måndag 26 april 2010

Rättviseka(m)panj - på förhand dömd att misslyckas

Gissar att du också har följt "språkstölden"? Det stora "rovet" var förstås 2006 års val. Talet om jobben och kamp mot arbetslösheten som gav allianspartierna valsegern. Retorik är en stark kraft, inte minst när det står i kontrast till annan. Dåvarande S-ledarens besked: "Jobben är ingen fråga" gav ytterligare styrka i Reinfeldt invasion av vänsterns spårterritorium. Vi har sett en del också efter valet. Det senaste i moderaternas vårkampanj där man vill lägga beslag på ordet "rättvisa".

Det var i och för sig inte populärt ens i allianslägret. Av någon beskrevs det som "oborgerligt. Och vem vet vad den breda, ganska demonstrationsovana skaran av borgerliga väljare tänkte om en m-kampanj där - låt vara tecknade moderater, men ändå - släpar omkring på något som OMÖJLIGT kan vara något annat än "såssarnas" plakat som brukar vädras till första maj!

Precis som med jobben och ord som "färre i utanförskap" ligger det politiskt explosiva inför valdagen i hur orden förhåller sig till verkligheten. Med jobben blev det motsatsen. Vi vet också hur det har gått om man använder den mer konventionella tolkningen av rättvisebegreppet. Krassman har en postning som möjligen ger
en bra bild av vad jag menar.

Idag har Stockholmstidningen berättat om väljarnas syn på just moderater och rättvisa. Resultatet kan tolkas som att m-kampanjen har kommit av sig långt innan den ens har börjat sätta sig. Väljarna dömer totalt ut begreppet som något passande för moderaterna. Bara 14 procent gör den kopplingen medan över dubbla andelen väljare ser begreppet "orättvisa" mer passande. 

Centerns Chriser Jonsson hade nog rätt. "Rättvisa" är lite "oborgerligt". Novus mätning som visar att Stockholmarna hellre vill ha Carin Jämtin som ledare snarare än Sten Nordin. De är kloka, väljarna.

Fler som bloggar:
S-buzz postar också om detta, Alliansfritt likaså och Martin Moberg gör detsamma.
För övrigt hittar jag ingen kommentar från vännerna på allianssidan om detta.....

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,