tisdag 16 februari 2010

När moderater gör vågen för sämre sjukförsäkring läggs en grund för valnederlag

Ett av gårdagens inlägg av Alexandra Einerstam, HBT-sossen, var en föredömlig genomgång av starka skäl för väljaren att lägga rösten på (S) i valet i höst. Jag hade ett inlägg som lyfte fram den postningen. I dag följer Viktor Tullgren upp med en omvänd fundering: Om det nu finns så många skäl för (S) - hur ser det ut med argumenten mot en alliansröst? De finns! Och Viktor Tullgrens rubrik går ju längre i sin bedömning att Reinfeldts borgerliga regering faller.

Viktor lyfter fram jobben som den avgörande frågan också i detta val. Reinfeldt vann på att tala jobb och utanförskap. Leveransen har uteblivit och i stället har fler blivit av med jobbet samtidigt som 70.000 fler finns i utanförskap, enligt riksdagens utredningstjänsts beräkningar. Och Viktor drar frågan ett steg till: i "jobbpolitiken" har regeringen Reinfeldt lagt in sänkta skatter som i retoriken ska gälla de med låga inkomster men som i verkligheten kommit svenska folket till del enligt principen "till den som har ska vara givet".
I inlägget lyfter Viktor fram en postning av Marika Lindgren Åsbrink på "Storstad".  En skarp replik till de som påstår att det är de med låga inkomster som tjänar på Reinfeldtregeringens politik. Så är det inte. Och Viktor avslutar:
Svenska folket, i brist på några som helst bevis för att alliansen så kallade jobbpolitik skapat nya jobb, inte heller tror på en politik som leder till ökade klyftor. Svenska folket tycks istället tro på solidaritet. Och detta mina vänner är varför jag tror vi rödgröna vinner valet.
foto Gunnar Axéns som jag förstås hoppas ursäktar bildstölden. På bloggen skriver Axén om seminariet i helgen: 
"Själv bidrog jag med att hålla ett utbildningspass om sjukförsäkringsreformen. Stämningen var på topp och åhörarna gjorde vågen (bilden) redan innan jag började tala. " Jo, då. Vågen nu och applåder tidigare över sämre sjukförsäkring
Jag tror att Viktor Tullgren pekar på något som går igenom på fler områden: Svenska folket accepterar inte sättet att behandla sjukskrivna. Även om någon moderatföreträdare tror att det egna partiet vinner på försämringarna så har nog Viktor mer rätt i analysen. Svenska folket röstade för en regering som skulle greja jobben. Man fick en regering som blev för passiv, som förnekade krisen i riksdagens kammare och som sen tvingades se sitt jobblöfte totalt mosat av verkligheten. En sådan regering kan inte vinna val.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Intelliwell sa...

Nu börjar ni bli riktigt festliga.
#1 (S) kommer inte att ändra en enda punkt av betydelse (dvs påverka kostnaderna negativt). Bara kosmetiska ändringar.
#2 Svenska folket tycker. när vulgärpropagandan visat sig vara fel, att justeringarna är rimliga och gör sjukförsäkringen effektivare (=bättre för sjuka människor). Därför rasar (S)

Anonym sa...

Axén tar bara med positiva kommentarer i sin "utbildning" om sjukförsäkringen...
och han tar bara med positiva kommentarer på sin blogg...

är det det som kallas att leva "i det blå"?

Fibrotjej sa...

Jag gör också vågen! För ditt inlägg! Alltid lika bra skrivet i din blogg!
Hej hopp!