tisdag 9 augusti 2011

Lars Ohly, vänsterpartiet och Unibet som ger 200 för Werner och 65 för Schyman

Riksdagsrökrummets trevligaste skratt hade nog Lasse Ohly. På den tiden jag ofta frekventerade just dom rummen var det alltid lite speciellt att komma in i "dimman" samtidigt med Lasse. Idag har han meddelat sin avgång som ledare för före detta "Vänsterpartiet kommunisterna", nu utan det sista tillägget. Skälet är nu i Aktuelltsändningen detsamma som vid dagens presskonferens: Opinionssiffrorna har inte blivit bättre. Det där kan man säkert vrida och vända på. Och jämförelsen med de opinionsframgångar som Gudrun Schyman fick till är förstås till nackdel för Ohlys eftermäle. Men jämfört med tidigare? Inte särskilt mycket sämre. Även DNs Peter Wolodarski twittrade uppgifter från senaste valet. Där var andra, inte Ohly, ett sänke för sitt parti.

Man kan ha olika perspektiv på Vänsterpartiet och Lasse Ohlys tid på partiledarposten. Jag har nog det.

*  Det var löjeväckande av svensk borgerlighet och medier att till och med i valrörelsen 2010 försöka få Ohly sammankopplad med tidigare diktaturer i öst. Att Ohly skulle ha verkat för en sådan samhällsordning är förstås inte rimligt.

* Man kan som sosse drömma om 100 procent av väljarstödet. Kanske. Men inser man att sannolikheten inte är trolig kan man med fog se en demokratisk poäng att även ett parti sparkar lite från vänster. Under Ohlys tid har (v) fortsatt att göra det.

* Ohly har bidragit till ett vänsterparti som har blivit mer realistiskt och ansvarstagande än tidigare. Budgetregler ska inte drivas till överdrifter men insikten att det är viktigt med ordning och reda lyckades Ohly i alla fall under det rödgröna samarbetet göra till rättesnöre i sitt parti.

* I vissa delar och vid tillfällen har det bubblat upp: Socialdemokratin som den verkliga motståndaren. Inte borgerligheten. Rester från historien som bygger på det "svek" som även verksamma under Ohlys tid har sett socialdemokrater. Och ibland med rätta har fackligt aktiva och socialdemokrater verksamma på arbetsplatser inte fattat varför dom, inte de borgerliga och "kapitalismen" har varit motståndare. En historisk kamp inom vänstern där just "Vänstern" fick storstryk och aldrig förlät den socialdemokrati som blev så mycket starkare  i inflytande och folkligt stöd.    

Trots allt. Lasse Ohly bidrog efter mycket om och men till det rödgröna alternativet inför valet 2010. Ett av mig hyllat alternativ men dessvärre inte av väljarna och möjligen inte av alla internt i vare sig Ohlys parti eller mitt eget. Men som politisk grovarbetare att från en svagt läge ändå försöka påverka politiken tycker jag ändå att Lasse Ohly skrivs in i historieböckerna som en profil i svensk politik.

Vad kommer sen då? Jag har länge trott och kanske sett Josefin Brink som självklar. Men möjligen finns det inom partiet tveksamheter. En självklar favorit för mig personligen är också Jonas Sjöstedt. Möjligen ses han som alltför "höger" för partiets tunga beslutsfattare. Almedalsveckan var det Ulla Andersson som dök upp som motkandidat och nu i dagarna Hans Linde. (?).

Kanske ger Unibet en hit när man sätter odds. Men Werner som gör Comeback? Eller Schyman bränner pengar i vänstern i stället? Nej. Inte troligt.

Vänsterpartiets: Next Party Leader
Vilket är korrekt alternativ?


Vinnare

Sjöstedt, Jonas

Andersson, Ulla

Linde, Hans

Brink, Josefin

Åström, Alice

Svensson, Eva-Britt

Dinamarca, Rossana

Esbati, Ali

Larsson, Kalle

Schyman, Gudrun

Werner, Lars


Fler som bloggar: Sebastian, Martin, Peter Högberg, Iakttagaren, Mattias Lundbäck, Mitt i steget, Böhlmark, Ingerö. Laakso,
Mer att läsa: DN1, DN2, DN om kandidater, DN, Sjöstedt, DN om OhlySvd1, SvD2, Svd3, AB, AB om efterträdarkandidater, Lena Mellin, Exp,. Dagens media.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,