lördag 24 februari 2007

Bra Filippa, men trovärdigt?

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt anger färdriktningen för sin politik för barnsjukvården på dagens Brännpunkt i SvD. Budskapet är väl i sak inget nytt, och ambitionerna finns det en bred uppslutning om i landstinget. Om ambitionerna som uttrycks också får styra politiken är det en linje som mycket väl följer den som vi sossar drev under fyra år. Men även om det verbala till ytan är lockande, så måste alltid politiken utvärderas utifrån handling. Granskningen måste mer se till vad man gör än vad man säger. Då blir bilden en helt annan, och till nackdel för alla barn som behöver en god sjukvård i Stockholms län.

Om Filippa Reinfeldt hade tryckt på knappen för socialdemokraternas förslag när budgeten beslutades för i år hade sjukvården haft 300 miljoner kronor mer till bland annat barnsjukvård. Hon och andra i den moderatledda alliansen tryckte dock på fel knapp, utifrån barnens perspektiv. Därmed blev det mindre resurser till vården.

Om Filippa Reinfeldt verkligen såg en kris i vården så hade redan nu förslag presenterats för beslut. Men tvärt om så senareläggs en ny närakut vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Inte för att behovet finns senare. Nej, anledningen är att den med all nödvändighet måste vara privat. Upphandlingen gör därför att barnen får vänta onödigt länge på sin nya akut.

Om Filippa Reinfeldt och moderaterna hade ställt sig positiva till socialdemokratiska förslag så hade barnkompetensen nu varit högre i närsjukvården. Och på Astrid Lindgrens barnsjukhus...
Dessutom hade barnens besök på akuten också från halvårsskiftet i år varit avgiftsfri. Så blir det nu inte. I artikeln sägs att barnsjukvården ska stärkas genom omfördelning från andra verksamheter. Jag ser med stor spänning, och inte utan viss oro, fram emot hur de konkreta förslagen om omfördelningar kommer att se ut. Är det de äldre som får mindre? Är det kronikerna? Blir det mindre resurser till psykiatrin?

Men vid sidan av detta är det, trots Filippa Reinfeldts positiva beskrivning av framtiden de mer långsiktiga förändringarna i sjukvårdspolitiken som oroar. Om länets 13 närakuter avvecklas drabbas i hög grad barnen. Om de ambitioner som moderaterna har att påbörja omfattande skattesänkningar blir den inte mer, utan mindre över, till barnsjukvården. Där oroar både de ambitioner moderaterna har i landstinget men också när partiets rikspolitik ska genomföras. När skatter ska sänkas till genomsnittlig nivå i Europa handlar det om ofantliga belopp som oundvikligen kommer att tas från vården. Och sist men inte minst kan man få ont i magen för mindre, än av de förändringar för vården som den nya landstingsledningens politik att sälja ut akutsjukvården och skapa "vårdgallerior" kommer att få. Jag är ganska orolig för hur det blir med barnsjukvården i ett sådant system som inte utgår från vårdbehov utan från expansionssugna privata vårdföretag som äntligen ser en gigantisk marknad växa fram. Där det är skattebetalarnas pengar man tillåts spela med...
P

Andra bloggar Intressant om: , , , ,