måndag 1 februari 2010

Lunchblogg om en po(S)itiv dagen-efter-debatten-mätning

här dagen efter partiledardebatten kommer påpassligt nog den månatliga redovisningen från Svensk väljaropinion. Mätningen som är en sammanvägning av de fem stora institutens mätningar stämmer hyfsat bra med den som Henrik Oscarsson berättade om i går.

De
rödgröna får 50,8 procent medan nuvarande "maktallians"* får 42,9 procent. (S) når upp till 36 och ligger därmed fyra procentenheter från valrörelsemålet och 9 procentenheter före moderaterna. En hel rad partier verkar samlas kring riksdagsspärren med Kd som första aspirant på utträde ur parlamentet. Dock noterar Kd en liten uppgång jämfört med januarimätningen. Att Sd minskar och närmar sig spärren och sen ut är förstås ett gott tecken.

* det där med "maktallians" är inte avsett som elakhet. I stället har det en viktig pedagogisk betydelse att ibland markera att alliansen har makten. I gårdagens debatt gjorde Reinfeldt allt för att framstå som oppositionsledare. Han är statsminister.


- Johan Ulvenlöv sammanfattar nätbevakningen av gårdagens partiledardebatt
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mätningen stämmer väl överens med "magkänslan" av de rödgrönas övertag. Nu är det bara att fortsätta tuffa på mot ett ännu högre procentuellt mål för de rödgröna.
/gt

Peter Andersson sa...

yes, GT. Jag ska försöka bidra så gott jag kan! :-)

/p

Anonym sa...

På tal om opinionsundersökningar. Jag vill passa på att tipsa om Henrik Oscarssons blog. Han är professor i statsvetenskap och forskare. Primärforskare för svenska valundersökningar sedan åtta år tillbaka.

Han har en del intressanta diagram på sin sida som får enskilda mätningar att te sig som lättviktare.

Kolla in denna posten till exempel.

http://www.henrikoscarsson.com/2010/01/opinionslaget-januari-2010.html