måndag 16 november 2009

Halverat antal allianspartier i riksdagen oroar (m)

Läser en sen analys och kommentar till dagens SIFO-siffror gjord av DN:s Staffan Kihlström. (bloggade om helheten i morse). Det framgår att den moderata ledningen är oroad över centern och Kd:s läge. Visst verkar Per Schlingmann övertygad om "slutet gott - allting gott": I hans terminologi alltså att alla fyra allianspartier är kvar i riksdagen efter nästa års val.

Att Schlingmann ändå ser läget som allvarligt visar de åtgärder man säger sig vilka genomföra. De mindre allianspartierna "ska få ökat utrymme". Det handlar bland annat om de arbetsgrupper som (den blåtonade) alliansen har tillsatt. Om de arbetsgrupperna bloggade jag för en tid sen, där det som förvånade mest var att "utanförskapet" är som bortblåst i direktiven. Mer färre jobb och fler i utanförskap borde det rimligtvis vara tvärt om.

I stället markerade Reinfeldt att valet kommer att handla om regeringsfrågan. "Makten framför allt"; så att säga. Jag är helt säker på att Reinfeldt inser att makt inte är något som ska tas för alltid givet. Här finns tre reella hot:

1. Den rödgröna samarbetskoalitionen vinner valet.
2. SD blir vågmästare. Ett nytt politiskt landskap när de rödgröna och folkpartiet/centerpartiet bildar blocköverskridande regering.
3. KD och Centern åker ut ur riksdagen utan att övriga allianspartier balanserar tappet.


Det blir onekligen ett spännande val.

SvD analyserar också, men ur SD-perspektiv.
Fler bloggar på NetRoots.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

Om c och fp får dåliga valresultat så är det nog tveksamt om de har lust att sätta sig i en s-ledd regering. Risken är ju då stor att de blir utplånade till nästa val när borgerligt sinnade kommer att rösta på m/kd som protest.

En minoritetsregering är mer sannolik. Det har vi haft många gånger med sossarna.

Inge sa...

S,V,Mp har de kommande månaderna fördel av att kunna driva valrörelse ute i landet.Där finns i dag upplevelser av ett samhälle som fungerar dåligt. Det kommer att styra människors val av parti mer än vad som händer i Stockholm,Köpenhamn och Bryssel.
De rödgröna har en chans. Jag hoppas dom tar den.

Lars sa...

Halverat antal allianspartier i rikdagen är den rätta lösningen; C & Fp bildar Liberala Partiet och otidsenliga Kd lägger ner verksamheten.

Anonym sa...

Jag har smädat Reinfelt för att han har tagit betäckning under skrivbordet igen, men det är samtidigt glädjande - att han gett upp! Han är lika yrvaken som hans Maid.. Klart vi vinner valet om vi upprätthåller flow även de 14 sista kritiska dagrna :-).