måndag 15 februari 2010

Bort med dimmorna runt ledarskap och röstfusk

Avslöjanden om fusk när de moderata valsedlarna skulle sättas ihop upptar idag ledaren på Dagens nyheter. Hur den ganska offensiva rubriken om "politisk VDN-märkning" ska utformas i verkligheten har jag svårt att uttolka i själva texten. Men visst är alla händelser av det här slaget något som bör leda till funderingar över hur demokratin fungerar. Samtidigt är enskilda "puckons" övertramp något som ska ses just på det sättet. Sannolikt har de flesta och kommer de flesta partier att möta "härvor" av olika slag där enskilda gör fel, gör bort sig, myglar och fifflar.

I moderaterns fall menar en del medier att den inte handlar om enstaka. Fiffel och båg ska ha förekommit också när det gäller framträdande ledande företrädare. Det ger frågan en annan tyngd. Å andra sidan har Anders Utbult på Alliansfritt Sverige funderingar kring om frågan egentligen är en planterad historia av moderaterna själva. Jag har svårt att tro det. Oavsett att en ledare som Christer G Wennerholm, som egentligen borde möta kritik om inställda pendeltåg i stället för valfusk, dementerar på sin blogg och på facebook, ger ändå en kvarsittande bitter smak och tankar utifrån "ingen rök utan eld." Oavsett hur verkligheten är. Och att det är en valsedel med moderatedarens namn på som inte kan fastställas utan skjuts upp efter en "bananrepubliksliknande" händelse riskerar att påverka bilden av partiet.

Demokratin
är alltid den stora förloraren när sådant här händer. Det slår mot alla. Men oavsett det bör moderaterna så snabbt som möjligt skingrar dimridåerna kring ledarskapet och fusket. Det är förstås helt absurt om kvällspressen i liknande fall kör ut bilder på enskilda som "fuskare". M har anledning att agera snabbt!    


- Johan Sjölander om glada sossar...
- Aurora Gullberg om fusk...
- Johan Westerholm om trötthet på bristen att leva upp till rimliga moralnivåer...
- Robert Noord om fuskuppgifter från Haninge..
- Helén Pettersson om pinsamheten i fusket...
- Peter Högberg om personvalskopplat fusk...
- Helene Sigfridsson skriver också...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant?  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kapitalet har väl alltid fuskat!

Pär Henriksson sa...

Nu ska man hålla reda på några saker: att jämföra med bananrepublik är ju orimligt. Stockholm har valt att ajournera nomineringsstämman just för att kunna göra en utredning och se om det finns fler regelbrott. Där är nu Ernst & Young anlitade just för att allt ska gå rätt till. Det hittills kända regelbrottet med en person som betalat andras medlemsavgifter har redan fått konsekvensen att den personen inte längre står på listan. I övrigt förekommer nu i media en omfattande spekulation kring olika namn.

Det är viktigt att komma ihåg att detta än så länge är spekulationer med i huvudsak okända uppgiftslämnare. I nominerings- och provvalstider förekommer tyvärr i moderaterna såväl som i andra partier ryktesspridning och spekulationer kring varför vissa går bättre i t ex provval än andra. Rykten innebär i sig inte att någon brutit mot några regler och det är viktigt att komma ihåg detta. Att värva medlemmar är något som uppmuntras och det är helt ok att värva medlemmar även inför ett provval eller för att bygga upp den egna personvalskampanjen t ex.

Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna