torsdag 25 mars 2010

Skammens Bjästa

Skolan i Bjästa, hålan i norr som gemensamt och kollektivt har mobbat ut Linnea som våldtagits på en skoltoalett. I programmet (Uppdrag granskning) sa skolans företrädare att det gällde att hålla sig "neutral" till det som hade hänt. Programmet borde följas upp med tydligare regler för hur skolor ska agera i fall som detta. Problemet är väl att det knappast är regler det är fel på i det här fallet...Skrämmande.

Skolans hemsida är stängd tills vidare..

Uppdatering: En och annan har reagerat på användningen av ordet "håla". Som uppfödd i Strängnäs står begreppet här inte för något förakt för mindre kommuner i sig, heller inte för något "Norrlandsförakt". Ska ses som att jag helt enkelt blir förbannad (minst sagt) på de som intervjuades i inslaget...som verkade vara uttryck för vad hela Bjästa tycker. Användningen - i ilskan - av ordet "håla" är i jämförelse med det som Linnea utsatts för - en (förlåt sagt,) skitsak.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 kommentarer:

Nathalie sa...

Tack för att du läste inlägget.
Känner att jag vill nå ut till så många som möjligt.
Ja tyvärr händer allt för mycket inom hemmets väggar som ingen ser eller hör :(
Hoppas folk tänker till och ser på sig själva och sina värderingar efter allt detta.

Du hade en bra blogg med, ska följa den.

Nicklas Eriksson sa...

Är också uppvuxen i en håla långt bort från ära och redlighet, och epitetet håla är för fint för skamstaden Bjästa.

Bjästa är ett moras, ett moraliskt gungfly, en flugskit på kartan som borde bulldoozras och dess invånare är en samling hjon helt enkelt. Att säga att man är från Bjästa blir nog lite som att säga att man från Knutby i framtiden. Samma sektbeteende i båda morasen.

Karin Reuterswärd sa...

Vad gäller att använda sig av uttrycket "hålan i norr" så är det inte minst viktigt vilka signaler det ger om att "så'nt händer bara på andra ställen" (nämligen i små hålor där folk inte förstår bättre). Åtminstone är det vad jag läser in i det, och jag tror att den polariseringen är olycklig. Se vidare http://huddingeperspektiv.blogspot.com/2010/03/bjasta-ar-inte-ett-isolerat-fall.html

Karin Reuterswärd sa...

Jag tycker alltså inte att det är någon skitsak att man kallar Bjästa för håla, utan den demonisering av Bjästa som nu sker är kontraproduktiv, t ex som i Nicklas Erikssons kommentar ovan.

Daniela Ramström sa...

Jag kommer från Bjästa och jag tycker inte ni kan dömma alla som bor här efter en händelse! En sak som media inte berätta för er att dem som är inblandade kommer inte ens från Bjästa men mindre orter runt omkring! Men det är bara vi i Bjästa som har högstadiet! Så nej Bjästa är inte hålan!

Peter Andersson sa...

Daniela: tack för din reaktion, även om det var ett tag sen jag skrev det. Och sannolikt hade jag nog inte använt ordet "håla" om det inte var för den ilska som jag och många andra kände efter inslaget i Tv. Tror nog att Bjästabor är som svenskar mest..med både positiva och negativa sidor.

/peter