lördag 8 maj 2010

Alliansens valplattform blev inte korrekturläst

Det blev en presentation av en plattform för alliansen, gänget med den nya, organga "Animal Planet"-logan. Ingen  stor manifestation utan tidningsdelning på centralen och sen en pressträff på ett café, Inga partiledare som bilden i DN ger sken av. I stället är det några mindre kända ministrar som får äran. Om formen var lite sparsmakad kan knappast innehållet sägas var mer fylligt. Snarare tvärtom.

I sammanhanget är de förstås de stora visionerna (om de finns), de konkreta lagförslagen (om de finns) och inte minst finansieringen av löftena (om den finns) som är mest intressant. Att ett dokument av det här ganska tillfälliga slaget har slarviga formuleringar kanske inte gör något. Även om det gäller en viktig "konsumentupplysning": om det som står verkligen ska ses som löften. Om detta skriver alliansen:

Man
känner igen den del texter och strofer. Inte sällan verkar citat ur tidigare S-märkt politik återkomma, som rättvisebegreppet, sammanhållningen, ordet "tillsammans". Alliansen nämner "fackföreningar" och betonar att "Sverige ska inte heller konkurrera med låga löner, dåliga arbetsvillkor eller genom rovdrift på miljön." Ibland säger andra på den borgerliga kanten att lägre löner är nödvändiga, inte minst för ungdomar. Frågan är om man inte går för långt i sin "sossefiering" när man skriver att "Sverige ska vara ett gott land för alla – inte bara för vissa." Det känns faktiskt mycket konstruerat.

Jag noterar att Reinfeldts snurrande för några dagar sen om bensinprishöjningar. Då var det en råsop i magen på glesbygdsbor, låginkomsttagare och företagare. I dagens plattform finns trots allt lite förvarningar för höjda kostnader:
Marknadsekonomiska styrmedel är avgörande för att möta klimathotet, men dessa styrmedel behöver ofta tillkomma genom politiska beslut. Genom koldioxidskatt gör vi att det inte längre är gratis att påverka klimatet. System för utsläppshandel skapar samtidigt marknadsmekanismer som gör det lönsamt att tänka på klimatet. Vi vill fortsätta att använda ekonomiska styrmedel för att skynda på omställningen till ett klimatvänligt samhälle.
I valplattformen finns ambitionen att stärka bilden av en alliansregering som ansvarstagande för ekonomin.
Ansvarstagande ska alltså ge trovärdighet. Någon att hålla i handen när det blåser. Till skillnad från den mandatperiod vi är inne i då skattesänkningar har genomförts utan täckning och vänt överskott till underskott får man anta. Man lovar (jaja)
• nå målet om en procents överskott i de offentliga finanserna över en
konjunkturcykel
• att budgetlagen kompletteras med bestämmelser om överskottsmål för
statens finanser
• se över det kommunala balanskravet så att kommuner och landsting i
kristider får lättare att använda sig av tidigare överskott
ett ställe hittar jag en mening som kommer att uppmärksammas. På sidan 10 slår Alliansens fast: "Vi är på rätt väg". Det garanterar att det framöver kommer åtskilliga inlägg med detta tema kopplat till diagram och siffror över arbetslösheten, "utanförskapet", bidragsberoendet och andra områden där Sverige bevisligen har hamnat på fel väg. Men nu är det ju inte några löften längre.

mer att läsa:
- Lena Mellin om effekter av krisen i Europa.
- Henrik Alexandersson om frånvaro att intergritetsfrågor..
- Kent Persson berättar sina reaktioner...
- Alliansplattformen jämförs med fördel med det mer skarpa och konkreta rödgröna budgetförslaget.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Ulf Vargek sa...

Utmärkt analys Peter, om Alliansens tomma valplattform.

Wonder Warthog sa...

Papphammars "Här ser ni en som inte syns, ser ni inte och inte hör ni mig heller hör ni väl!" är ett under av tydlighet jämfört med citaten. Utan att ta till för hårda ord så undrar jag vad fan dom menar egentligen? Måste man ha irrglasögon för att förstå?

Kurt sa...

Alliansen skickade ut B-laget med lite floskler. När det skall spenderas en enda krona, så kommer alltid partiledarna själva!