onsdag 31 mars 2010

Reinfeldt kvar vid makten tvingas skaffa ny justitieminister

Det verkar som affären med justitieminister Asks färgglada brev till misstänkta, inte bara dömda, sexbrottslingar har klingat av. Ask är kvar men inte bara som person. I regeringen finns det kvar en syn på rättsamhället som är ganska skrämmande. Så tycker också den blivande moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson. På sin blogg döms ministern ut helt och hållet. Maria skriver om det som statsministern kallade "glåpordssamhälle":
I en sådan grundläggande rättssäkerhetsfråga får en justitieminister helt enkelt inte sväva på målet. Men sväva på målet är precis vad Beatrice Ask har gjort. Det tog flera dagar innan statsrådet backade på regeringens hemsida (24/3). Dagen därpå förklarar justitieministern sitt misstag med att det är valår och raljerar över att politiker då tydligen bör avhålla sig från att delta i diskussioner. Så mycket var den pudeln värd.

Om inte landets justitieminister står upp för rättssäkerheten, vem på politisk nivå ska då göra det? Och vad blir följden om de som i sin dagliga verksamhet ska värna rättssäkerheten – domare, åklagare, poliser osv – upplever att de i en central rättssäkerhetsfråga saknar stöd från den högsta politiska ledningen?
Svar: Det blir i längden en ohållbar situation.
Fler bloggar
- Peter Johansson, Röda Berget
- Farmor Gun i Norrtälje.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Låga ambitioner för stödet till före detta sjukskrivna

För några kanske fokuset i den offentliga debatten de senaste veckorna varit ganska ointressant. Sådant som om det är rätt eller fel att kunna göra avdrag från skatten om man köper städning av våningen i Danderyd hamnar för den som går långtidssjukskriven eller arbetslös ganska "off". Att debattens ljus strålar på andra frågor innebär inte att de brister i välfärden som senhösens och årsskiftets mediaberättelser är förpassade till historien. Idag rapporterar Ekot om nya lärdomar att regeringspolitiken. En del av de som från årsskiftet är inpiskade till arbetsförmedlingen visar sig - föga förvånande - vara för sjuka för att kunna jobba. De går där därför att regeringen har önskat så. Det som kallas "Arbetslinjen". Överföringen från Försäkringskassan ska ge positivare siffror, verkar det som.

Det verkar som om alla inte orkar. Ekot berättar:
Ingenstans registreras det hur många som inte orkar delta. Men Ekot har pratat med arbetsförmedlare runt om i landet, och de allra flesta rapporterar om personer som har varit för sjuka för att delta
Vad innehåller det? Ja, i Ekot berättar Dan Sohlberg om kraven i den nya åtgärden:
– Minimum är att jag kommer på ett kartläggningsmöte där man bedömer vilka behov jag har, vilka förmågor jag har. Och sedan är det ett avslutningsmöte. Det är minimum. Då har jag uppfyllt kriterierna för att deltagit i introduktionsprogrammet.
Låga ambitioner..

Det
finns inte en enda anledning att ha ett system där människor som kan och vill jobba (som de flesta) blir försörjda av sjukförsäkringen. Men omvänt finns det stor anledning att ha en välfärd och trygghet där den som är sjuk kan bli frisk och därefter återgå i arbete efter sina egna förutsättningar med en bra rehabilitering, arbetsträning osv.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 30 mars 2010

Vägar, järnvägar, förbifarter och politik

Det ska onekligen bli intressant att se kommentarer och analyser om dagens utspel av regeringen om infrastruktursatsningar. Det är stora ord och stort självberöm. Inte minst på centerpartisterna som ofta, som Maud, låter som om världsaltet skapades med centerpartiets tillkomst. Så också idag. Frågan är om det verkligen är så. I Aktuellt visades att det är samma siffror som återkommer. Ja, reportern stod till och med vid ett av de angivna projekten i Stockholm som är under full byggnad och som få ingå i denna regeringens "framtidssatsning. Just det objektet tänkte väl Reinfeldt skrota direkt vid sitt tillträde som statsminister. Nu duger det att skryta med Citybanan.

Jag vill minnas att underlagen från Stockholmsförhandlingen visade på behov av drygt 40 miljarder i kollektivtrafiksatsningar, bara i Stockholmsregionen. I förslaget idag ligger, om jag minns rätt, samma belopp som redan då var tänkt för hela Stockholm. Av investeringsanslagen går 33 miljarder till länen där Stockholms andel är 9,7 miljarder. Stockholm får förstås del av stora satsningar från den nationella planen, som Förbifart Stockholm, Citybanan, Mälarbanan och Norra Länken. Men halva finansieringen för dessa objekt tas såväl från länsanslaget och av s.k "medfinansiering". Krasst kan det innebära att kommunen får pynta upp pengar till spår och vägar som borde vara och har varit ett ansvar för hela Sverige (staten). Men visst är satsningar bra, även om det finns en envishet utan nåde hos borgarna att ha en tyngd på väger och inte på kollektivtrafiksatsningar.

Av Stockholmssatsningarna är den viktigaste och dyraste förstås Förbifarten. Självklart använder sig borgarna av detta för att spela på olika uppfattningar om värdet av vägen, något som bara den mest sömnige debattör kan ha missat. Oaktat detta lär det finnas en ganska bastant majoritet. Om, jag säger om - inte att, den mätning som gjordes av Mp-väljarna stöd till Förbifart Stockholm, (varannan miljöpartist) ökar förstås enigheten. Det kanske inte var huvudskälet till att Peter Eriksson ikväll valde att inte ställa några ultimativa krav i Aktuellt. En signal, möjligen, om att konstruktiva samtal pågår inom de rödgröna lägret. 

Frågan är väl å andra sidan vad konstruktiviteten kommer att handla om. En eller annan gatstump kanske kan dras en eller annan väg, men i stort är ju valet att "bygga vägen" eller "inte bygga vägen". Till detta ämne lär jag återkomma.

