måndag 10 maj 2010

En nation fylld av smått som gör ont

Ledarsidorna i mina två morgontidningar har idag fokus på (v) och (mp). Att DN-ledaren utvärderar V-kongressen får väl anses naturligt eftersom den har pågått under helgen. Tonen är som alltid när omdömen om Vänsterpartiet skanderas ut från Dagens Nyheter kanska kall. Även Svenska Dagbladet talar "småpartier". Lite annorlunda för jag tolkar dagens ledare som bara en i raden av inlägg som bygger på den strategi som kommer från Per Schlingmann och det moderata partikansliet: att "komma åt" de rödgröna genom att slå ner på miljöpartiet.

Jag antar att den nya politiska landskapet i Sverige är lite av en dröm för just de här två ledarredaktionerna. Under åren har de tvingats begränsa sina texter till att tala om det "kommunistiska hotet" som något som fungerar som stöd för en renodlad socialdemotisk regering. Nu förutsätts regeringsmakten också för (v) om de rödgröna vinner. Måste vara något av en borgerlig ledarskribents drömtillvaro.

Det gäller att försöka behålla respekten även om man tillhör ett större parti. Kaxighet och övertygelse om att allt är klart innan det är klart drabbar lätt en överlägsen ledare. Sånt kan hända även i den borgerliga alliansen. Vem minns inte Littorins tal om hur det blir med arbetsrätten: "moderaterna är i alla fall störst". Och ska man tro opinionsmätningarna borde möjligen lite ledarredaktionsenergi läggas på "smågruset" också i alliansen. Det är väl egentligen så att det är just på den sidan av blockgränsen som de starka kandidaterna att lämna riksdagen finns. Om det är Göran Hägglunds kristdemokrater eller Maud Olofssons centerparti lär väl framtiden utvisa. Oavsett det kan ett "utsparkat smågrus" välta alliansskeppet, hur väl trimmad och retoriskt välslipat det stora moderskeppet (m) än är.

Mer att läsa:
- Nyuppväckt blogg med granskning av Partistaten. (Sandro Wennberg)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Det märks på olika sätt att de stora tidningarnas ledarredaktioner eftersträvar mer eller mindre ett tvåpartisystem. Och olika argument används i detta syfte. Och olika berättelser framförs. Sveriges befolkning är betjänta av en bred och nyanserad politisk debatt. Det kan inte ske, än på lång sikt, om vi få ett tvåpartisystem. Det nyligen brittiska valet visar bl.a. detta.

Tor sa...

Ja, annat var det förr när sossar styrde landet och media använde ständigt KD för att komma åt borgligheten. Men jag antar det är synd om rödgröna nu. Snyft.