torsdag 10 september 2009

Härliga pengar att tjäna i vården?

Man kan väl gissa att det börjar om idag. Debatten om vinster i välfärden som var så intensiv i bloggosfären och i medierna under sommaren. Idag berättar DN om vinsterna i de privata vårdföretagen. Allt större och allt mer internationaliserade riskkapitalbolag som förstärks i sina balansräkningar med pengar direkt från skattebetalarna.

Ska det vara möjligt, frågade sig Carin Jämtin. (eller snarare, "Nej, se över eländet"). Debatten handlade mycket om friskolor och fördes kanske främst inom socialdemokratin. Har själv bidragit främst när det gäller vården här och här. Med härligt leende borgerliga strateger på läktaren som fått vad de önskat: en intern debatt inom S, som sliter och tar kraft från granskning och angrepp på de borgerliga. Mums!!

Nu får de kanske ännu en chans att le, strategerna.

I senaste numret av Dagens medicin berättar man om Praktikertjänst som den verkliga vinnaren av Vårdval. Det har varit en vårdmarknad som under argument om att "nya aktörer", mångfald, kvinnligt företagande osv har öppnats upp. I Stockholm med krav i form av uppdragsbeskrivningar men inte med någon styrning av vårdresurserna efter behovsbeskrivningar. Där ligger en av de stora invändningarna jag har mot hela systemet. Oavsett utförare är politiken ansvarig för skattepengarna och för kvaliteten i de verksamheter som skatterna betalar. Det går inte att smita undan det ansvaret med hänvisning till mer perifera önskningar om "mångfald" osv.

Carema som driver vårdcentral i Skogås hör tydligen till de mest vinstrika koncernerna. Det är en bra vårdcentral. Patienterna är nöjda. Det fanns en oerhörd skevhet från början när borgarna "gödde" extra i avtalen när de startade. Nu är förutsättningarna precis som för andra vårdcentraler. Kanske ett viktigt undantag: hade det varit en landstingsdriven enhet hade det säkert hyllats med nyetablering av någon privat. Nu slipper man konkurrens därför att landstinget själv saknar ambitioner för egenregi.

Jag tror inte Skogåsborna kräver att landstinget tar över vårdcentralen. Det vore olyckligt med en debatt som utgår från såna orimliga drömmar utan förankring hos väljarna. Men oavsett om vården där är god och patienterna nöjda så finns ett behov att vara tydligare med socialdemokratins hållning till vinster i vården och vinster i välfärd i allmänhet.

Den debatten hade jag önskat skulle utgå från vad som är bäst för patienter / elever/äldre. Hur kvaliteten blir den bästa möjliga. Hur den demokratiska styrningen och ansvarstagandet garanteras. Hur ersättningssystem utformas för att ge vård efter behov / alla elever stöd för att klara sina studier. Vad är det skattebetalarna ska stå för?

Ska med intresse följa kommentarer om DN:s artiklar.

Läs mer i DN:s granskning av de privata vårdföretagen här, här och här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anders Nilsson sa...

Ligger inte mycket av svaret i det du själv antyder och som intervjun med Lars Stjernqvist i AiP om kvalitetskravsavtalet i Norrköping också konkretiserar - att politikerna som uppdragsgivare måste ställa mycket tydligare och skarpare krav på vad som skall uppfyllas.

Jag har känslan av att "billigast får det" har dominerat när uppdragen har sålts ut. Inte alltid men alltför ofta.