onsdag 12 maj 2010

Opinionsläge som möjligen skakar om

Dagens mätning från Novus tyder på att den hårsmånskamp om makten som många har förutspått också blir verklig. Allianspartierna går fram, främst tack vare att moderaterna ökar. Samtidigt balanserar kristdemokraterna på riksdagsspärren. För de rödgröna går det bakåt, bakåt och framåt, vilket förstås gör dagen mindre solig. Där står det lilla ordet framåt för vänsterpartiet medan (S) och (mp) kliver åt andra hållet. Sverigedemokraterna blir i denna mätning vågmästare, något som skrämmer mer än annat.

Osäkerhet inför kriser? Beröm för allianspolitik? Usel oppositionspolitik? Eller helt enkelt borgerliga väljare som går från osäkra till säkra? Eller möjligen att den politiska debatten den senaste månaden har haft ett fokus som inte gynnat de rödgröna. Trots budgetalternativ värda att tala väl om har mycket kretsat kring skatter i sig. Knappast alltid med koppling till det skatter (helst) ska användas till att betala för i form av en hög kvalitet på vård, utbildning, omsorg, trygghet vid sjukdom och arbetslöshet osv.

Oavsett förklaringar finns det bara en sak att göra för den som önskar en rödgrön regering. "Never give up."
Att just vänsterpartiet tillhör mätningens vinnare på den rödgröna sidan är också något att notera. Why??

Politikerbloggen skriver också. Ekot gör detsamma. Även DN och Exp

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Mikael Valtersson sa...

Jag tror att vänsterväljare som är missnöjda med bristande satsningar i budgetförslaget gått till soffan.
Samtidigt så har soffliggare på den borgerliga sidan återvänt i oro för ekonomin, både rörande den internationella oron samt de rödgrönas budgetförslag. Samma sak gäller nog också en del mittenväljare som gått över från de rödgröna till alliansen. Reinfeldt och Borg är alliansens starkaste kort hos väljarna. De brukar oftast vinna sina debatter med klar marginal mot Sahlin och Östros. Eftersom kärnväljarna sannolikt tycker att deras egna debattörer vinner debatterna så verkar det som om nästan alla osäkra mittenväljare normalt tycker att Reinfeldt och Borg är bäst. Under de gångna veckorna har debatt bara handlat om ekonomi som är de borgerligas starkaste fråga. Samtidigt så har deras bästa representanter synts i media hela tiden. Detta har gynnat alliansen.
Efter Demoskops undersökning var jag orolig att vi i SD skulle drabbas på samma sätt som de rödgröna, men nu tar de bägge senaste undersökningarna ut varandra så nu är oron borta.
Hur som helst så blir det säkert en jämn valrörelse och sannolikheten är nog stor att vi i SD kommer in samtidigt som inget av blocken får egen majoritet.
Samma sak kan mycket väl hända även i Stockholms landsting och stad. De borgerliga är starka där men C och KD riskerar att falla ut ur båda fullmäktige samtidigt som SD mycket väl kan komma in. Får vi 5% på riksnivå så borde 3-3,5% vara möjligt i Stockholmsregionen.

Hansa sa...

En vändning nu, så sent, efter ett så långt övertag för rödgröna måste kännas bitter.

Anonym sa...

FAST, varför tycker jag att det här inte känns så troligt???
/gt

Anonym sa...

Vi ser ett mycket sannolikt scenario framför oss: SD blir en blockerande faktor för de rödgröna och de kan därmed inte fälla den sittande regeringen. Alliansen kan fortsätta regera och eftersom Mona har sagt att hon aldrig tänker ta hjälp av Åkesson och co så kommer Alliansen komma kunna fortsätta regera utan svårigheter.

/Dr Dexter

Britta Sethson sa...

ända in i kaklet är vad som gäller

klart vi ska förpassa alliansen till historiens skräpgård

Anonym sa...

Som sagt, jag tror inte att det blir ett sådant scenario som ovanstående. Jag tycker det ska bli mycket spännande att se de vad de framtida mätningarna säger.

Nu när askmolnet börjat lägga sig, är resorna i full fart igen. Grannen åkte till ett halvtidsjobb (halvår) i Kina för att sedan jobba ett halvår i Sverige os v. Min äkta hälft är och jobbar i Sao Paolo och nästa gång han får ett nytt uppdrag som bär iväg till ostasien, då åker hela familjen dit! (Måtte vi då har en ny regering här i Sverige som är rödgrön till färgen, så man kan komma hem och verkligen KÄNNA sig som hemma).
/gt

Annika Beijbom sa...

Kul med bambuserklipp! Och att det ligger på sidan. :)
Många hälsningar
Annika Beijbom
:)