söndag 28 februari 2010

Agendareflektioner - och om vissa skillnader också inom alliansen

Jag har nyss lyssnat på Agenda-debatten om de hushållsnära tjänsterna. Maud Olofsson och Luciano Astudillo. Bloggade också inför densamma.

En första reaktion är att de borgerliga egentligen borde ha jätteproblem ideologiskt med avdraget. Luciano nämnde i inslaget hur tjänstesektorn blomstar. Nya yrkesgrupper om livsstilscoacher och personliga tränare växer fram. Varför ska en snäv sektor, "hushållsnära tjänster" ges statsstöd i form av skatteavdrag?  Maud Olofsson nämnde att hälften av jobben skulle försvinna om stödet avskaffas. Min slutsats blir där att ungefär hälften av stödet går till företag som inte skulle överleva på marknaden av egen kraft.

En andra reaktion handlar om demokrati, debatt och besked till väljarna. Det framställdes onekligen lite rörigt där i Agenda, ska man kalla det "turerna" i debatten. Men ska det vara helt omöjligt att hålla isär ganska enkla saker:

1. Socialdemokraternas kongress har sagt att skatteavdraget för hushållsnära tjänster ska avskaffas.
2. Miljöpartiet har tyckt att avdraget ska bort men att det är fel i de arbetslöshetstider vi har nu.
3. Mikael Damberg (S) har väckt sina egna tankar om ett mer välfärdsinriktat stöd
4. Fram emot april kommer de rödgröna att ge helheten i politiken.
En tredje reaktion är att det enligt inslaget i Agenda inte alls går att slå fast effekterna av skatteavdraget om de 11,000 nya jobben. Hur många hade tillkommit ändå?

En fjärde
reaktion är att fördeningseffekten framhålls av de borgerliga. Då används halvmiljonsgränsen i inkomst. Men när det handlar om inkomstgrupper upp till 300.000 är det marginellt antal som har använt avdraget.

Om de borgerliga noterar jag också viss otydlighet. Dels har ju de precis samma arbete framöver med sin politik, De har samma arbetsgrupper som nu jobbar för att sy ihop den borgerliga alliansen. Ingen vet förrän i budgetmotionen vad som gäller.

Dagens splittring handlar ju också om att moderaterna säger nej till den utvidgning av avdraget för hushållstjänster som folkpartiet har ställt ut. Den som lever i tron att en fortsatt borgerlig regering kommer att utöka det inte minst när det gäller barnfamiljerna saknar svar idag. Också om detta.

Fler nya inlägg från Roger Jönsson, Kent sammanfattar sin egen debattuppmaning.
Läs också Peter Högbergs söndagskrönika. Det finns också annat att debattera.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Satsa dessa 600 miljoner på vården istället. Då skulle skapa lika många jobb det hjälpa de som verkligen behöver. Om fler får vård i tid kan de bli friska och gå tillbaka till arbetet och generera mer skatteintäkter än RUT.

Peter Andersson sa...

Skrev något i den stilen förut. De borgerliga har fortfarande inte gett besked om statsbidragen till kommuner och landsting från nästa år. Skattsänkningarna på 100 miljarder minskar förstås utrymmet. Och det är klarat att det här också handlar om att välja mellan olika ändamål.

/P