lördag 7 november 2009

Om politiker före i vaccinköer och om konsten att styra en pandemi

Mitt krav i går handlar om nationell revision om hela förloppet med influensan. Vad är det som ligger bakom att vi till Sverige har beställt en dubbel volym av vaccin mot det som myndigheterna en bit in i november ändrar till att det räcker med en dos? Men det handlar också om urvalet av riskgrupper och inte minst det jag glömde i går. Hur kan bilden bli som den har blivit i medierna? Tidigare var rubrikerna med betoning att faran var överdriven. "Inget annat land vaccinerar" osv.

Det har vinklats om till att "Vaccinet är farligt" Dito "ofarligt. Doktorn som skrev en uppmaning att inte vaccinera, som sen blev ansvarig för en sjuk patient och ångrade sig i en ny artikel med omvänt råd: "vaccinera dig". Med allt fler som faktiskt dör ändras tonen mot mer panikbeskrivning.

Det finns mycket att granska.

Idag kommer mer. Enligt medier har politiker "gått före" i köerna. Det råder på sina håll kaos och väktare har tydligen kallats in i Tullinge. Själv sitter jag och avvaktar det som sägs om min tid för vaccinering. Följer Vårdguiden och ser att jag inte kan komma i fråga än på länge. Min ganska höga grad av ogillande av sprutor gör det ganska enkelt.

Mitt i detta hör jag en massa rykten. Hela företag som vaccineras. Vuxna som får vaccineringen på BVC. Vårdcentraler som hänvisar efter rykten att "Kom tillbaks i kväll". Då ger man nämligen vaccin utan prioriterade med hänvisning till att det är bättre att vaccinera än att man få kasta vaccin.

Det där med "politikerna": att man går före i köer är förstås aldrig acceptabelt. Vare sig för politiker, direktörer eller ishockyspelare. Och att nu ta upp en diskussion om särställning för vissa politiskt förtroendevalda är förstås inte möjligt. När eländet är över borde det ändå göras av oberoende personer med hög trovärdighet i det svenska samhället.

Ta tsunamikatastrofen som exempel: att det politiska ledarskapet, som ansvariga, fungerar i kristider är viktigt. Som ledamot i kommunstyrelsen är jag också ledamot i kommunens krisdelegation. Att en sådan ledning rent hypotetiskt slås ut från att agera i den kris man är till för att hantera enbart på grund av felanvända principer om "ingen ska gå före" vore förstås helt absurt. Rent teoretiskt, i en diskussion som förs utan att en kris pågår vore det inte orimligt att i styrdokument för krishantering också beskriva hur de som fattar beslut under en kris ska "hanteras". Och vad görs om beslutsfattare inte längre är i stånd att fatta beslut...?

Just nu nås jag som sagt hela tiden av rykten att personer utanför de prioriterade grupperna får vaccindos efter vaccindos i vården i min kommun. Det handlar inte om "pollitiker" utan om så kallat "helt vanligt folk". Det verkar om ganska många gör det därför att de har nåtts av rykten att vården vaccinerar för fullt utan hänsyn till riskgruppsindelningar. Det verkar köras för fullt utan att följa några prioriteringslistor. Det här behöver verkligen granskas.

Karin har också skrivit.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kontaktuppgifter till de landstingsråd som smet före i vaccinationskön och på detta sätt riskerade livet på människor ur riskgrupperna hittar ni här.....http://www.lul.se/templates/page.aspx?id=6862

Dina sa...

På Alby Vårdcentral vaccineras alla. De som inte är i riskgrupperna vaccineras på lördagar mellan 9-14 och riskgrupperna vaccineras varje torsdag. Det har fungerat väldigt bra även om det igår var nog över tusen personer som stod i kö hela dagen och 500 av dem stod nog i kö klockan 9 när de öppnade.

Flemingsbergs vårdcentral vaccinerar de som inte är i riskgrupperna också.

Det är väl bra att så många som möjligt kan vaccinera sig men jag önskar att det fanns en bättre plan för detta. I framtiden kommer vi nog vaccinera oss så här fler gånger.