Jag ser del två av HBT-sossens inlägg om Förbifarten. Hon citerar bl.a. Nisha Besara som skriver något viktigt: (och jag snor) Citatet innebär inte att jag är lika kritisk (tvärtom) mot Förbifarten som NB men läsvärt ändå:
Just det här borde Socialdemokraterna försöka göra politik av. I stället går de med på sveket mot huvudstadens invånare och den märkliga prioriteringen av en motorväg när andra infrastruktursatsningar pockar på uppmärksamheten.

En sådan är Spårväg Syd, en tvärförbindelse i de södra delarna av Stockholms län för att binda ihop de förorter som i dag hålls ihop av bilvägar. Här bor och arbetar människor, här behövs verkligen kollektivtrafik. I stället har Spårväg Syd skjutits upp och lagts på is till förmån för andra, mindre akuta satsningar, exempelvis den så kallade NK-expressen, en pittoreks spårvagnslinje rakt genom innerstaden. Med Förbifart Stockholm minskar tyvärr chanserna ytterligare till verkliga och viktiga satsningar på miljövänliga transporter.
Många har bloggat, och på vissa håll i relation till annat rena "FRA-bloggningen" med hyllningstexter...
- Rasmus Lenefors om ett flippat fokus..
- Roger Jönsson om något som kunde vara värre.
- Robert Noord om en välbehövlig vägstump...
- Peter Soilander med tro på en enig allians...
- Ulrika Falk om en regering som sätter mål den aldrig kommer att uppnå..
- Papper från regeringen om infrastrukturplanerna.
- Andersson på Kungsholmen med pik till Mp.
- Emil Högberg skriver också positivt.
- Kristina Palmgren skriver om paketets effekter på Sveriges ba...andra sida
- Ankersjö är helt exalterad av en ny, och som han menar, grön motorväg.
Peter Karlberg om Carin Jämtins utspel
- Carin Jämtin om noll intresse från borgarna att utveckla kollektivtrafiken.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Fortsatt rödgrön ledning - men vill man ha ny regering får man jobba

Ser att United Minds berättar om borgerliga framgångar och omvänt, ett dystert, rödgrönt fall i väljaropinionen. Fortfarande har de rödgröna ett övertag. Men Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare. Jag tolkar mätningen som att det är storstadsväljare, inte minst i  Stockholm, som bestämmer sig för att trots allt ge Reinfeldts regering sitt stöd. Märkligt förstås. Något som visst kan ändras fram till valdagen. Men för den som önskar en ny politisk färdriktning för Sverige gäller det att göra grovjobbet i valarbetet.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Solnas moderatledare: "jag hade ingen aaaaning" - sen "jag glömde informera"

Såg just morgonnyheterna och en något kaosartad intervju av Solnas moderatledare Salminen. Om härvan i sak skrev jag igår. Beskeden som nu lämnas är mycket märkliga: Salminen "visste" men "glömde att informera" kommunstyrelsen om ersättningarna till den nu semesterfirande och för mutbrott misstänkte stadsdirektören. Om detta ska inte pratas. Det måste vara ett privilegium som just moderata män i "något högre ålder" ser sig ha rätt till: att be medier fara och flyga när deras mer direktörsliknande beteenden avslöjas. Det har, menar denna gubbkultur, inte folk med att göra.

Hade
affären avslöjats i Huddinge hade väljarna kunnat se debatten direkt i TV eller på nätet. Solnas moderater har valt att avvisa TV-sändningar från sammanträdena. Nu förstår jag varför.

Håll koll på fler inlägg av Johanna Graf om detta.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bakgrunden:

"Reinfeldt räknar fel"

Med en fortsatt moderatledd regering kommer klyftan att bestå mellan de som nu jobbar och de som har gjort det. Jag skrev om det igår, efter TV-debatten. och idag har också Ekot uppfattat Reinfeldts budskap. Samtidigt sågar utredare på Svenska Kommunalpensionärernas förbund den glädjebeskrivning som Reinfeldt ger av hur politiken skulle gynna de äldre.

"Nu blir 85 procent av landets pensionärer vinnare" deklarerade Reinfeldt i en intervju, uppger DN:s papperstidning. "Fel och glädjekalkyl" menar pensionärsorganisationen. Regeringen bedömer att den allmänna pensionen minskar mindre än vad Pensionsmyndigheten bedömer. Man har inte heller tagit hänsyn till prognostiseade prishöjningar. När DN har bett regeringstjänstemännen om en beräkning på hur pensionärerna påverkas om Pensionsmyndighetens dystrare prognoser för pensionerna slår in, blir beskedet att det inte finns tid att räkna.

Även Alliansfritt skriver pensioner..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 29 mars 2010

Hvad vilja Centerpartiet?

Inför dagens utfrågning av Maud Olofsson hade TV4 beställt en undersökning om partiernas tydlighet. Eller dess motsats. För centerledaren var mätningen inte alls lustigt, om än säkert inte oväntad. Väljarna vet inte vad partiet vill. Det är det mest otydliga partiet i riksdagen, tycker dom. Mätningen kommer samtidigt som alliansens egen "kvällstidning" Expressen skriver om alla växlingar av positioner inom borgarlägret. Höger blir mitten och mitten blir höger. Staden blir landsbygdsparti och glesbygdspartiet flyttar till Stureplan.

Den som såg utfrågningen av Olofsson kanske blev tydligare. Så inte jag. Möjligen ska man inte se garantier i att höga staplar i tydlighet ger plusvärden i politiskt stöd. Det kan ha koppling till vad det är man är tydlig i. För centerns del verkar det gå snett på många plan.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Fel parti för skandal av skandal i Solna?

Mörker i Solna. Men kanske är ljuspunkten helt enkelt valdagen....

