tisdag 16 februari 2010

Piratpartiet i valfusknyheter- Och vad ligger bakom alla tidningsrubriker?

Ser strax innan måndag blir till tisdag att det nu är dags för Piratpartiet att få prata röstfusk. Men ser i Expressen att det är känt sen tidigare, och att PP redan agerat. Under dagen har moderaternas politiska agitation varit tämligen låst av misstänkt valfusk i Stockholm. Ernst&Young har anlitats för att få en opartisk granskning. Reinfeldt som på Boråsbesök säkert hade hoppats på ett positivt inslag om sitt kampanjande med kareokesång och dans, tvingades i stället svara på frågor om valfusket. Han håller, om än med viss reservation, linjen som Schlingmann gjorde i Agenda. Det är ett enda fall av fusk som är bekräftat. Åtgärder vidtas. Inget accepteras.

En av de som utpekats av medier på för mig tämligen otydliga grunder är "landstingskollegan" Christer G. Wennerholm. En person som borde få ägna tiden att ordna till pendeltågen i stället för detta. Christer bloggar bl.a. med kommentaren:

Det är tragiskt att några enstaka bakåtsträvare och ryktesspridare ska få förstöra det förnyelsearbete som pågår inom moderaterna.
Ligger det en politisk analys i hela affären? I så fall är det viktigt. Om bara löst skitprat i allmänhet - väldigt tråkigt. Men analyser, som Göran Erikssons i SvD, skapar förstås tankar om det är enskilda virrhjärnor som har trampat snett eller om det finns större "kotterier".


Det där sista är förstås ofantligt mycket vanligare än "formella brott" och "riktigt fusk". Att grupper och konstellationer spelar mot varandra utifrån olika intressen, kompisband, olika bedömningar av kandidater är en del av politiken, eller möjligen av mänskligt liv i vårt samhälle. Till en del av det formellt mycket riktigt och noga reglerat i stadgarna. Min roll som valberedningsordförande är att bedöma nomineringar, värdera, bilda lag, lägga och argumentera för ett förslag som sedan fastställs av ett medlemsmöte. Det finns förstås också informella strukturer i nomineringssammanhang som ingen skulle drömma om att kalla "fusk". Men som kan gå ganska hårt fram med människor.

Gissar att det kommer mer av sånt här framöver. Hur oacceptablelt det än är så har politiken också inslag av mänsklighet. (om nu något trodde något annat) Och mänskligt är att fela, heter det. Inte rätt, inte något man blundar för, inte något man lämnar därhän. Samtidigt vet vi med ganska stor sannolikhet att de mänskliga bristerna åter kommer att göra sig påminda hos väljare såväl som hos politiker. Det är sorgligt om det alltför mycket bryter den valdebatt som är så viktig. Väljarna kanske inte vänder ryggen till politiken  av det som nu har hänt. Men som bekant urholkar droppen stenen, inte av dess tyngd utan genom att ständiga falla.

Fler om detta.
- Mary Jensen med kloka synpunkter och tankar värda att fundera vidare över...
- Johan Westerholm om återhållsamhet..
- Rasmus Lenefors som påminner om att 592 nyvärvade medlemmar inte är en liten sak. Nej, säger jag och noterar en jämförelse med mina egna nära partiorganisationer. Det är ganska omfattande medlemsvärvning.
- Ulf Bjereld om bla detta och personval.
- Peter Högberg tycker att mer måste rensas ut, delvis på grund av (m):s vägran att redovisa partibidrag öppet.
- Martin Moberg skriver också om "affären".
- Jonas Morian om att affärer smetar av sig på alla...
- Hasse Lindqvist: "red ut valfifflet.."


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,