tisdag 27 april 2010

Vårdköer i retorik och praktik

Ser att moderaterna har vårkampanj om bland annat sjukvården. Från affischer i mitt centrum förmedlar den ansvariga för sjukvården i Stockholm budskapet att allt går åt rätt håll. Den  förnuftige väljaren frågar sig förstås om budskapet stämmer. Filippa Reinfeldt är inte bara moderat affischprofil utan också ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd som idag har möte. Till detta har vi bland annat ett ärende från revisorerna som kräver svar om vad landstinget gör för att hålla vårdgarantin.
Tabellerna visar att det fortfarande finns problem i sjukvården. I tabell ett visas hur stor andel av besök och behandling inom kirurgi respektive ortopedi som görs utanför det den nationella vårdgarantin säger. I tabell två visas samma resultat men då ställt i förhållande till den vårdgaranti som gäller i Stockholms län, en tuffare garanti än den nationella. Köerna till vård och behandling är sannerligen inte borta.

Å ena sidan har allt fler vårdgivare börjat rapportera köer, ett krav som funnits länge men som vårdgivare helt enkelt har struntat i många gånger tidigare. Det är bra att landstinget gjort reglerna hårdare om vite för den som inte sköter rapporteringen. Å andra sidan: vi såg i höstas inför utdelningen av regeringens sjukvårdsmiljard att det trixades och fixades med köstatistiken. Det blev ett sätt att få del av pengarna. Genom begreppet "självvald väntan" kunde många patienter "trollas bort" från köstatistiken. Tog man hänsyn till det i Stockholm hade köerna under Filippa Reinfeldts ledning fördubblats. Även regering tog lärdom av fifflet och markerade redan vid utvärderingen att systemet måste göras om.

Det är bra att vården byggs ut i Stockholm. Vårt län växer och då krävs fler vårdcentraler och resurser till sjukhusen. Tillgängligheten till våra vårdcentraler har blivit bättre, en utveckling som pågått långt före vårdval Stockholms tid. Men det går inte att slå sig till ro nu och möjligtvis skriva käcka budskap på valaffischer. Allt för många av Stockholms läns patienter står fortfarande i vårdköer. Det är en konkret sak där också dagens utspel från de rödgröna är så viktigt. Att välja doktor är en sak. Men lika viktigt är att välja att stärka välfärden före sänkta skatter, när bristerna är så tydliga.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
F