Ibland är det som om inte saken i sig utan partibeteckningen på skandalernas politiskt ansvariga avgör genomslagskraften. Det är som om det ibland finns förståelse eller till och med förväntan om att "affärstransaktioner" på gränsen eller till och med över det tillåtna bara SKA finnas. Jag lovar och svär att en liknande händelse i en (S)-styrd kommun hade fyllt ledarsidor, artiklar, borgerliga bloggar och annat. Men där direktörernas främsta parti styr (som i Solna - moderaterna) verkar reaktionerna var lama. Mediaskugga? Ointresse? Till och med viss acceptans? Jag vet inte. Men det är mycket märkligt. 

Det som händer i Solna är en skandal. Som (S) skriver på hemsidan:
Solnaborna har genom den moderatledda majoritetens beslut satsa 218 miljoner i ett kommersiellt riskprojekt och endast två personer har insyn i hur de används.   De frågorna och den vrede som väckts gäller mycket mer än dessa två personers individuella tillkortakommanden och eventuella mutbrott.
Socialdemokraternas i Solna hade årsmöte i lördags. I ett uttalande kräver partiet en hearing för Solnaborna om arenan.
Vi kräver därför en öppen hearing där alla de som hållits ovetande, såväl fullmäktiges övriga ledamöter till Solnas medborgare, får svar på sina frågor om vad som pågått bakom stängda dörrar i arenabolagens styrelserum.

- Hur kommer det sig att kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen bakom ryggen på alla andra Solnapolitiker deltar i sammanträden med arenabolagens styrelser och där är med om att fatta beslut att bevilja stadsdirektören en extra månadslön om 25 000 kronor för att utföra arbete åt dessa bolag?

- Hur kan stadsdirektörens privata intressen och hans arvodering som lobbyist för arenabolagen ha stått i konflikt med hans uppgift att som ägarrepresentant för Solna tillvarata invånarnas intressen?

- Hur väl har Solna stad med detta upplägg klarat att bevaka intressena åt sitt främsta varumärke AIK? Arenabolagets talesman har ju t o m gått ut i media och sagt att det inte är viktigt att AIK spelar på arenan?

Jag blir ärligt och uppriktigt förbannad över att reaktionerna blir till smekningar ibland och till hård media avrätting i andra sammanhang. Det lättsinne som Solnas moderata "borgmästare" har uppvisat är ljusår från vad som kan tolereras av en ledare.

Bloggat om detta:
- Johanna Graf: "Skulle du köpa en begagnad bil av denne man?"
- Johanna Graf: "När skiten träffar fläkten"
- Johanna ger länkar till andra: Malin Siwe har fattat galoppen, som vanligt. Aftonbladet skriver. Dagens Industris artikel har många kommenterat. Här har de en uppföljare. Rapportrapporterar.Bara jävligt, sjaskigt och sorgligt skriver Landskrona från sidan .Anna Vikström skriver också. Och Kärlek & Uppror. Och Fastighetssverige. OchAffärsvärlden. Och Peter Andersson ,En artikel i SKTF-tidningen och en liten DNnotis
- S-buzz om skandalen
- Hittar noll om detta på Solnamoderaternas hemsida, däremot en presentation av fullmäktigelistan.
- Solna stad har ett pressmeddelande om att stadsdirektören tar ledigt pga "skriverier och spekulation"
- Hagalundssossen om bla detta...
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Pressmeddelande från S i Solna.

- Öppna sammanträdesdörrarna, Salminen!

Nu har en juridisk utredning om mutbrott i samband med stadens inblandning i arenabolagen startats. Oavsett vad denna utredning kommer fram till kvarstår grundproblemet: Solnaborna har genom den moderatledda majoritetens beslut satsa 218 miljoner i ett kommersiellt riskprojekt och endast två personer har insyn i hur de används. De frågorna och den vrede som väckts gäller mycket mer än dessa två personers individuella tillkortakommanden och eventuella mutbrott.

Vi kräver därför en öppen hearing där alla de som hållits ovetande, såväl fullmäktiges övriga ledamöter till Solnas medborgare, får svar på sina frågor om vad som pågått bakom stängda dörrar i arenabolagens styrelserum.

- Hur kommer det sig att kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen bakom ryggen på alla andra Solnapolitiker deltar i sammanträden med arenabolagens styrelser och där är med om att fatta beslut att bevilja stadsdirektören en extra månadslön om 25 000 kronor för att utföra arbete åt dessa bolag?

- Hur kan stadsdirektörens privata intressen och hans arvodering som lobbyist för arenabolagen ha stått i konflikt med hans uppgift att som ägarrepresentant för Solna tillvarata invånarnas intressen?

- Hur väl har Solna stad med detta upplägg klarat att bevaka intressena åt sitt främsta varumärke AIK? Arenabolagets talesman har ju t o m gått ut i media och sagt att det inte är viktigt att AIK spelar på arenan?

Av alla de samtal, mail och nätkommentarer som inkommit sedan avslöjandet i torsdags, kommer det behövas en stor lokal för hearingen. Som en Solnabo föreslog:
- Kanske Råsundastadion?

Socialdemokraterna röstade redan 2007 nej till att kommunen skulle gå in som delägare och bygga, äga och driva en Nationalarena. Vi påtalade riskerna för att en konflikt kunde uppstå mellan Solna stads och de kommersiella intressena bakom bolagen. Vi påtalade också bristen på demokratisk insyn i aktiebolagen, och inte minst påtalade vi den mycket stora ekonomiska risk som ligger i att staden satsar 220 miljoner kronor i det som vi bedömer som mycket osäkra projektet Nationalarenan. Vi påtalade de ekonomiska riskerna och den usla insynen. Revisorerna kom kort därefter med kritik på samma punkter och krävde såväl förbättrad insyn som finansiell riskanalys, men trots det har ingetdera åtgärdats.

Nu har det dessutom visat sig att Nationalarenan för Solnalaget AIK blir en mycket tveksam ersättning för förlusten av hemmaarenan Råsunda och AIK:s medlemmar har på sitt årsmöte i mars beslutat att se sig om efter andra alternativ.

