måndag 12 februari 2007

Nej, Brors. Bostaden ska fortfarande vara en rättighet...

När DN:s Henrik Brors i sin kolumn jämför bostadspolitikens förr och nu, Mona och Hans, Pär och Ants så är väl "storyn" i stort sett riktig. Måhända skulle också en beskrivning av den räntemiljö som stödsystemen har funnits i varit värdefull. Förr: höga räntenivåer och kris i statsfinanserna. Nu dess positiva motsats. När sedan Brors fortsätter sitt resonemang så sätter han dock punkt lite för tidigt när han skriver att "s-regeringens tjänstemän hade utarbetat förslag om hur de (statliga stöden) helt skulle avvecklas". Om Brors varit helt korrekt hade han också fortsatt en bit till. Exempelvis med "-...och ersätta det med ett modernare stöd som bättre stimulerar nyproduktion av hyresrätter". Om Henrik Brors därtill hade haft ambitionen att ge en fullgod konsumentupplysning hade han också skrivit till "till skillnad från den nu sittande regeringen som efter valet med stor frenesi fullföljer avvecklingen utan att ersätta det med något annat."

Kanske kan man inte önska sig allt. Men här kunde beskrivningen ha fortsatt med ett par ytterligare klartgörande meningar: "Företag som Skanska och Wallenstam har haft stora ambitioner att bygga hyresrätter. Inför valet deklarerade företagen däremot att det skulle bli en omöjlig uppgift med den borgerliga nedmonteringen av bostadspolitiken som aviserats. Så sker nu också, därför att det utan stöd blir alldeles för dyra hyror i det nybyggda beståndet".
Eller något sådant?

Och i drömmarnas värld kan man önska sig allt. Då hade H.Brors också beskrivit hur socialdemokratin verkligen såg boken "Rättighet eller handelsvara" som ett värdefullt dokument också idag. Som kunde ligga till grund för att återuppväcka "samhällsplaneringen" (ja, jag vet att det i vissas öron låter fult) Dvs hur ser våra bostadsområden ut? Hur utvecklar vi våra städer med integrerade arbetsplatser, fungerande service, smidiga transporter osv.
Och tänk om Brors också hade hunnit med att nämna "bostadsförmedling så att man lätt kan få en lägenhet, kamp mot diskrimineringen, upprustning av miiljonprogrammet, bättre tillgänglighet för funktionshindrade, snabbare och smidigare planförfaranden och införandet av Sahlinaren, dvs den tidigare friggeboden som i stället kunde var 15 kvadrat i stället för 10.

Hans Anderssons och Ants Nuders bok "Rättighet eller handelsvara" kan fortfarande inspirera...

P

Andra intressanta bloggar om , ,