tisdag 2 februari 2010

En borgerlig stolhet utan rim och reson

Genom Claes Krantz blogg ser jag att en tidning jag inte alltför ofta läser, GP, menar att regeringen har anledning att vara stolt över en arbetslöshet på 9 procent. Det verkar vara en snabbt ihopslängd ledare, skriven i någon känsla av att "nu måste vi rädda Reinfeldt". Jag tänker förstås på moderatledarens felaktiga siffror, 100.000 fel, i partiledardebatten. På samma sätt vill GP hylla alliansen för goda insatser. Reservationen finns där som också svarar på Reinfelts tankegångar om den egna politikens förträfflighet:
En självklar förklaring är att Sveriges befolkning, och därmed också arbetskraften, ökat sedan 2006.
Just så. Och precis som jag hade som rubrik på ett inlägg tidigare: oavsett om siffrorna som nu var fel ändå varit rätt så kvarstår: vallöftet var "fler jobb och färre i utanförskap". Inte fler arbetslösa. Vallöftet sattes utan reservationer om omvärldsförutsättningar. Teorin var och är att de sänkta skatterna skulle klara biffen. Regeringen i det närmaste hånade varningar om en kommande kris från oppositionen i riksdagens kammare och sätte sig därmed ner och bara njöt av regerandets sötma i stället för att agera i tid.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det där gillar jag inte alls. Det är ungefär lika dumt som att säga, jo - men titta, 90% har ju jobb och då är allt frid och fröjd! Det här argumentet har jag också sett bostadsmäklare använda, för att köra fram att marknaden inte har "stannat upp", som den faktiskt har gjort i verkligheten, det hotar ju deras tjänster naturligtvis. På samma positiva sätt försöker Reinfeldt köra fram att arbetslösheten stigit och parkerat sig samtidigt som han piskar och plågar de arbetslösa att de är "dåliga", för det hotar ju i förlängningen hans egen tjänst. /gt

Michael sa...

Är man stolt över att man avlyssnar sin befolkning likt stazi är man säkert stolt över arbetslösheten och pedofilin i landet ochså.

Micke sa...

Jag vet inte hur Reinfeldt uttryckte det, men om man jämför 2006 kv4 med 2009 kv4 så är det 99.000 fler personer som har arbete under 2009 kv4 än i 2006 kv4. Fast detta har inget att göra med hur många som är arbetslösa. Fler kan ändå vara arbetslösa pga folkökningen.

Youbi sa...

Micke, det där stämmer ej.