måndag 10 maj 2010

Ungdomsröster till socialdemokraterna?

Fullmäktige pågår för fullt i Huddinge. Lägger lite energi på att försöka få till kommentarer från Bambuser-kanalen. Ett första misslyckande på grund av dåligt ljud :-( Jag ska utveckla mina kunskaper kring detta.

En av dagens chocker var nog att läsa Metros artikel om ungdomarnas partival. Det såg, minst sagt, illa ut för mitt eget parti. Även om de rödgröna hade en knapp ledning över allianspartierna.

Har nu sett en, som jag ser det, både lugnande och faktabaserad kommentar. Oaktat att det är "S-högkvarteret" som publicerat den väger fortfarande källan mycket tungt i förhållande till det företag som gjorde Metros mätning. Dvs SCB:

I SCBs senaste undersökning från november 2009 och april 2010 såg fördelningen ut som följer:
”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”
Åldersgrupp 18-24
(SCB nov09)
25-29
(SCB nov09)
18-23
(SCB apr10)
24-29
(SCB apr10)
C 1,2 2,0 5,1 0,8
Fp 4,5 6,4 6,1 5,9
M 20,2 26,3 26,5 26,07
Kd 1,7 2,0 2,1 1,6
Mp 15,2 13,6 11,8 10,0
S 35,8 34,4 32,9 38,6
V 9,1 6,7 5,2 5,8
Övriga partier* 12,4 8,7 SD 9,2 +
övr 1,3
SD 7.0 +
övr 4,2
*  SCB redovisar endast riksdagspartierna samt ”övriga partier” i nov-undersökningen. I den senare undersökningen redovisas SD explicit.
Men so what: 
Det är på valdagen som valet avgörs. Det är på valdagen som också de unga lägger sin röst. Även om mätningen från SCB kan vara mer hoppingivande för S än vad Metros mätning är finns det ingen som helst anledning att lägga sig ner och vänta på "automatiska" röster från vare sig de unga eller andra. I dag finns inte en enda röst avgiven. Endast samtal som på ett övertygande sätt berättar om en trovärdig politik för framtiden påverkar (S) positivt på valdag. Inget annat.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Visst är det valdagen och resultatet som räknas. Samtidigt måste jag erkänna att läget för Centerpartiet är besvärligt, som skulle åka ur riksdagen om ungdomsväljarnas ställningstagande skulle gälla för hela väljarkåren. Å andra sidan sporrar de siffrorna oss att anstränga oss mer. Och det är, tursamt nog, tre månader kvar till valen

David sa...

Alltså, jag kan förstå att man vill tiga ihjäl SD. Men varför försöker man göra samma sak med Piratpartiet, och FI? Det är ju partier som faktiskt behövs.

Peter Andersson sa...

Det där sista, Raymond, är hedersamt: att stå för sina åsikter och värderingar även i tider av motgång. Vill inte strö salt i såren men ska man vara ärlig så är det inte bara ungdomsväljarna som orsakar C:s svåra läge. Det har ju sett uselt ut även i väljargruppen som helhet. Tror personligen att det mycket handlar om att "Stureplansgänget" är betydligt färre än de som röstat på handlingskraftiga centerpartister kommunalt eller på ett parti i borgerligheten som slåss för hela landet. Men just det vet du säkert mer om :-)

David: vet inte om det tigs ihjäl, men visst kan det vara så. Eller så har partier med smala program, hur viktiga frågor som integritet eller feministisk "kamp" än är lite svårt att slå igenom. Man pratar mycket om att väljare röstar på sakfrågor, men fortfarande menar jag (och många valforskare) är värderingarna fortfarande avgörande. Där kan det bli något grumligt för ex Piratpartiet.

/peter