fredag 26 februari 2010

Det yttersta av trixande med jobben - Arbetslösa görs till statstjänstemän

Enligt Dagens industri , Rapport och DN har regeringen Reinfeldt chockat sina myndigheter. För att fixa till jobbsiffrorna ska regeringens egna myndigheter tvingas ta emot 65.000 praktikanter. Brev har skickats ut om detta som bland annat har chockat Skatteverket:
”När jag fick brevet var jag övertygad om att de hade skrivit fel, att det hade råkat bli en nolla för mycket”, säger Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar..
Dagens nyheter beskriver bakgrunden.
I satsningen, "Lyftet", skulle 130.000 arbetslösa erbjudas sysselsättning, men i januari hade kommuner och landsting bara accepterat 20 praktikplatser. I stället blir det alltså staten som får ta hand om praktikanterna:
Tidigare har bland annat Dagens nyheter rapporterat om misslyckandet med jobben. Det verkar nu vara "Kinapolitik" som ska rädda hem den viktigaste valfrågan. Opinionsläget är dystert för de borgerliga och mer måste göras för att ha någon rimlig chans att klara hem fortsatt maktinnehav. Jag vet inte, men ordet "skandal" ska inte användas i onödan. Men detta...?

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Det är fullständigt sanslöst. Förutom siffertrixande så är det en skymf och ett förakt mot de arbetslösa. DEt finns riktlinjer hur praktikplatser ska användas i linje med den arbetssökandes kompetens. En praktik som ska ske i samverkan med praktikplatsen och en tilldelad handledare. Praktikplatsen ska vara noga vald för att ge den arbetssökande en förbättrad kompetens och yrkesträning.
Vi har haft ALU. Ett påfund som jag trodde aldrig skulle återupprepa sig.
Men detta? Skandal är ett litet ord för detta, för de arbetslösa och för det som en gång benämndes arbetsmarknadspolitik.

Calle Fridén sa...

Jag tycker det här är skitkul. Tänk att få vara en liten mus på Blasieholmen eller hos Timbro idag. De måste ju vara JÄTTEGLADA över att den föraktade offentliga byråkraten är vad som ska rädda sysselsättningen

Anonym sa...

Skatteverket har redan nu problem med för låg kompetens hos sin personal. Min revision 2009 var full av faktafel och direkta klassningsfel och man hade tagit information från 2009 från wikipedia (ja, du hörde rätt) och tillskrivit det som sanningen för produkter sålda 2006-2008 .. Skall praktikanter nu komma in och sänka denna kompetens ytterligare så kommer vi att få börja fakturera staten för allt extraarbete det orsakar vårt företag.

pegge sa...

Littorin förnekar i massmedia att syftet är att frisera arbetslöshetssiffrorna inför valet. Hur genomtänkt är det då? Förslaget kolliderar i alla fall direkt med behovet av bantning av den statliga sektorn. Eller är syftet att ersätta sparkade tjänstemän med gratis praktikanter, frågan ställer sig. Sedan får ju förtroendet för staten som ett föredöme när det gäller att upprätthålla kvalité och en god personalpolitik sig en rejäl törn? Förslaget kan få långsiktiga skadeverkningar för politikens förmåga och statens trovärdighet som professionell arbetsgivare. Var är vi på väg?

CarlB sa...

Ackja, sossarna gnäller över Littorins praktikplatser. Visst låter det oöverlagt och lite på lösa boliner, men hellre en jobbplats en att gå hemma med inget att göra. Har man struntat i skolan och misslyckats med sin utbildning, får man väl bara ställa sig till förfogande. Sen en sak till, Peter Andersson, personer försvinner inte i arbetslöshetsstatistiken. De är fortfarande arbetslösa.

susanna55 sa...

Varför betraktas alltid arbetslösa som viljelösa offer, som inget har att göra? Ligger alla människor på soffan om dom inte jobbar. Det går utmärkt att sitta hemma vid sin egen dator att söka jobb t. ex. Att uppsöka arbetsplatser, och presentera sig, ringa. Men arbetslösa är ju bara en samling latmaskar och ska vara under uppsikt....

Anonym sa...

Jag tycker att de rödgröna borde gå mer till attack och ifrågasätta vad alliansen anser är så bra med dessa praktikplatser där folk ibland får jobba under existensminimum. Samt inget jobbskatteavdrag där inte...trots att alliansen anser att det kostar mer att jobba (resor, kläder, äta mat ute, insamlingar mellan kollegor på födelsedagar etc). Är det skillnaden på den kostnaden mellan en praktikant och en ordinarie?? Den som är praktikant får 65% av sin a-kassa eller som lägst 223 kr/dag. I mitt fall skulle jag få ut och praktisera för 7000/mån och jag har redan jobbat på många kommunala/statliga/landsting förvaltningar (bl.a. AF,FK,Skatteverket m.m.)utan att det gett mig någon varaktig anställning mer än vikariat. Jag krigar fortfarande med några hundra andra varje gång ett sådant jobb annonseras ut.
Återinför plusjobben eller beredskapsjobben som dom var utformade på 80-talet med avtalsenlig lön men den lägsta.

Anonym sa...

Oj, vanu? Man upphör aldrig att förvånas över vad som händer, fast att man ska behöva förvånas nästan varannan dag, det måste vara något nytt?!
/gt

Bloggaren KAS sa...

PA vad menar du med Kinapolitik i detta fall... mig veterligen så har inga motsvarande beslut fattats i Kina för att komma tillrätta med sysselsättningen där.

Tacksam för källhänvisning och eller länkar till fakta.

Bloggaren KAS

Fia sa...

Vilken kommentar från CarlB!!!
Att man får skylla sig själv om man struntat i utbildning eller misslyckats med den.
Vilken människosyn och vilken liten koll!!
Många av oss arbetslösa har både utbildning, lyckats med densamma, massor av arbetslivserfarenhet. Men i dagens Sverige är det svårt att få ett fast arbete, man krigar med många andra om jobben.
Sen handlar mycket om att känna rätt personer och alla gör inte det.