söndag 10 juli 2011

Jimmie Åkesson dumpar retoriken om invandrarpolitiken?

Strax innan han ska inleda det sista talet under årets Almedalsvecka ser jag på Twitter att Sverigedemokraterna har tappat en tredjedel av väljarstödet. Allt enligt en ny mätning från SKOP. En annan mätning i Expressen från Demoskop visar att (S) har det största stödet på över ett år. Tecken? Och kanske är också att regnet börjar falla över Huddinge när Åkesson talar i Visby ett tecken.

I början av talet gjorde Åkesson som en del andra Sverigedemokrater: talade svenska helger. "Julafton kom också i år" påminde Åkesson men verkar missa att det faktiskt är Sd-företrädare som sagt sig finnas till för att rädda just julafton! Jag kom då att tänka på ett par inlägg jag skrivit tidigare. Om SDs ledare i värmländska Filipstad som berättade om de hot som Sd tyckte sig se och fanns till för att stoppa: Hotet mot traditioner och helger i Sverige. Det var före valet 2010. Eftersom partiet nu sitter i riksdagen, trots allt, är det väl bra att bli mer strikt i analysen av partiet. Det är inget skämt att man kan nå politiskt inflytande även med de rasistiska och nazistbefläckade rötter partiet har. (exempelvis "mannen i Filipstad)

Idag skriver Åkesson i SvD  om att lämna den här enkelspåriga linjen om invandringen som den enda frågan. Även i dagens tal anpassade sig Åkesson till detta genom att nästan inte alls tala om det. Ändå lyser det igenom på punkt efter punkt, även i de traditionella och så ofta absurda förvanskningar av fakta som SD gör för att legitimera sin främlingsfientliga politik. I dagens tal med att tala om svenska våldtäkter i världsledande nivå. "Bara Lesotho ligger högre". Och som bekant handlar det inte om att debattera våldtäkter utan om en mörkerretorik för att spy ut främlingsfientliga teser över landet.

Åkesson vill vara den "mittenkraft" som balanserar höger och vänster, säger han. Därmed tar han också kampen mot främst Miljöpartiet. De gröna verkar ju vara på väg att få statsminister Reinfeldts inbjudan till maktens korridorer. Frågan är om han har en chans. Ska man lyssna till Reinfeldt är det nej. Men samtidigt har Sd till allra största del röstat som den borgerliga regeringen. Och nu är Reinfedts stora dröm att kunna genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Åkesson markerade idag att han gärna kan ställa upp på detta. SD menar som Reinfeldts regering, att jobbskatteavdragen har "haft en jobbskapande effekt".Det blir utan tvekan en intressant politisk höst.

Sverigedemokraterna må försöka förändra retorik och förändra bilden och spackla till sig med politisk  "make-up" för att befästa sina platser i riksdagen och därmed behålla ett politiskt inflytande. När man gör det försöket med citat av socialdemokratiska ledare, talar folkhem samtidigt som hela grunden för politiken tar utgångspunkt i förakt för människor av annan härkomst, ja då mår jag illa. Dagens förhoppning är väl att vädertecknen är just tecken om mörker för Sd, inte för Sverige, och att SKOP-signalen om att Sd har tappat en tredjedel av väljarstödet visar något om en ljusare framtid.Mer: AB, DN1, DN2, DN3, Svd, Svd2, Exp, GP,
Fler som bloggar: Tokmoderaten om Nalle Puh, Lena Hörngren, Leines blogg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,