För mer info kontakta oppositionsrådet Johanna Graf (S)
070 622 99 00

KS-ordförande Salminen och de övriga ansvariga i den styrande majoriteten har nu dagen på sig att fundera. I kväll sammanträder Solna kommunfullmäktige, där ett antal frågor om arenaskandalen kommer att ställas i form av s k "enkel fråga". Sammanträdet är öppet för allmänheten och startar 18.30 på 1 tr i Solna Stadshus, Stadshusgången 2 i Solna Centrum.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vad är nu ett borgerligt parti? Vem tycker vad om vad?

Expressens Anna Dahlberg skrev i helgen en ledare som borde göra borgerliga valstrateger något oroade. Redan i ingången till valrörelsen ligger de borgerliga partierna efter i väljaropinionen.
"Men alliansen brottas även med självförvållade problem. Alla fyra partier är i full färd med att styla om sig själva."
"Höger har alltså blivit mitten och mitten har blivit höger. Manspartier vill bli kvinnopartier och tvärtom. Gemensamt för alla fyra partierna är att de ratar sina kärnväljare till förmån för nya väljargrupper."
Man funderar om de kommer att ha "stylat sig klara" före valdagen. Det är ett demokratiskt anständighetskrav att väljarna får veta vad de faktiskt röstar på.

- Även Peter Johansson har kommenterat artikeln.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det ska löna sig att ha arbetat

"Vi tänker inte delta i något SM i skattesänkningar". Tack och lov gav Mona Sahlin det beskedet under debatten mot Reinfeldt. Samtidigt verkade Reinfeldt inte förstå vad det handlar om. Den klyfta som regeringen Reinfeldt har skapat mellan lön och pension är omoralisk och måste bort. Det handlar alltså inte om hur många kronor som Reinfeldt sänker skatter för. Det är mer fördeningen av dessa som ska kritiseras. Reinfeldts försvar är att det "kostar att jobba" och "förr fanns det avdrag". Ordet "drivkrafter för jobb" nämndes förstås också. Här påminde Sahlin om de 40.000 som hon själv och Reinfeldt har fått i sänkt skatt under denna regering med tillägget i form av tveksamhet kring att det har gjort att man jobbat ännu mer.

Reinfeldt, som själv ska lägga en budget om ett par veckor och inte vill avslöja allt i den, bryr sig inte om det när det gäller de rödgröna. Han rotar i stället i gamla papper och ställer Sahlin till ansvar för något som ännu är sådär tre veckor bort. Påhopp med rena lögner om skatthöjningar i stället för besked till pensionärer om varför klyftan ska bestå. "Det ska löna sig att ha arbetat". En slogan om de rödgröna mycket väl kan använda sig av. Icke Reinfeldts borgerliga allians.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Stor potential för partierna - men ser man möjligheterna?

Dagens Nyheter skriver idag en ledare om de politiska partiernas kris. Forskare från Ersta Sköndal har tydligen forkat om vårt "sociala kapital". DN skriver:
Antalet personer som är engagerade i politiska partier är visserligen tämligen stabilt, men om man jämför längre tillbaka i tiden är siffran extremt låg, två procent.
Mer aktiva är vi i exempelvis idrottsrörelsen. Och även om DN inte använder klassbegrepp så skriver man om något viktigt:

De har sämre hälsa, har färre sociala kontakter och är oftare ensamstående än de föreningsaktiva.
Det sista är alltför bortglömt, generellt sett. De som på något sätt är mest beroende av politiken deltar sällan. Och det brukar gå igen hela linjen: lägre valdeltagande, färre kontakter med politiker eller andra makthavare, mindre tidningsläsande, mindre nätaktivitet osv.

En
siffra i mitt bakhuvud säger mig att var femte väljare kan tänka sig att bli medlem i ett parti. Är det riktigt så borde det rimligen finnas en ganska betydande potential för partierna att värva fler till sina led. Gissningsvis (och möjligen till viss del också erfarenhet) signalerar DN-ledaren inte bara engagemangsbrister hos vissa väljargrupper. Det borde också ge partierna en spark i baken för att ta medlemsvärvning OCH utveckling av medlemskapets värde på allvar.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ett varmt tack för ett stort förtroende

I går hade Socialdemokraterna i Huddinge sitt årsmöte med bland annat fastställande av valsedeln till kommunfullmäktige. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med eftersom det krockade med mitt "jobb-årsmöte" för samma parti (!) i Solna. Nåddes dock av rapporter att listan spikats och det innebär att jag har fått ett förnyat förtroende att företräda (S) i kommunfullmäktige, på plats fyra på listan. Ett varmt tack för förtroendet!.

Ett stort grattis också officiellt (mer privat redan fixat) till Emil Högberg som tar över som nytt kommunalråd efter Erling Karlsson. Emil har tidigare skaffat sig efterenheter som "råd", med ansvar för bl.a. fritid och kulturfrågor och fullföljt uppdraget alldeles utmärkt. Det här kommer att bli strålande. Och precis Emil bloggar om: Det är ett starkt lag som på allvar utmanar den styrande borgerliga sammanslutningen i huddingepolitiken. Varför? Ja, om detta kommer att jag att återkomma i en rad inlägg fram till valdagen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Snart blir jag Almedalsbloggaren - som trevar efter koll på veckan

har bokningen av logi "i Visbys närhet" löst sig för årets Almedalsvecka som jag tänker bevista i två roller: Semesterfirare och bloggare. Det blir tredje veckan jag besöker den. Partiledartalen blir förstås mina "huvudspaningar", förutom att man träffar en massa härliga almedalsbesökare och på plats aktiva från Sveriges alla håll och kanter. Det lär säkert bli några seminarier, en eller annat lunch och kanske till och med en kall öl på någon lämplig pub i trakten. Självklart besök i det rödgröna centret. I härlig sommarvärme! Annat att ha koll på då? Skicka gärna förslag och tips!

