torsdag 15 april 2010

Väntar fortfarande på en riktigt vårbudget

Har alltför mycket på jobbet för att just nu kunna skriva något mer kvalitativt och analytisk om vårpropositionen, som om jag såg rätt på Twitter, presenterades till brandlarmsringning.En illustration i sig som heter duga. De två frågor som kommer att avgöra valet, jobben och välfärdens kvalitet, får stryk i Reinfeldt och Borgs budget, om man med det menar att rejäla satsningar saknas. Det är anmärkningsvärt. Regeringens löften -06 om jobben blev i stället ökad arbetslöshet. Att i det läget avstå från politiska initiativ är oväntat. Eller också ligger en annan faktor bakom: att man lever i förvissningen om de sänkta skatterna som jobbskapande. Mer behövs inte.

Den andra punkten att verkligen lyfta fram är att regeringen verkar nöjd med kvaliteten i skolan, vården, omsorgen om äldre, förskolan och andra viktiga välfärdsverksamheter. Att man i praktiken drar ner resurserna nästa år är oerhört märkligt. Och, vilket kommer att visa sig på många håll, får effekter på verksamheterna. Antingen kan inte kvaliteten öka där det behövs eller så påverkas verksamheterna av direkta besparingar.

Det är val i september. Det är som om budgeten fortfarande var okänd. För utöver en viss kompensation till pensionärer, ett i sig bra förslag om lärarlegitimation och en ny myndighet "mot skadlig mediepåverkan" är det väl inte så mycket mer? Jaja, något mer. Men långt ifrån vad som behövs för jobb och välfärd.

Mer läsvärt
- Göran Eriksson, Svd, analyserar.
- Oppositionen kritiserar..
- Min egen gissning i morse

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,