söndag 10 juli 2011

Håkan Juholt och socialdemokraterna vann Almedalen

Idag har det varit avslutningsdag av almedalsveckan. Tal av Jimmie Åkesson när de allra flesta redan är åter på fastlandet. Om det talet reflekterade jag i förmiddags. I morgon kommer en rad företag, partier och organisationer att börja utvärdera sitt deltagande. Ska man lita på Retrievers undersökning som man har gjort för TT har Håkan Juholt och socialdemokraterna all anledning av vara nöjda. I mätningen visas att (S) syntes mest i media och hade störst publik vid talet. Och enligt en mätning i tidningen Expressen lyfter man också i opinionsmätningar.

Jag tycker att Juholt får en rättvis "seger" i det mediala kriget omkring veckan i Visby. Själv hörde jag bara Reinfeldt och Ohly på plats, delvis Olofsson, missde Björklund och har hört Håkan, miljöparti-rören och Hägglund i TV. Juholt höll ett mycket bra tal med djup ideologisk förankring och visade att värderingar också handlar om framtiden. Det utgick redan från starten från "löntagarnas bästa" som när det är utgångspunkten ger "det bästa" också för andra. En idé om "social demokrati" som varit bärande länge: En investering, inte bärmhärtighet eller välgörenhet! Talet var också konkret på många punkter. Tre viktiga sådana var lagstiftning om rätt till heltid, nolltolerans för dödsolyckor på arbetsplatser och avskaffandet av det aktivitetsförbud som idag gäller innan de unga för en insats på förmedlingen. Men också om insatser mot barnfattigdom, tryggare anställningar, välfärdssatsningar före det jobbskatteavdrag som "hela Almedalen pratat om". Och mycket annat.

TT berättar att av de andra talarna blev Maud Olofssons tårar en stor nyhet. Vänsterpartiet fick inte utdelning på grund av talet av Ohly utan mer handlade det om att två andra utmanade Ohly som partiledare samma dag som han höll sitt tal.

Veckans kanske största haveri tycker jag att moderaterna har stått för. Först en Reinfeldt som höll ett tal som började i rymden, landade i budskap om socialdemokrater som sjuttiotal och så plötsligt tog slut med "tack för mig". Tidigare på dagen hade Reinfeldt lanserat en statlig utredning där fyra borgerliga partiledare skulle leda ett utredningsarbete snarlikt det som det nu skrotade Globaliseringsrådet skulle göra. Ovan på det avslutade (m) veckan med att strax före Juholts tal lansera en ren smutskastningskampanj. Inget eget liv. Inga svar på vardagsproblem och samhällsutmaningar. Bara trött och enformigt tragglande.

Veckans verkligt stora besvikelse menar jag var redan den första dagen. Strax före almedalsveckan, det vill säga gissningsvis när de två "rören" - Fridolin och Romson-  satt och plitade på sina almedalstal, visade mätningar ett ras i väljarnas intresse för miljöpolitiken. Med den vetskapen avstod ändå de nyvalda rören för miljöpartiet från att tala miljöfrågor! I ett av de allra viktigaste sammanhang som det borde talas i!  Arrangörer i Almedalen vet det! Miljö- och klimatfrågorna tillhörde de ämnen som dominerade. Att mp i det sammanhanget gör politiska valstrategier som att enbart prata skolfrågor till sin linje är trist.

Mer:  Svd, AB,
- Hela Håkan Juholts tal här.

Bloggar:
Martin Moberg, om mörkerkrafter, Leine Johansson Roger Jönsson om en allians utan framtid efter Almedalen?, Johan Westerholm om kd minoriteternas minoritet. Peter Högberg om Sd, Lena Sommestad efter Juholts tal, Sebastians tankar, Marias utsiktstorn,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,