torsdag 18 februari 2010

Nya förluster för utförsäkrade - en absurd "arbetslinje" som ökar klyftorna

[uppdaterad]I går skrev Eva-Lena Jansson ett inlägg där hon berättade om kompisen "Lasse". Han har drabbats av den så kallade "jobblinjen", den del som säger att sjuka förvisso kan vara medicinskt sjuka med enligt politiken är friska. Eller som EL J beskriver det:
En absurd Moderat arbetslinje som utgår från att människor blir friska genom riksdagsbeslut.
Ser att DN berättar om ett nytt svek mot de utförsäkrade. Trots löften från regeringen om motsatsen, visar nya uppgifter att de som vid årsskiftet flyttades över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen har drabbats av sämre ersättningar. 73 procent eller över 8.300 personer fick lägre ersättningar som överförda till arbetsförmedlingen än de fick i det förra systemet. Enligt arbetsmarknadsminister Littorin skulle de "få lite mer i plånboken än man hade när man är sjukskriven" . Både de som aldrig kommit in på arbetsmarknaden och de som har haft det relativt "bra" ekonomiskt är de stora förlorarna.

I veckan har det bloggats en del om varför det borde bli regeringsskifte. Redan det ivriga "vågandet" över sämre villkor för de sjuka i kombination med stora, ofinansierade skattesänkningar, borde vara skäl nog. Dagens uppgifter i medierna förlänger listan ännu mer om skäl för maktskifte.

Mer om detta i SvDAB
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Unknown sa...

Fast som vanligt är det ju inte DN som berättar om något alls, de citerar bara ett TT telegram, en nyhet som de i sin tur stulit från Ekot:

http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2010-02-18&Artikel=3451158

Och det var den 21December som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sa att "de allra flesta av de långtidssjukskrivna kommer att få mer pengar när de går över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen"

http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2009-12-21&Artikel=3323609

Sven Tycker sa...

Det är uppenbart att det är med sifferlögner som valet är tänkt att vinnas.

Att "Ättestupalagen" inte går att försvara med ärliga argument har man från moderaterna insett rtedan tidigare. Då gäller det att ljuga.

Anonym sa...

Detta är den första månaden för det nya systemet, vilket betyder att många utbetalningar är preliminära. Vänta med de osakliga sågningarna tills definitiva siffror finns på bordet. Minns det felaktiga larmet om "cancersjuka som tvingas jobba".
Vi vill inte tillbaks till den onda tid, då 140 människor om dagen fick en stämpel i pannan "du duger inte", skickades ut i evig förtidspensionering med ett "lycka till", varefter ingen mer från myndigheterna hörde av sig./tshee

Ulrika Ring sa...

Ja det är verkligen förskräckligt.
http://insolvenssthlm.blogspot.com/2010/02/resurs-blogg.html

/Ulrika

Anonym sa...

Och så sa Socialdemokraterna bla bla bla och Moderaterna kontrade med bla bla bla och detta slutade med bla bla bla samtidigt som detta debatterades men ännu mer bla bla bla som vanligt till ingen nytta bla bla bla.Med andra ord bla bla bla. :)

Sandra

Fibrotjej sa...

@ Anonym - Och i dagsläget är det 148 personer som kastas ut. På vilket sätt är det bättre?
Källa: http://socialjuridik.wordpress.com/2010/02/13/var-tionde-minut-utforsakras-en-sjuk-manniska-i-ar/

Men jag håller med Sven, det verkar vara sifferlekar som kommer avgöra valet. Tyvärr.