tisdag 27 februari 2007

Moderatanalytiska kommentarer?

Om några timmar, onsdag morgon, vid 10-tiden, ska moderaterna under ett seminarium berätta om sin valanalys. Sällan har väl en moderat ledning haft ett lättare uppdrag. Varken medier eller medlemmar kommer att ha något speciellt att ställa de ansvariga till svars för. Därför blir det i stället ett utmärkt tillfälle att bekräfta den nya partiberättelsen och försöka befästa vunna segrar. Tonläget kommer att brinna av optimism, trots de opinionsmässiga motgångarna. Nu är det Sverige som gäller. Valretoriken upprepas och valstrategin ska gå vidare nu med sikte på 2010. Vi får höra om hur folket först var nyfikna på de nya moderaterna, ett intresse som övergick till stöd på valdagen när politiken, som också sades vara ny, hade presenterats. Tröttheten på Socialdemokraterna tillsammans med moderat politik för att bryta utanförskapet, bekämpa arbetslösheten, vårdköerna och brotten lyfts säkert fram. Och som pricken över i:t "Fredriks allians" i jämförelse med "Görans söderregerade kartell".

Ett antal saker kommer inte att sägas. Tacksamheten över att ha återfått folkpartister lär tonas ner. Att det som en gång kallats det dukade bordet nu verkligen står där kommer inte att belysas. Jobben som kommer, resurserna som växer till välfärdssatsningar, och en rad initiativ tagna av socialdemokrater som nu kan lanseras av moderata ministrar, kan beskrivas som resultat av moderat intåg i regeringskansliet. Den mediala tafattheten och tendensen att rapa upp borgarnas budskap i stället för att kritiskt granska det (det journalistiska uppdraget således) kommer inte att ges som förklaring till framgångarna. Inte heller att en delvis för tillfället okoncentrerad socialdemokrati ägnade alltför mycket tid till prat om "icke-frågor" som fastighetsskatten under vissa avsnitt av valrörelsen.

Det finns all anledning för den politiskt intresserade att ta del av moderaternas valanalys. Själva kampanjen som ett skolboksexempel. Resultatet som, om inte kan betecknas som skräll, så ändå seger. Man nådde den makt man så hett åtrådde och som så förträffligt kompletterar den ekonomiska makt borgerlighetens företrädare alltid har innehaft. Att det slår hårt mot vanligt folk i Sverige är dock faktorer för valanalytiska insatser som får anstå till efter nästa val...

p
Andra bloggar Intressant om , , ,