torsdag 22 februari 2007

Göran Hägglund bekräftar: Utförsäljning av universitetssjukhus helt okey

Sjukvårdsskymning...

Den nuvarande statsministern Reinfeldt fick sitt ämbete bland annat därför att han innan valet var tydlig: Sjukhus ska inte säljas ut! Det är inte otroligt att ett antal tveksamma väljare efter det beskedet kände sig trygga att byta till det gamla högerpartiet. Efter valet började Reinfeldt svänga. När han i början av
december hade sin månatliga frågestund svarade han att det inte var hans sak, utan landstingens. Samtidigt aviserade han att man avsåg ta bort den regel, stopplag, som förhindrar försäljning av våra viktiga sjukhus till privata vinstintressen.

Nu går det snabbt vidare: I en intervju med tidningen Stockholms City den 5 december har biträdande sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquist (m) hävdat att det till och med vore lämpligt att överföra delar av Karolinska universitetssjukhuset i privat regi. Och alldeles nu bekräftar socialminister Hägglund i Ekot att det är helt ok att sälja ut sjukhusen nu när lagen avskaffas. OCkså universitetssjukhus ska kunna säljas.

Det är omtumlande besked. Dels måste det tillhöra ett av svensk valhistorias mest omfattande valsvek. Det innebär ett grundskott mot en solidarisk och rättvis sjukvård. Och det riskerar att helt rasera våra möjligheter att fortsätta vara världsledande i medicinsk forskning och utveckling. Och det för att, efter år av väntan, kunna genomföra beställningen från starka kapitalintressen som ser vården som en jättelik lönsam marknad.

Man undrar vilka statsråd som har aktieintressen i vården....

p

Andra bloggar Intressant om: , , , ,