fredag 16 april 2010

Klarspråk om arbetslösheten - Alliansfritt Sverige


Jag sökte men kunde inte hitta något på nätet. Synd. För minns jag rätt så är debattrepliken intressant i dagens debatt. Olof Palme i debatt mot Ulf Adelsohn, då moderatledare. "Hur hög är det nödvändiga arbetslösheten, Adelsohn". Minnet säger att Palme tog utgångspunkt i begreppet "borgerliga ekonomer" som just brukade tala om detta. "Nödvändig arbetslöshet."

var inte debatten upplagd 2006. I varje tal,  varje skrift och varje intervju använde de borgerliga - då samlade under namnet Allians för Sverige - samma "talregel": "Fler jobb och färre i utanförskap". Det torde ha varit helt omöjligt för någon väljare att 2006 ha missat det viktigaste löftet. Det kom i en tid när Konjunkturinstitutet skickade pressmeddelanden om att "jobben kommer".

Trots det lyckades "borgarna" ta över jobbfrågan: de som nyss börjat prata jobb ställde socialdemokratin, som pratat kamp mot arbetslöshet sedan bildandet 1889, mot väggen. Vallöftet gavs också utan reservationer. Det fanns ingen reservation för "om krisen kommer" eller så. Min tro är att man var och är så övertygad att de egna ekonomiska teorierna fungerar. "Lägre skatter ger fler jobb". Punkt!

Resultatet är som vallöftet fast tvärt om. Arbetslösheten har ökat. Fler befinner sig i utanförskap, om man för ett ögonblick accepterar detta begrepp trots att det kan ifrågasättas. Därför är det ganska obegripligt att gårdagens vårbudget inte innehåller något som kan kallas jobbpolitik. Inte i "riktig" bemärkelse, dvs med kraftfulla satsningar på utbildning, företagande eller aktiva åtgärder. Men inte ens den borgerliga "jobbpolitiken" överlevde gårdagen. Det som nyligen nödvändigt för jobben - sänkta skatter- beskrivs nu sekundärt. Anders Borg snor åter en socialdemokratisk retorik, som i Aktuellet. "Det ska löna sig att ha arbetat" säger han. Välfärden påstås komma före jobben trots att regeringen inte ger en spänn mer till kommuner och landsting.

Idag
publicerar Alliansfritt Sverige en rapport om jobben: "Dags för klarspråk". Ur den är bilderna ovan hämtade: För att citera en sammanfattning:

  • Arbetslösheten var hög i början på 00-talet, under Socialdemokraternas styre. Den började dock vända nedåt under våren 2005.
  • Nedgången i arbetslösheten fortsatte under Alliansens styre, men avtog för att sedan nå nivåer som är betydligt högre än vid maktövertagandet.
  • Sysselsättningsgraden är sonika bevisligen betydligt lägre, och andelen arbetslösa betydligt högre än vid maktövertagandet 2006.
I går ljöd larmet när finansministern talade. Så klockrent, så att säga.

Fler inlägg:

- Claes Krantz om när arbetslinjen började..
- Johan Westerholm om en ren valrörelse.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,