Just nu lite funderingar på hur man ska hålla koll på flödet av nyheter, seminarier, partiutspel, organisationsutspel osv. Jaja, "begränsa dig", är ett råd till mig själv. Men tänk om man missar något? Tar gärna tips på lösningar. Kanske blir det Fokus och Gullers mobilapplikation som blir räddningen. Tack i så fall för tipset, Makthavare.se som kanske med det omnämnandet inte stämmer mig för varumärkesintrång med min lilla egentillverkade knapp. Det är skillnad på "Almedalsbloggen" och "Almedalsbloggare". (?)

Min
blogguppladdning för det kommer att vara några postningar med analyser(!) och gissningar om partiernas utspel och genom att jag berättar om intressanta tips inför veckan. Med stor medvetenhet om att jag kommer att missa mycket trots försök att ha koll. Jag är inte heltidsbloggare... Än så länge är kalendariet inte öppnat.

Nybloggat om Almedalen 2010:
- HBT-sossen om rödgrönt center vid Hamnplan 5 och rödgrönt mingel under veckan. (se Rödgröna sidan)
- André Assarsson ska också dit, och tipsar om Resuméartikel om Fokus app..
- Årets lobbyist ska förstås presenteras..Återkommer säkert med spekulationer...
- SPÄNNANDE: JMW kommer att bevaka de sociala medierna särskilt..
- JMW skriver om Twitterflöden:  Det kommer säkert slå rekord i Almedalen i år...
- Politometern listar förstås en rad inlägg...
- Vet inte (vet du) om hashtaggen på twitter blir denna?
- Ska man föresten lista sig som journalist?
- Knuff listar också inlägg..
- TV Almedalen finns förstås..bl.a med tips om användning av sociala medier i Almedalen. Helene är med.. :-)

söndag 28 mars 2010

Ett val om välfärdens framtid, tack!

Eva Nordmarks inlägg på Brännpunkt idag bryter något av en tystnad i debatten om det som tillhör väljarnas viktigaste frågor inför valet. Min känsla är att tyngdpunkten hittills har varit på skattesänkningar och ersättningar i olika system. Viktigt i sig men det får inte tränga undan utrymmet för att belysa vilka alternativ som finns för välfärdens verksamheter.

Beskeden
måste bli tydligare från Reinfeldts allians. De rödgröna är ganska tydliga både vad gäller prioriteringarna av välfärden framför sänkta skatter. De borgerliga ger sken av att allt ryms inom de ganska snäva ramarna. Inte minst ger man intryck av att "mindre pengar in" kan kombineras med "mer ´pengar ut" till välfärdsverksamheter. Så kan det förstås inte vara.

Ettårsbidragen tar slut efter detta år. Och Eva Nordmark belyser följderna av detta.
Om inga ytterligare resurser skjuts till utöver detta för 2011 och framåt så innebär det ett ras för intäkterna med cirka 12 miljarder från 2010 års nivå.
Jag skrev nyligen om de bistra tider som exempelvis sjukvården står inför. Det förbättras inte genom att svaren saknas på frågan om vad alliansen vill. De enda svar som har getts oroar. Att det som betalar för välfärden, skatter, kommer att strömma in mindre till "kassan för det gemensamma" med fortsatt borgerligt styre. Eva Nordmarks inlägg bör leda till ett större fokus på välfärdsfrågorna inför valdagen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Avsaknad av en tidnings skarpa politiska analyser

Dagens Nyheter är en tidning som är tung i den politiska debatten, inte minst i Stockholm. Den har inflytande och den påverkar bilden av politiken. Inte sällan har DN tillhört de skarpaste kritikerna mot socialdemokratin. I många fall med politisk kritik, en självklar den i en fri opinionsbildning. Men ibland också med journalistik på en nivå som leder tankarna till en lokal för unga borgerliga aktivister som klistrar och kladdar flygblad. Dagens krönika av Peter Wolodarski håller den nivån.

Som vanligt är det (S) och Mona Sahlin som är målet för attackerna. De skarpa politiska analyserna av förutsättningarna inför valet i höst lyster med sin frånvaro. Wolodarski bygger en "Tobleroneartikel"  med utgångspunkt från förtroendemätningar, inte om hur väljarna ser på politiken. I stället är det personfokus som alltmer tar över skrivandet.

Man kan förvånas över den tid som läggs på personfokus. Eller kanske inte. De rödgröna har sedan valet 2006 varit i täten i väljaropinionen. Det finns ganska gott hopp om att tidningen DN efter valet kommer att få granska en regering med Mona Sahlin som statsminister - något man inte gillar. Just nu får sociala medier klä skott för det negativa i det mesta. Ska man säga något gott om Wolodarskis krönika är det kanske att den visar att lågvattenmärken produceras också på andra håll. Och om jag förstår rätt har redaktören också en bakgrund inom det liberala ungdomsförbundet. Då är inte kanske inte alltid så lätt att hålla sig till det journalistiska och till mer avancerade politiska analyser. 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag 27 mars 2010

Borgerlig skattepopulism dyrt, dumt och dåligt

Mina egna inlägg om skatter brukar återkomma med viss frekvens. En av förklaringarna är kanske att jag söker svar på en märklighet, både i borgerlig politik och i brister som jag upplever i den mediala rapporteringen. När någon talar om en ny reform krävs berättigade svar på hur det ska betalas. När någon kräver en sänkt skatt som minskar antal kronor i den gemensamma kassan är inte balansräkningens andra sida lika påpassad. Tyvärr har det gått längre än till ofinansierade förslag. Vi verkar mer och mer acceptera att beslut också genomförs utan att helheten är åtgärdad. Det får två alternativa eller ibland mixade effekter: sämre service när pengarna inte räcker. Ekonomiskt moras när obalanserna inte återställs. Om den borgerliga regeringspolitiken skriver Thomas Östros idag. Begreppet "skattepopulism används med rätta.

