talar till Sahlins fördel och Reinfeldts nackdel. "Några" vill säkert glömma det.
En sådan faktor är att Sahlins och de rödgrönas politik har ett starkare stöd än Reinfeldts. Om än med liten marginal.

Även i Abladet.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Position är en sak. Men också kön. Vi har lättare att känna tilltro till en man på höga positioner. Tyvärr är det så och som kvinna tycker jag att det är väldigt jobbigt. Även om jag just i det här fallet tycker att mannen/Fredrik är den bäste men det beror också på att han för den politik som jag själv jobbar för.

Nils Dacke sa...

Ni har fel bägge 2. Det finns inget i könet som säger något om förtroende och i detta fall så valet så självklart och det gör att alliansen kommer att vinna i höst då vi Svenskar, trygghetsnarkomaner som vi är, väljer den statsminister och regering som är mest duglig. Detta hr vi gjort historiskt och kommer att göra nu med.

Mona är inte byxad att leda landet och har inte med hennes kön att göra överhuvudaget. Bara det faktum att hon inte pratar ett annat språk flytande diskvalificerar henne. Göran Persson är ett bra exempel på en duglig statschef som också blev omvald.
Internationellt finns och har funnits många starka kvinnliga statschefer som presidenter i Island och Chile, premiärministrar i Indien och England.

Min favorit är Chiles nyligen avgångne socialdmokratiske president.

Så försök inte att dra genuskortet här inte. Hon är helt enkelt inte byxad för uppgiften vilket verklighetens folk
inser.

Einar Berg sa...

Det är tröttsamt att man i (S) spelar Mona i offerrollen. Hade det bara varit alliansen som inte gillat Mona så hade man kunnat trumfa med genuskortet och skrika högt hela tiden. Nu är det tyvärr lika mycket folk i det egna partiet som inte är nöjda, och då måste man spela på svenskarnas "faiblesse for the underdog". Hade Margot Wallström tackat ja, eller ännu hellre att Thomas Bodström fått en chans. Då hade (S) haft egen majoritet idag. Jag tror dock att det röda laget vinner valet, just för att svenskar är trygghetsnarkomaner.

Jag vill göra Nils lista med ledande kvinnliga politiker lite längre, för att göra listan med ursäkter för (S) lite kortare.

Vigdís Finnbogadóttir, Island
Jóhanna Sigurðardóttir, Island
Golda Meir, Israel
Indira Gandhi, Indien
Margaret Thatcher, Storbritannien
Michelle Bachelet, Chile
Cristina Kirchner, Argentina
Corazon Aquino, Filipinerna
Gro Harlem Brundtland, Norge
Laura Chinchilla, Costa Rica
Benazir Bhutto, Pakistan
Helen Zille, Sydafrika

Så alla socialdemokrater. Kom ur skåpet och våga säga det högt, det är dax att byta partiledare. Jag lovar, ingen kommer att hålla det emot er =)

Oscar Peterson sa...

Ibland får jag känslan av att sossarna försöker locka oss att rösta på Mona för att vi tycker synd om henne. Men en människa som inte ens känner till antalet löntagare eller ens invånare här i landet, blir det svårt att ha förtroende för.

Det är nog bara en mindre del av sossarna som är nöjda med henne.

Inge sa...

Det är så himla tröttsamt med dessa skriverier om Mona Sahlin.Vem kan vill har 4 år till med den falske Fredrik Reinfeldt som pratar vackert men skapar ett klassamhälle, som leder tankarna till den gamla ärkekonservativa högern.

Mona Sahlin övertygar mer och mer och har gjort ett fantastiskt jobb för att ena oppositionen.

Nils Dacke sa...

@Inge: Göran Persson byggde rätt så bra på klassamhället han också när han var statsminister och Mona satt med nästan hela tiden....

Så tröttsamt när ni drar klasskortet ;)

*Så då är ni av med genus och klasskortet, whats left?

Att vi inte gillar Nackabor eller ?

Folk är inte dumma i detta land, vilket tyvärr politiker verkar tro och tycka.