tisdag 16 augusti 2011

Reinfeldt, Borg och spolade skattesänkarargument

foto: moderaterna.se
Kommer hem lite extra bloggsugen idag. Och väljer att illustrera dagens stora politiska "grej" med en bloggarvän, moderaten Kent Persson. Det är verkligen inte för att vara elak mot Kent som person utan för att bilden blir så tydlig på vad även Reinfeldt och Borg säger och sen gör. Och det ökar trovärdigheten i en del spekulationer från statsvetare att det mer är parlamentariskt spel än ansvar för landet som ligger bakom att man nu säger sig skrota det femte jobbskatteavdraget. Risken att få stryk i riksdagen och en följande regeringskris och till och med nyval gör att "skylla-på-krisen-utvägen" används. Jobbpolitiken grävs så att säga ner. Det som tidigare har gett jobb, i retoriken, är nu ett hot.

I mitten av juni bloggade Kent Persson om moderat politik. (inte egna tyckanden, det är samma argument som hela partiet har använt)
Jobbskatteavdragen gör det mer lönsamt att arbeta. Det ökar incitamentet att gå från arbetslöshet till arbete. Jobbskatteavdragen har också lett till att allt fler klarar av att leva på sin lön... Jobbskatteavdragen behöver bli fler, men även andra skatter behöver justeras nedåt.
Idag gör Kent som Reinfeldt och Borg:
Reinfeldt och Borg visar återigen ansvarstagande. Svenska folket förväntar sig det. Politiken ska inte riskera våra gemensamma resurser. Jag välkomnar beskedet från Reinfeldt och Borg.
Redan i tidigare jobbskatteavdragsbeslut har andra allianspartier haft invändningar. Moderaterna som det största partiet har så att säga tuffat på utan att lyssna. Sänkta skatter har inte setts som något man behöver "räkna hem". Dynamiska effekter skulle finansiera godsakerna.

Det är inte främst kommunpolitikern och bloggaren Kent Persson som ska ställas till svars för politiken. Inte heller andra bloggare som så sent som denna morgon verkar ha bloggat till jobbskatteavdragets försvar, som Thomas Böhlmark   Kanske kvinnan i fyrans nyhetssändning visar mycket vad det här har handlat om. Hon tar gärna en sänkt skatt till men jobba mer är knappast möjligt för hon gör det redan mycket.

Åter bloggaren Thomas Böhlmark som i morse satte en kryddad rubrik till sitt blogginlägg: "Bittra sossar gör allt för att folk inte ska få mer i plånboken. Jag vet inte vad han eller andra tänker innerst inne nu. I morgon skrivs kanske fler blogginlägg och kanske också ledartexter. Jag minns särskilt Svenskans ledare som peppade Reinfeldt och Borg att gå vidare på den väg som idag stängdes. I alla fall tillfälligt. Det ska bli spännande att läsa Svenska dagbladets ledare i morgon.

Fler som bloggar: Sebastians tankar, Krassman, Martin Moberg, Scaber Nestor, Tokmoderaten, Annika Högberg, Alliansfritt, Röda Berget, Mitt i steget, Edvin Alam, Mattias Lundbäck, Peter Högberg, Signerat Kjellberg, LO-bloggen

Medier: DN1, DN2, DN3, DN om (S) reaktion,   Svd1, SvD2, AB,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,