Riksdagens utredningstjänst har räknat på den borgerliga skattepolitiken. De visar att de samlade skattesänkningsförslagen från borgarna kostar ytterligare 92,2 miljarder. Utöver de ekonomiska effekterna ökar förslagen också klytorna ännu mer:
Den tiondel med störst inkomst skulle med denna skattesänkningspolitik få 35321 kronor per person och år.
De stora sänkarlöftena läggs ovanpå det som redan har genomförts.
Regeringen ärvde 70 miljarder kronor i överskott. Det har nu förbytts i ett underskott om 70 miljarder
I den första delen är regeringen Reinfeldt fullständigt ointresserad. Något "fördelningspolitik" - att skatter används för att utjämna mellan grupper - finns inte i den borgerliga sinnevärlden. Avdelningen "ekonomiskt ansvar" talar man förvisso om. Men så länge man inte ens andas om "finansiering" när det ska sänkas skatter är resultatet "oreda i statens finanser" givet på förhand. Välfärden får med nödvändig konsekvens ta stryk av denna ideologiska förblindninig om sänkta skatters lyckobringande effekter.

Som Alliansfritt berättade i höstas är det här inte något som helst nyhet....

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 26 mars 2010

Solnas (M)aktmän leker med våra pengar

S-buzz har en postning med rubriken "Och vad händer egentligen i Solna". Johan tänker på det som Johanna Graf, oppositionsråd för (S) i Solna bloggar om idag. Det som avslöjades i Dagens Samhälle i veckan om en stadsdirektör som vid sidan av det vanliga bra betalda jobbet har haft "bisyssla". Ersättningen för bisysslan är, om jag minns rätt, lika hög som för moderat-Borgmästaren Lars-Erik Salminens kollegor inom polisen: 25.000 per månad. Och det verkar som det just är hans ansvarskonto som affären ska belasta. Johanna bloggar med några citat om varför:
Reportern: - I vilket sammahang fattade du det här beslutet?
KS-ordföranden Salminen: – Det var väl med styrelsen. Det spelar väl ingen roll!
Reportern: -"Du godkänner ett extraknäck för stadsdirektören men vet inte när eller med vem du avtalar?"
Salminen: – "Jag säger ju det: förmodligen var det med arenastyrelsen jag snackat."– "Det här har hänt och skett, och det kanske inte hanterades i vederbörlig ordning. Men har man tusen bollar i luften så. Jag är inte ofelbar."
Händelsen är nu anmält som mutbrott. Möjligen är det det. Kanske ska det också få politiska följder. Jag får ibland intryck av att de trots direktiv om slipslöshet ändå slipsbärande moderata männen klarar sig helskinnade från de flesta mediadrev när liknande affärer uppdagas. Som lyxhotellboende i Cannes, med samma moderata "Borgmästare" inblandad.

Calle Fridén bloggar också.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det verkar som borgarnas politik har stöd av färre

Det är onekligen ett högt tonläge som de borgerliga håller, väl understödda av sina tidningsledare. Dagens SvD-ledare tar som så ofta upp skatterna. Och som alltid utan att göra det i relation till vad skatter ska användas till. Välfärden till exempel, som ju är förklaringen till de rödgrönas tal om vissa skattehöjningar.

Ser en skrivning i ett underlag till veckans sjukvårdsnämnd:
De ekonomiska förutsättningarna för HSN 2011 är mycket strama. Det ekonomiska ökningsutrymmet 2011 enligt landstingsfullmäktiges beslut i budget 2010 uppgår till 1,0 procent att jämföra med faktisk kostnadsökning 2009 på 5,1 procent och budgeterat ökningsutrymme 2010 på 3,2 procent.
Ska vårdens kvalitet kunna hållas kräver resurser för att möta ökade behov. Oavsett om de resurstillskotten sker genom ökade statsbidrag eller genom ökad skattekraft / skattehöjningar i landstingen. På samma sätt är det med äldreomsorgen, skolan, förskolan och annan verksamhet. På samma sätt också om man vill att sjuka och arbetslösa ska ha rimlig trygghet i den situation de hamnar, oaktat att borgarna hånar det som "bidragspolitik".

Opinionen ser fortsatt bra ut för de rödgröna. I går skrev Aftonbladet att de borgerliga faktiskt inte haft majoritet sen valet. Idag en ny mätning i DN. 33,7 är för dåligt för (S) och vi måste lyfta. (M) verkar vara på väg i vanlig riktning att aldrig klara att hålla höga opinionstal. 49.1 mot 44,5 mellan blocken.  AB skriver (igen)
De rödgröna partierna har fortsatt övertag och skulle få egen majoritet om det var val till riksdagen i dag
Och omvänt: det är färre som ger stöd till borgarnas politik och fler till de rödgrönas. Sd är nu under spärren.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 25 mars 2010

Rödgrön färdriktning för förändring - Nu kör vi!

Rödgrön kampanj presenterad. Något av en historisk dag som handlar mycket om framtiden för Sverige. Tre partier med en stark tro på Sveriges möjligheter, med konkret politik på alla områden, med ännu mer samkörda förslag från att vårbudgeten har presenterats. Men också med de gemensamma värderingarna om att vi är på väg i fel riktning idag. Valrörelser är alltid roliga. Det som har presenterats idag lyfter stämningen ännu mer. Väljarna verkar känna något av samma positiva rödgröna känslor. Reinfeldt må sura över det bäst han vill.  

Bli, föresten rödgrön valarbetare här.
Läs mer:
TT: Gemensam rödgrön valkampanj
Dagens Media: Svensson får rödgröna kontot
SvD, DN
Resumé: Svensson-reklam för de rödgröna
HBT-Sossen: Rödgrön valseger 2010

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Skammens Bjästa

Skolan i Bjästa, hålan i norr som gemensamt och kollektivt har mobbat ut Linnea som våldtagits på en skoltoalett. I programmet (Uppdrag granskning) sa skolans företrädare att det gällde att hålla sig "neutral" till det som hade hänt. Programmet borde följas upp med tydligare regler för hur skolor ska agera i fall som detta. Problemet är väl att det knappast är regler det är fel på i det här fallet...Skrämmande.

