tisdag 24 november 2009

Blockpolitik, kd utanför riksdagen och centern väldigt nära spärren

Jag fortsätter en liten tradition: att skriva ett par rader om aktuella mätningar av väljaropinionen. Det är inte särskilt lustigt, alla gånger. Inte heller idag. I United Minds senaste mätning backar vi kraftigt, något som ett par mätningar före också har visat. Och i ett inlägg alldeles nyss använde jagi rubriken "framgångsrikt miljöparti". Något som tycks bekräftas.

Det är förstås en rejäl varning till hela det socialdemokratiska partiet. Det ligger något psykologiskt viktigt i att hamna under en trettioprocentsspärr. Att ligga flera procentenheter under ett "katastrofresultat" pekar på något...ännu värre. Detta ska man minnas är en undersökning som görs i form av en webbpanel. Det finns alltså stor risk att underskatta S-sympatierna.

Ändå är förutsättningarna goda för att i samtal med väljarna vinna stöd för politiken. Någon vind till fördel för borgerlig politik blåser sannerligen inte över landet. Och visst borde (S) ett bra utgångsläge att kunna nå målen i den valstrategi som presenterades i går.

Jobbkongressen var en succé som lade fast politiken för framtiden. De stora, viktiga frågorna för väljarna om jobben och arbetslösheten, om miljön och om hur välfärden ska utvecklas i stället för att prioritera sänkta skatter, där står S mycket starka. Tillsammans med de rödgröna vännerna än starkare.

Dagens mätning pekar på att Kristdemokraterna lämnar riksdagen. Samtidigt är centern på väg nedåt och ligger farligt nära spärren. De borgerligas ledarredaktioners försök att skrämma med "kommunist-Ohly" verkar inte ha särskilt stor effekt på väljarna. (V) ser ut att öka. Miljöpartiet är vinnare och är orsak till att S passerar 30-procentsstrecket åt helt fel håll.

Inget är färdigt förrän vallokalerna stänger. Om knappt ett år. Det är en evighet i politikens vardag som kan förändras snabbt. Vi vet att de borgerliga har otroligt mycket pengar.
Men det finns inte mycket annat att göra än att börja jobba ordentligt. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

Uppdatering:
Bara under den tid jag skriver inlägget har Aftonbladet uppdaterat sin sida från att berätta om "siffror" till rubriken "Kris för S" och förstås en passande bild av Sahlin. Ska de dra igång det eländet nu också??

Mer i SvD,
Fler progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ni kan fortfarande vinna valet, men då krävs det en 180-graderssväng i flykting- och invandringsfrågorna. Annars är det totalt kört för er.

/Johan

Jah Hollis sa...

Det glädjande i det hela är väl att det går risigt för KD och Centern. Men SD:s framgångar skrämmer.

Lilla O sa...

Tror det behövs fler som du, Karins Värld mfl som skriver om socialdemokratin i de sociala medierna. De flitigaste bloggarna verkar annars vara SD-anhängare och deras utrymme får gärna andra partier ta!

Anonym sa...

sv har inte längre ngt regering!
neocons massmördare okuperade och tillsatt marioneter.

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/oppet-brev.html

Just nu händer det värsta nazzistiska massmord ur historiens alla tider – den bestialiska massmord där sv marionett okupant regering bär högsta ansvar
STÄLL TILL SVARS MASSMÖRDARE
Sv medisin, rättssystem, media, politik, näringsliv – ledning okuoerad korrumperad degraderad o sönderslagen— marionetter o teaterspelare tillsätta

Peter Andersson sa...

Lilla O: tack för de fina och värmande orden. Ska dock bli bättre med kommentarshanteringen, skäms idag att jag blir så inspirerad av att posta inlägg och så tar tiden som är möjlig att sitta vid datorn...slut. Men SKA bättra mig.

Jan Hollis: vet inte om jag direkt glädjs över att c o kd går dåligt...Man kan fundera över vad (m)-dominansen betyder för det politiska Sverige. Men det är i grunden "högerns" problem. Går de rödgröna framåt ännu mer...är det tillräckligt för mig..

/p