söndag 28 februari 2010

Agenda: Debatt om hushållsnära tjänsterDebatten fram till valet verkar i alla fall till delar komma att präglas av RUT, förkortningen för det som av några har kallats "pigavdrag". För andra verkar det vara en önskvärd reform som underlättar för barnfamiljer, inte minst i storstäder. Åter andra ser det som viktigt för jobb och företagande. I dag startar (m) kampanj om skatteavdraget (!) och får draghjälp av Ekot och av Agenda som har frågan på kvällens dagordning. Det senare har vållat ilska i centerpartiet eftersom (S) kommer att företrädas av Luciano Astudillo. Man väljer sina strider...och Maud Olofsson väljer detta.

Ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster, som stor profilfråga? Det handlar om prioriteringar och om vad som är fokus i den politiska debatten. Det sista bör helst utgå från verkligheten och från människors vardag. Marika Lindgren Åsbrink skriver i ett inlägg om att annat borde finnas på S-dagordningen.
  DN skriver i en serie artiklar (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)  om en fråga som borde vara lite mer angelägen för socialdemokratin: segregationen.
Den måste förstås som jobben och välfärden debatteras. Visst påstås också att avdraget behövs för jobben. Men att bygga landet på skattavdragsberoende jobb? Det låter svagt.

Det gäller för (S)-strateger att se upp så att inte ett litet avdrag för städning blir något som låser fast hela den politiska dagordningen i övrigt. Det finns ohyggligt mycket mer som väljarna kräver besked om. Jag har tidigare skrivit om att politik är att välja och att välja emellan. Så också Peter Högberg. Kajsa Hedlund illustrerar ordet "prioritering" så tydligt på sin blogg.
Det är mer rättvist att t ex en fattigpensionär får hjälp hemma genom hemtjänsten än att jag får städat i min lilla lägenhet ett par gånger i månaden. Visst, det har varit ett riktigt lyft för mig att kunna ha råd med den tjänsten och hjälpt till ordentligt att sänka min stressnivå, men det finns saker som är viktigare att satsa på i samhället och jag skulle klara mig utan det.
Nästa år tar det tillfälliga statsbidraget till kommuner och landsting slut. Det berör välfärdens så kallade kärna och handlar också i hög grad om jobben. Om detta har inte den borgerliga alliansen gett några besked. RUT-avdrag eller inte. På valdagen ska svenska folket döma resultatet av fyra års reinfeldtsk jobbpolitik. På valdagen gäller det om klyftorna i vårt land ska tillåtas öka eller om de ska minska. Redan före det hushållsnära avdraget är resultatet av den omvända fördelningspolitiken. Jag hoppas att hela det perspektivet tar plats i valdebatten och inte kommer bort i "pigdebatten". Om uttrycket trots allt tillåts.

Fler skriver:
- Alexandra Einerstam om att tänka på procenten..
- Annarkia om omvänd Robin Hood-politik...
- Peter Högberg om (m)-RUT-kampanjen...
- Johan Westerholm om samma kampanj...
- Alliansfritt Sverige skriver också...
- Snöröj med avdrag.


Några inlägg av Marika..
Förnyel(s)e à la en procent

Därför är subventioner av hushållsarbete en dålig idé Förnyel(s)e à la en procent En storstadsfråga?

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

per sa...

Peter Andersson, din argumentation bygger på att ett slopande av RUT-avdragen skulle skapa resurser att göra annat men du gör inget försök att visa att så är fallet.

Om du slopar RUT-avdraget så vad kommer att hända? Det kommer att bli som innan, fanns de här resurserna du efterlyser då? Jag tror inte det, du verkar säker på att de fanns då.

Det är dags för den gamla vanliga ramsan: Vi använder skatter för att bl.a. styra medborgarnas konsumtion.

Vi har höga skatter på tobak och alkhol för att minska efterfrågan. Vi har höga skatter på arbete för att minska efterfrågan.

Jag ser tvärtemot du RUT-avdragen som ett sätt att styra medborgarnas konsumtion från att konsumera prylar till att konsumera arbete.

Det tycker jag är bra, vill du att vi ska efterfråga mindre arbete?

Anonym sa...

Hej mitt namn är Risto Lehto jag tycker att ni gjorde bort er på Agenda Olofsson slaktade Luciano han var bedrövlig skärpning om vi ska kunna peta bort Aliansen så måste det vara personer som kan argumentera detta var bedrövligt ni tappar säkert 2 procent på detta . SKÄRPNING om vi ska vinna valet. rlb@live.se Risto

Anonym sa...

moderaterna försvarar "välfärdens kärna":
11 000 städare får nu vit betalning av de som förut betalade svart...

var det ingen som betalade vad det kostade innan pigavdraget?

välfärd - är det städhjälp åt friska?

Anonym sa...

varför inte införa skattesubvention på alla arbeten?

varför bara vissa arbeten?

eller så kan alla i fas 3 i JUG gå hem och städa för 223 kr om dagen och de som vill ha städat får 225 kr om dagen för att de håller de arbetslösa sysselsatta?

Peter Andersson sa...

Per: en bra början är väl att se till att de jobb som behövs i kommuner och landsting blir kvar. Där är alliansen helt tomma med besked för kommande år.

Du får ha överseende med min "utredningskapacitet" men någon större sådan krävs inte för att lyssna på Maud Olofssons uppgift att i alla fall hälften av de jobb som skapats inte hade funnits utan detta bidrag. (eller avdrag där det är enorm skillnad för alliansföreträdare. Ett "avdrag" från skatten behöver inte ens tänkas finansiering eller "vad kräver det för lägre utgifter". Har du några fungerande såna?

Hela alliansens jobbpolitik bygger på lös teori att sänkta skatter ger fler jobb av nästan religiös självklarhet. Ser du någon form av evidens för en sådan utveckling? Jag gör det inte. Det arbetslösa gör det säkert inte heller.

Jag tycker att det ligger mycket i att Sverige ska ha jobb som överlever i konkurrenskraftiga företag. Då är vare sig lönedumpning, sämre LAS, ständiga avdrag eller annan statlig "inblandning" någon höjdare.
:-)

Risto: Har förstås respekt för din åsikt men jag tycker inte som du.

Addison pf sa...

Städfirma Shahin är en av de ledande städfirmorna i Stockholm för privat och företagsstädning. Vi erbjuder kvalitétsgaranti till ett rimligt pris. städföretag,hushållsnära tjänster,hushållsnära tjänster priser,fönsterputs pris,kontorsstädning priser,trappstädning stockholm pris,hemstädning stockholm pris,städning lidingö,pris flyttstädning.