Skolans hemsida är stängd tills vidare..

Uppdatering: En och annan har reagerat på användningen av ordet "håla". Som uppfödd i Strängnäs står begreppet här inte för något förakt för mindre kommuner i sig, heller inte för något "Norrlandsförakt". Ska ses som att jag helt enkelt blir förbannad (minst sagt) på de som intervjuades i inslaget...som verkade vara uttryck för vad hela Bjästa tycker. Användningen - i ilskan - av ordet "håla" är i jämförelse med det som Linnea utsatts för - en (förlåt sagt,) skitsak.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

Att "krossa" en motståndare i politiken?

Ibland funderar jag på det politiska språket. Vem som driver fram alla nyanser och hur det kommer sig att toleransnivåer för övertramp verkar höjas. I sak, för många av oss som såg gårdagens debatt mellan Sahlin och Reinfeldt i Kvällsöppet, var det en lugn tillställning. Någon tycker säkert "sövande." Men ändå fanns en saklig ton och försök till mer av samtal om politiken. När tidningen Expressen mixar sin flygbladsartikel är tonen förstås annorlunda.

I sak då? Jag skrev en snabb reaktion. Det stora var nog att Reinfeldt nu skjuter över vallöftet om jobben som skulle ha uppnåtts nu, till nästa mandatperiod. Han lovade fler i jobb och färre i utanförskap. Där har Reinfeldts regering misslyckats, på sitt viktigaste område. Det och annat gör att jag inte håller med SvD-ledaren. (idag heller) Det Sahlin gjorde under debatten ökar också trovärdigheten i jobbfrågan: att koppla den till ordning och reda i statsfinanserna OCH till förutsättningarna att betala för välfärden. Det lilla ordet "betala" i det här sammanhanget är i konkret politik "Skatter" som vi alla betalar efter förmåga i den omfattning vi bestämmer att välfärden ska vara. För lite skatt och då för mycket välfärd = underskott = ekonomiskt moras.

Det sägs i Expressens artikel att det är Reinfeldts tydlighet med besked som ger plus. Dessa är just "vi sänker skatter". Omvänt får Mona Sahlin ta stryk för hänvisningen till det alternativ till budget som ska läggas efter 15 april. Värt är att notera att en borgerlig regeringspolitik inte alls borde vara färdig, som Reinfeldt verkar ge sken av. Varför har man i  så fall sina politiska arbetsgrupper? Men visst: Det kan vara som Littorin nyligen uttryckte det: Då gällde det vem som bestämmer om arbetsrätten.

Ekots Tomas Ramberg låg på. Hur ska LittoBlogger: Peter Andersson - med rätt att tycka.... - Skapa inläggrin kunna hålla emot om de övriga tre är eniga? Svaret som Littorin aldrig gav, men som svävade över hans smidiga svar, är att om M inte vill röra arbetsrätten så förblir den orörd. Moderaterna är nämligen störst

Nej. Jag tycker inte att Reinfeldt var i närheten av något "krossande", om uttrycket nu ska användas. Jobbfrågan är så pass tung att misslyckandet på den punkten väger till stor nackdel för Reinfeldtsregeringen när den ska utvärderas. Och omvänt: fördel för de rödgröna. Gårdagens mätningar visar ju att förtroendet för de rödgröna är större i jobbpolitiken än för den borgerliga alliansen.

Mer att läsa:
- Aftonbladet, DN, SvD, Analys, Göran Eriksson, Svd, Alliansfritt om ett skämt till efterdebatt..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Reinfeldts erkännande av jobbmisslyckandet debattens "tunga" besked

Debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är över. Eftersnacket blir väl det vanliga. Vi som vill se Mona vinna val tycker att hon "vann". De som vill att Reinfeldt fortsätter tycker motsatsen. Precis som vilken tävling som helst. Så är det inte. Den av dem som styr Sverige efter valet påverkar oss alla. Så vilka blev beskeden, om det är just besked som är den tänkta produkten från en debatt?

Ska återkomma. Men jag ställde i ett inlägg tre frågor: jobben, rättssamhället och välfärdens finansiering.
Jobben upptog en rimlig tid av debatten. Reinfeldt upprepade det vallöfte han har misslyckats med. "Fler jobb och färre i utanförskap", något som nu förs över till nästa mandatperiod. Jag är inte nöjd med svaret mer än på en punkt: Det var ett erkännande av misslyckande om jobben.

Rättsfrågan, där jag ville veta om det där "glåpordssamhälle" som Ask talade om nu verkligen var riktigt dött. Frågan avhandlades sekundsnabbt i debatten utan ens en antydan till svar.

Välfärden
s finansiering berördes faktiskt. Men inte på det sättet jag hoppades. Skattedebatten handlar ju i grunden om det, på samma sätt som jobben och ekonomin avgör hur mycket vi gemensamt kan avsätta till välfärd. Jag förvånas fortfarande över en ganska bred acceptans att frikoppla skattediskussioner från vad skatter ska finansiera. För retoriken för sänkta dito och mot höjda kan skalla hur mycket som helst: Det är väldigt få förslag som hörs i den andra riktningen: Det vi ska minska på med mindre "pengar in".

Gammelmedia: Expressen, Expressen2,.Aftonbladet,
Mitt twitterflöde som följde debatten.

Fler som bloggar:
- Kent Persson, Peter Högberg, Johan Westerholm.  

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
, , , , ,

onsdag 24 mars 2010

Uppdrag Granskning om våldtäkten på Linnea i Bjästa - Den andra våldtäkten



Ett av Uppdrag gransknings på många sätt mest skrämmande inslag sändes idag. Möjligen skrämmande därför att de vuxna svek. Men kanske också för att det är så obegripligt vanligt. Det som möjligen skiljer är den mentalitet som "hålan" i norr tycks präglas av, något som ger mig en kort tankefärd till Jägarna.

