onsdag 7 februari 2007

Lys upp de mörka delarna av politikens rum...

Ännu en dag går över i natt. En ny står för dörren. Med mig till kudden tar jag snart ett huvud vars insida grunnar över läget i Sverige. TV:4-granskningen av Sverigedemokraterna och deras framgångar har bitit sig fast i hjärncellerna som en törstande blodigel på naken hud. Hur kan idéer som så tydligt utgår från att människor har olika värde få stöd av så många? I ett Sverige, och ett Huddinge, där svenskar och invandrare sida vid sida drar lasset för att få ihop till välfärden? I ett Sverige som har så höga ambitioner om jämlikhet och solidaritet. Och som faktiskt tillhör de rikaste och mest välmående nationerna i världen.

Inslaget rullar på. Sverigedemokrater på konferens i Karlskrona. Ett par hundra har samlats. Nästan bara män. Ledaren, också han med ett digert brottsregister undervisar sina partikämpar hur en politiker ska uppföra sig. "Man ställer sig upp när man hälsar på någon", inpräntar ledaren i församlingen, där uppe på den scen som är dekorerad med den svenska flaggan men som lika gärna kunde varit prydd med bruna. Och visst är det helt ok att partier som Sd undervisar företrädare om hur man för sig och uppträder. Det är värderingarna, fördomarna och de mål man har med sitt parti och med sin verksamhet som är det allvarliga.

Förmodligen är partiet mer aktivt i andra kommuner än vad man är här i Huddinge. Det enda som man ännu lagt fram i vårt fullmäktige är att också en Sverigedemokrat ska få bli oppositionsråd. Intresset ljuger aldrig, inte ens när det kommer till ett parti som fått sympatier när man velat framstå som någon "bättre och renare" än de etablerade partierna...

En ny, ljus dag väntar oss efter nattens mörker. Låt det också lysa upp i de mörka skrymslena av politikens rum så att vi verkligen ser vad som gömmer sig där borta, allra längst in till höger….

P

Andra intressanta bloggar om: , ,