söndag 6 september 2009

Kungsan Direkt: En rödgrön dag avrundas

"Gimme, gimme, gimme, moments forever", sjunger systrarna Päiverinta så det ekar över Kungsan. Från den lilla scenen talar de rödgröna företrädarna om välfärdspolitik. Nu väntar stora scenen på slutavdelningen som innehåller tal av Lasse Ohly och framträdande av Cookies and beans opch The Poodles.

Jag hör S egen Veronica Palm tala om hur välfärdssamhället som nu håller på att vridas ur händerna på en del i samhället ska kunna återtas, för just alla. En av de stora politiska striderna som de rödgröna kommer att utmana "gammelalliansen" på.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson delade på sitt anförande för en stund sen. Miljöpartiet - en viktig grund för hela det rödgröna samarbetet som ger högsta trovärdighet i en av de allra viktigaste samarbetsfrågorna för de rödgröna. Peter Erikssons tydliga budskap om att inte bygga fast samhället i gamla lösningar som motorvägsbyggen noterades av en och annan.

Ohly med hes röst på grund av gårdagens fotboll, talar om att Sverige behöver en regering som förändrar Sverige: "det ska vara slut på att slå på de svaga".

Ohly har välfärds- och rättviseperspektivet "Skattepengar ska inte slösas bort i form av aktieutdelningar till företag som driver skola och sjukvård." Ohly lyfte rätten till heltid och kravet att höja lönerna i de kvinnodominerade jobben. "Vi har massarbetslöshet etablerad i Sverige. Det största utanförskapet drabbar de som vill jobba men som inte får."

Ohly ställde också krav på ökat bostadsbyggande av hyresrätter. Passande nog påminde han också om att "8 av 10 miljonärer röstar på Reinfeldt". Jag tittar ut över Östermalm, de vackra bankpalatsen, och förstår vad han menar.

I Kungsträdgården strövar i ordets verkliga mening "ALLA" omkring. Rödgröna potentiella ministrar, kommunalråd, landstingspolitiker, SSUare, unga gröna och röda, LRF-utställare, funktionärer och betydligt fler "vanliga" medlemmar och sympatisörer. Delar av Sveriges kulturelit har uppträtt och det känns redan som den här dagen har lagt grund för något stort.

Läs mer om de rödgröna
- Mona, Maria, Peter och Lasse på DN debatt
- Eget inlägg om "Rödgrönt avstamp för valseger 2010"
- Fler bloggar om rödgrönt samarbete på Knuff.
- Fler progressiva bloggar på Netroots.
- Nya rödgröna hemsidan och blogg

- Helle Klein: "De rödgröna intar Kungsan".
- Mona for president: Bilder från Kungsan.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att du var "helörad" som barnen sade för 25 år sedan när någon var exalterad. MEN: varför använda ordet kulturelit???

Peter Andersson sa...

ja du. Ordet "Kulturelit" i det här sammanhanget (tvekade faktiskt lite innan postning )ska se mer rimlig seriositet. Ska nog tolkas som kända musiker som gjort bra "gig". Inte mer än så.