onsdag 23 september 2009

Socialdemokraterna och skatterna ur ett dagbladsperspektiv

Svenska dagbladet vänder idag. Från att länge ha talat om de höjda skatter som skulle följa med en ny, rödgrön regering skriver Claes Arvidsson med en något bekymmersam ton att Mona Sahlin nu accepterar jobbskatteavdragets första steg.
Istället för återställare ska S gå till val på en politik som man inte bara ogillar, utan som de säger har negativa konsekvenser.
Hur det exakta budgetförslaget ser ut får vi se när alternativen till regeringens budget presenteras inom kort. Några riktlinjer har de rödgröna presenterat redan. Kanske Arvidsson som fan av alliansen ska fundera över att inte heller Centern önskade denna lånefinansierade skattereform.

Visst kan ett parti som utgår från verkligheten ha argumenterat emot något men senare acceptera det. Politik kan inte sväva i det blå utan måste bygga på hur verkligheten faktiskt ser ut. Att dra tillbaks politiken till tidigare utgångsläge är fel. Hur fel själva besluten då än var. Och hur oemottaglig för sanningen som Claes Arvidsson än må vara så kan också Socialdemokrater föreslå sänkta skatter, något som Aurora Felderman berättar från Värmdö. Nyckelordet är "verkligheten".

Att den borgerliga alliansen har slarvat bort nära 100 miljarder i sänkta skatter i statens kassa, men också i kommuner och landstingskassor ska även framöver kritiseras. Man lånar till sänkta skatter och man fördelar dessa "omvända reformer" helt galet, där mest går till redan välbeställda. Så står det också i regeringens egen fördelningspolitiska redogörelse.

Och fortfarande är Karin Åbergs fråga till Anders Borg i telefonväkteriet i förrgår obesvarad:
"Hur skapar din politik flera jobb, Anders Borg"?

Jag förstår nu varför den är obesvarad. Genom Alliansfritt Sverige och Eva-Lena Jansson ser jag att finansdepartementet söker kompetens som kan skriva beslutsunderlag om sysselsättningspolitiken. Ajdå. Det har vi förstått.

Fler bloggar:
- Progressiva bloggare på NetRoots.
- Lisa Pettersson

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Citat ur din blogg; "den borgerliga alliansen har slarvat bort nära 100 miljarder i sänkta skatter i statens kassa"

Menar du alltså att pengarna som jag sliter för att tjäna ihop egentligen tillhör staten ?Och/eller att jag inte kan anförtros att själv besluta hur jag ska använa mina egna medel ?

Vidare, enligt din S-kompisar ska skatten "sakta men säkert höjas". Finns det någon övre gräns för hur stort skatteuttaget kan vara, eller är ni nöjda först när det uppgår till 100% ?

Realist

August Palm sa...

Realist du är nog inte nöjd förrän Alliansen har öppnat upp fattigstugan igen, så du kan oja dig för de lata fuskande arbetsvägrarna sen så kan du döva samvetet med att slänga en femma i frälsis gryta och gå hem till ditt gated community.

Magnus Persson sa...

Anonym: Bevisligen finns det inte någon övre gräns, inte ens 100%.

Skattesatsen har exempelvis varit 102% för Astrid Lindgren: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pomperipossa_i_Monismanien

Peter Andersson sa...

magnus och Realist: och likaledes bevisligen finns inget riksdagsparti som föreslår en skattesats på noll vilket vore logiskt om man ser skatt som "stöld av mina pengar". Om jag minns rätt är Reinfeldt ganska stolt att nå 45 procent det år han fyller 45.

Tyvärr har borgerliga företrädare alltid argumenterat på ett sätt så det låter som man föreslår "Ingen skatt". Så är inte fallet.