söndag 1 november 2009

S-kongressen, integriteten och IPRED

Jobbkongressen har verkligen präglas av ett konstruktivt samarbete mellan partiledning och ombud för att på alla områden få ihop en så stark och förankrad politik som möjligt. Som jag skrev i ett tidigare inlägg har alla för-kongresspekulationer om splittring och "ödeskongress" verkligen kommit på skam. Socialdemokratin går från denna kongress som ett mycket starkare parti än före kongresstarten.

Idag
tog S-kongressen ställning i de heta och viktiga frågorna om integritet. Det har, för en som finns utanför de "inre rummen" varit svårt att följa arbetet med textförändringar som ombud och partistyrelsen har bedrivit fram till dagens beslut. Tack och lov rapporterar bland andra Johanna Graf, Åsa Westlund och Björn Sundin direkt från kongresshallen. Sossar mot Storebror berättar om en viktig positiv behandling av bland andra en motionsatt-sats som lyder:
“Att (S) verkar för en översyn av de lagar som på ågot sätt kan kränka offentlighetsprincipen och individens rätt till skydd för sin identitet och integritet i enlighet med regeringsformen och europakonventionen om mänskliga rättigheter.”
Björn Sundin skriver på sin blogg:
På det hela taget var det en riktigt bra kompromiss (en kompromiss är dock alltid en kompromiss…). Det känns skönt att kunna åka hem från kongressen, efter att Socialdemokratin tydligt visat att vi står på “den lilla människans sida” både gentemot staten och storföretagen
Åsa Westlund har texterna, med viss reservation för att de inte har justerats:

IPRED lagen måste förändras. Kulturskapare ska ha samma möjligheter att som andra leva på frukten av sitt eget arbete. Vi står därför bakom upphovsrättsinnehavarnas legitima krav att få ersättning för sina verk på ett rättsäkert sätt.Men det finns en berättigad oro för att tillämpningen av IPRED kan kränka den enskildes integritet och göra intrång i privatlivet.

Den som använder Internet utan att begå brott ska inte behöva känna sig övervakad. Hänsyn måste också tas till att privatpersoners internetabonnemang kan ha missbrukas av någon annan. Rättsäkerheten för enskilda behöver därför stärkas. Det måste finnas en rimlig proportion mellan den vidtagna åtgärden och den skada brottet kan ha åsamkat. Utgångspunkten är att det är polisen som utreder brott, även mot upphovsrätten.

Vi måste inrätta en integritetsombudsman som i första hand ska arbeta förebyggande i syfte att värna den personliga integriteten. Det behövs en obereoende översyn av hur olika lagstiftningar och olika företags agenade påverkar den personliga integriteten. Uppdraget är brett och inkluderar integriteten på nätet, i arbetslivet och som konsumenter.

Det ska inte gå att få ut uppgifter om en persons internetanvändande utan att det finns starka skäl för det.

Fler som bloggar: Meeri Wasberg, HBT-sossen, Åsa Eriksson, Åsa Lindestam, Sossar mot Storebror, Erik Laakso,


Annat medialt kongresssnytt:
- Aftonbladet om de rödgrönas besök.
- Aftonbladet igen om rödgrön samling
- Aftonbladet om Sahlin som vinnare.
- Expressen om rödgröna på kongressen
- Aip om integritetsfrågans behandling
- Fler progressiva bloggare på NetRoots.
- Nya S-inlägg samlade av S-buzz.
- SvD om IPRED mm

(Nästan?) alla kongressbloggare:
Åsa Lindestam , Joakim Kellner kommunals kongressblogg, Röda Berget , Camilla Wedin ,
Dan Oskarsson , Jonas Morian , Eva Rundkvist Käringen mot strömmen , Åsa Westlund , Johanna Graf , Staffan Svärd , Krassman , S-Buzz , Reza Javid Mohammedsvensson , Erik Laakso På uppstuds , John Johansson , Örebro läns delegationsblogg , VästmanlandsdelegationenLidmans legender , Anders Teljebäck , Gabriel Wikström , Åsa Eriksson , Tingeling , Peter Gustavsson , Lars Wiberg , Darina Agha , Markus Blomberg , Robert Noord , Thomas Bodström , Best of mankind , Fredriks kongressblogg , Fredrik Lundh Sammeli , Rödgrön , S i norr - kongressblogg , S debatt i Jämtlandslän , Mats Engström , Rosemari Södergren med Kulturbloggen , Johan Westerholm på Mitt i steget , Alexandra Einerstam HBT-sossen , Monica Green , Arvid Falk hela redaktionen på plats , Anders Löwdin på Lowdin.com , Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige , Mårten Wedebrand , Nathalie Sundesten Landin , Stefan Wikén Stefans konspirationer, Peter Högberg Högbergs tankar , Viktor Tullgren , Fredrik Jansson tankar från roten , Karin Bergh , Haningeposten , Eva-Lena Jansson , AC Brockman , Fredrik Pettersson , Thomas Hartman , Anna Vikström , Alliansfritt Sverige


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sanningen om organskandalen!

- Peter Ingestad, Solna

minata sa...

Det som är ett faktum och som kommer att gälla i år framöver är den socialdemokratiska riksdagsgruppens JA till IPRED 25 februari 2009. Besluten i dag (jag var på plats)är ord i Politiska riktlinjer. Partikongressen(S) röstade avslag på malmömotionen(Avskaffa IPRED-lagen).
Så motståndarna till IPRED-lagen i Temagruppen(utskottet på S-kongressen) är rejält grundlurade!

Peter Andersson sa...

tack, Peter

Minata: kan känna att politik ibland blir en ganska omöjlig sak. Om man en gång tar ett beslut som inte är klockrent (milt sagt) så får man och förtjänar man arga reaktioner på det. Men om man inser att man har hamnat snett och omprövar sitt beslut så är inte det bra heller.

Tycker att det är utmärkt om S tar flera steg framåt på integritetsområdet. OCh jag vet att man inte "grundlurar" ombud...
Det får man i så fall betala ganska dyrt för.

Läs mer om detta på Åsa Westlunds blogg http://www.asawestlund.se/blogg/ipred-lagen-maste-forandras/