Vi är många som minns hur det alltid har varit. De tämligen kortvariga borgerliga regeringar som har fått förtroendet att styra Sverige har alltid havererat i ett moras av inre stridigheter. Det har dock föregåtts av att principen "alla ska få allt" har tillämpats. Både sänkta skatter och ökade utgifter oavsett hur stort utrymmet för detta har varit. Just därför är borgerligheten så sällan vid makten. Man kan inte hantera den. Väljarna har underkänt regeringsdugligheten i val efter val.
När de nu får chansen igen kunde man förstås tro att denna ingrodda och välmotiverade skepsis skulle mötas med all kraft av borgare som ändå framstår som enade. Men ..trots vällovliga ambitioner om enighet, rapporterar SvD idag om regeringsarbetet med budgeten. Skattestriderna verkar pågå för fullt. Ska de välbeställda i Lidingö, Danderyd och Vellinge få sina efterlängtade sänkningar av inkomstskatterna, det som i retoriken kallas för att skapa jobb? Eller ska samma skattebetalare nu äntligen bli av med det förbannade skatten på förmögenheter, så fort som det bara går? Eller är det viktigast att, åter för i princip samma grupper, ta bort fastighetsskatten? Eller ska andra skatter måhända upp eller ner?
Här har de fyra borgerliga partiernas förhandlare ett rejält dilemma utöver själva budgeteringen av förändringarna. De måste också balansera mot sina besked till väljarna innan valet. Och de måste balansera mot retoriken de själva använda mot socialdemokratin. Om det var så att "sossarna driver människor från hus och hem" med fastighetsskatten så kräver den politiska moralen att detta, om det skulle vara sant, åtgärdas skyndsamt. Om det skulle vara så att jobben kommer bara direktören Djursholm får sin sänka skatt är det viktigast.
Det ska onekligen bli spännande att följa skattedebatten inom den s.k alliansen. När det sedan följs av reformbråket kan det bli riktigt underhållande. Om det inte varit för att det riskerar att sätta Sverige i en väldigt svår situation igen...
P
Andra bloggar Intressant omregeringen, samhälle, alliansen, moderaterna, ekonomi