söndag 18 april 2010

Opinionsläget

Läser dagens SIFO som presenteras i medierna med rubriken "stabilt". Unga väljare och kvinnor ger de rödgröna en fortsatt ledning. Sören Holmberg, statsvetaren som tidigare fått äta upp en del förutsägelser, har ett nytt tips för den som vill satsa rätt:
Den historiska statistiken säger att det block som leder i april brukar också leda efter valet. Det har hänt elva gånger av tretton. Det är den statistiken som regeringen måste slå
 Ännu en gång kommer de borgerliga till korta. Samtidigt fortsätter ett par av partierna, Kd och C, att krypa på riksdagsspärren. Det läget skulle kunna göra Sd till vågmästare, säger medier. Krassman analyserar annorlunda.

Socialdemokraterna 34,1 (+0,1)
Vänsterpartiet 5,4 (-0,2)
Miljöpartiet 9,0 (-1,6)
Summa oppositionen:
48,5 (-1,7) 
 
Moderaterna 29,8 (-1,0)
Centern 4,9 (+2,0)
Folkpartiet 6,2 (+0,3)
Kristdemokraterna 4,1 (+0,3) 

Summa regeringsalliansen:
45 (-0,2)
Sverigedemokraterna 4,9 (+1,1)
Övriga 1,6 (+0,7)

Politik är inte en kamp mot statistiken. Den stora matchen handlar om vägvalet för Sverige. Inte minst utifrån hur väljarnas bild av alternativen är. Som jag skrev i går kändes Mona Sahlins bild av Möjligheternas Sverige som en styrka: både framtid, konkreta förslag och reformer som också betalas för. Omvänt: en moderat "toklåsning" vid alla skattesatser som ska sänkas, oavsett effekter, oavsett reformbehov, oavsett fördelningspolitik. Visst, Reinfeldt möts av viss intern kritik. SvD:s ledare saknar politik och förslag för företagande till exempel.  

Mer att läsa:: 
- Expressen och AB skriver


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att ni socialdemokrater ständigt ljuger om vad de borgerliga vill och säger!

Reinfeldt sa igår klart och tydligt att kärnan i välfärden kommer först parallellt med stabila statsfinanser. Först därefter, om utrymme ges, så ska skatterna sänkas.

Ibland undrar jag om ni är läskunniga på den rödgröna sidan? Eller om ni totalt saknar debattmoral och etik?

//Petter, Göteborg

Sven Dufva sa...

Det är ju det som är problemet. Reinfeldt vill bara satsa på väldfärdens Kärna, vi i det Rödgröna samabretet satsar på Välfärden i sin Helhet. Inte bara en bortgnagd kärna.

Skillnade mellan er högerliberaler och oss är att vi även läser mellan raderna. Och tänker längre än näsan räcker.

Anonym sa...

Skillnaden mellan borgerliga och vänsterdebattörer är att vi borgerliga faktiskt pratar om vad vi själva vill. Ni på vänsterkanten älskar att prata om hur "hemskt och orättvist" det blir med borgerlig politik men era egna idéer är det tunnt med. Floskler kring välfärd och alla ska med har vi hört mycket av. "Investeringar i jobb". Men nu är det ju så att privata företag skapar jobb. Det är inget man investerar sig till. Vi såg ju hur det gick under 12 år med s vid makten... Lika hög arbetslöshet i brinnande högkonjunktur som efter en global finanskris... Trots att ni hade gömt undan folk i diverse mystiska bidragsjobb, plus-jobb mm.

Nej prata om er egen politik (när kommer den förresten?) och sluta lägga ord i munnen på regeringen!

//Petter, Göteborg

Peter Andersson sa...

Petter;
Tack för din synpunkt även om jag gärna ser kommentarer utan påståenden om lögner..osv.

Reinfeldt har alldeles nytt bytt inriktning igen. Det är inte särskilt lätt att hänga med i svängarna. Men frågan är om detta är ren retorik.

Tyvärr, med din inledning, är det inte upplagt för något meningsfullt utbyte. Du har en radda inlägg på min blogg som, oftast med länkar, visar källan till det jag tar upp. Om du tar del av det jag skriver, ser du en rad länkar till socialdemokratiska förslag. Om du har andra upplysningar om exempelvis moderat politik så är det väl bra om läsarna har får ta del av detta.

Vad gäller skatter är det också flitigt utvecklat i mina inlägg. Jag tar ganska ofta upp det du framhåller. att just retoriken låter som du säger, men praktiken är de förslag som Bo Lundgren drev som moderatledare. Om du också har besked om finansieringen av de sänkta skatterna så välkommen med sådan info.

Om du också vet att moderaterna i Stockholms landsting kommer att ändra sig igen och inte sänkt skatten utan i stället lägga pengarna på sjukvården: ge mig gärna lite källor till det. Kan du också utveckla om hur du ser på att kommuner och landsting faktiskt blir av med 12 miljarder 2011 jämfört 2010...

Det nästa stora som kommer av socialdemokratisk politik på nationell nivå är i början av maj då vårt alternativ till regeringens vårbudget presenteras.

Annars finns hur mycket läsvärt om S-politik och konkreta S-förslag på flera webbplatser, ex www.socialdemokraterna.se
och www.rodgrona.se

Om du söker info kommer du också att finna den...

/peter