fredag 6 november 2009

Svindyr vaccinnota ökar kravet på nationell revision om svininfluensan

I går efterlyste bloggaren och Aftonbladets ledarskribent Mats Engström en granskning av landstingens hantering av svininfluensan. Tycker att hans förslag är viktigt och riktigt. En granskning behövs också för framtida krisberedskap. Vi behöver bli ännu bättre.

Jag har tidigare skrivit om behovet av en nationell revision av själva upphandlingen av vaccin. Precis som alla andra i landstingsfullmäktige tryckte jag före midsommar på knappen för "Ja" till beställning av vaccin för ca 250 miljoner kronor. Ärendet lades som extra på "bordet", utan några mer omfattande beslutsunderlag. Den som vid det tillfället hade ställt sig vid sidan, tryckt på nej, gått emot Världshälsoorganisationen och Socialstyrelsen hade nog bedömts vara en olämplig politiker. Inte minst sedan allt fler dödsfall rapporteras.

Nu kommer rapporter som antyder att den dubbla dos som landstinget har beställt är dubbelt så mycket som behovet. Det räcker med en dos, säger Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Även om det skulle vara så att i grova tal hälften av det svindyra (!) vaccinet är "för mycket" så skulle jag kunna försvara inköp bara av beredskapsskäl. Så viktigt är det att försöka hålla samhället på fötter också i en pandemi. Långsiktigt tycker jag att Morgan Johanssons tankar behöver tas omhand.

Det verkar finnas mycket att granska. Av flera myndigheter. Inköp och beställningsbesluten kring vaccinet och dess volym. Hur landstingen har klarat eller inte klarat vaccineringen. Hur bedömningen av riskgrupper har hanterats. Det mesta av detta måste vänta något. Det akuta är att hantera själva pandemin. Men det finns många delar som kräver granskning och på sikt nya lösningar. Det gäller inte minst vad det har funnits för underlag för bedömningen när vaccinbeställningen har gjorts. Eller inte funnits.

Intressan
t? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,