"Den andra våldtäkten" är rubriken. Den första, en ""riktig": En kille som i norrländska Bjästa våldtog Linnea, fjorton år på en skoltoalett. Om detta finns teknisk bevisning och erkännade av pojken. Han är dömd i såväl tingsrätt som hovrätt. Allt borde garantera att Linnea får stöd. Icke! Hela bygden, som i sig låter gulligt men knappast i det här fallet, vänder Linnea ryggen. Till och med prästen. Facebookgrupper startas för Oskars (gärningsmannens) stöd. En egen hemsida, tack-video på Youtube.

Linneas kompis Amanda Ögren som framträdde i programmet bloggar här. Hon är värd hela Sveriges stöd för det hon gjorde för sin kompis i kväll. Tänk om vi - alla vi- vuxna var lika modiga och tog samma ansvar som hon. Vuxenvärlden i "förorten" till Ö-vik verkar ha svikit rejält och oförlåtligt. Det kanske kan vara en läxa för oss alla att lära. Vi - alla - sviker kanske inte lika uppenbart och tydligt. Men visst borde vi göra mer?

Gammelmedia:  Aftonbladet,
Bloggar_
- Aurora Gullberg.
- Helena Sandklef som sett UG före...
- Ulricas texter...talar för sig själva...
- Fruntimmersbloggen..
- Lilljonnes blogg.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

Jobben, rättstryggheten och resurser till vården - Svara gärna, Reinfeldt

I kväll är det politisk högtidsstund när Kvällsöppet har debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Sakligt, ärligt, raka svar, framtid och utvärderinga av "åren med Reinfeldt", är väl ramen för debatten. Förhoppningsvis behöver inte något från debatten föras till den idag nyöppnade Tvättstugan.

Av allt man skulle önska sig av en debattkväll ger jag tre förslag på frågor till Reinfeldt.

1. Hur ska du på ett halvår infria vallöftet om "Fler i jobb och färre i utanförskap"?
2. "Glopordssamhälle" sa du om Bea Asks syn på hur sexbrottsmisstänka ska gängas ut. Är du övertygad om att Ask på några dagar har lämnat de värderingar som låg bakom hennes uttalande?
3. Du pratar om fler sänkta skatter och Rut-avdrag men ger inga besked om resurserna till välfärden. Vad gäller om du får fortsatt förtroende?


Jag väntar förstås på svar.

Andra frågor från Peter Högberg som i ett inlägg lyfter fram HBT-sossens förtroendefråga. Kulturbloggen har också viktiga frågor,

Förtroendefrågan om Ask sammanfattar S-buzz. Johan har också viktiga länkar till en rad andra bloggar som skrivit: "Andra som kommenterar Beatrice Asks förehavanden, tvärs över partigränserna:

Annarkia Räcker pudeln?
Inslag En ful pudel
Krassman Fiasko
Yamipanda Bortförklaringar
Mårtenssons meningar Beatrice Ask borde bli Landshövding
Polisstat Det räcker inte
Tango för enbenta Förlåt
Galaxy Förlåt mig
Motpol Förändrar inget
Svensson Inga lila kuvert
Whatsupsthl Pudeln är inte ordentlig
Stefans konspirationer Avbön
Silvertörne Askan in i pudeln
Alliansfritt Efter 6 dagar
Bodströmsamhället Asks pudel

Gammelmedia inför debatten: AB, Ex, Svd

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tvätta politiken ren!

Nu har Tvättstugan öppnat. Initiativet är taget av några NetRootsbloggare och syftet är att så gott det går peka på påståenden och "nyheter" i den politiska debatten som inte riktigt hör till sanningen. Några exempel:

Maria Wetterstrand vill inte krossa Socialdemokraterna
- Göran Persson opererade sig på SÖS - inte privata Sophiahemmet
- Mona Sahlins konkurs har aldrig ägt rum

Tyvärr finns det säkert mycket mer som ska tvättas, från handtvätt till rejäl kemtvätt. NetRoots bloggare försöker nu med den här tvättstugan. Politiken måste bli ren.

Initiativet taget av
:

Peter AnderssonHannah Bergstedt Alexandra Einerstam
Ulrika Falk Björn Fridén Peter Högberg
Peter Johansson Claes KrantzMarika Lindgren Åsbrink
Fredrik Pettersson Victor Svedberg Rosmarie Södergren
Viktor Tullgren Johan Ulvenlöv Johan Westerholm

Fler som skriver:
- Fredrik Pettersson - om en schysst valrörelse
- Martin Moberg - om en saklig debatton
- Krassman - om smutsig byk
- S-buzz - om lanseringen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Skönt med ett bra (S)lagläge i väljaropinionen

Ytterligare en "personvalsmätning" där den i medierna heligförklarade och okritiserbare moderatledaren kan vinna förtroendepoäng på, gissar i alla fall jag, avsaknaden av kritisk granskning. Möjligen kommer veckan att föra med sig en vändning. Ser att det nu börjat blåsa lite mer om Ask-affären och Reinfeldts inställning. Sahlin noterar att det brukar se ut så här, men kan förstås hellre läsa om hur väljarna ser på politiken. De rödgröna i ledning, stabil sådan. Socialdemokraterna med senaste opinionssiffror som visar att Mona Sahlin skulle bli statsminister och att (S) närmar sig målet av 40 procents väljarstöd. Yes, det skriver jag med stor (mycket stor) medvetenhet om "bara en mätning", "valdagen avgör", annorlunda i Stockholm" osv.

Men jag tycker inte att allt måste skrivas i mörka färger. Valdagen kommer att vara både framtidsval och utvärdering av Reinfeldts år vid makten. Där finns det oerhört mycket som talar för att väljarna kommer att hålla fast vid sitt stöd till de rödgröna. Jobben, vården, miljön exempelvis.

Mer i Ab, Exp, Sydsv,
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,