söndag 11 april 2010

En lugn blogghelg med Knuff och Tokmoderaten

Helgen har sedvanligt bjudit på Kristian Krassmans analys av hur NetRoots-bloggarna placerar sig på Knuff-listans 50-top-lista. KK noterar att han själv har haft en vecka i nedförslut medan det går uppför för NetRoots egen samordnare, Johan Ulvenlöv. För egen del blir jag bara konfunderad över att inte ha fått ett rejält ras efter något av min bloggningars bottenvecka.

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
6. Mitt i steget (oför)
11. Rödgrönt samarbete (+1)
15. Röda Berget (+2)
16. Kulturbloggen (-2)
17. Peter Högberg (-1)
20. S-buzz (+3)
21. HBT-Sossen (oför)
22. In Your Face (-2)
26. Ett hjärta rött (+2)
34. Claes Krantz (+1)
39. Martin Moberg (oför)
42. Veronica Palm (-1)
47. Bodströmsamhället (-2)

Listor i all ära. Men helgkrönikor är text, tankar, innehåll och fördjupningar. För egen del har jag tappat mark , just för tillfället, vad gäller detta. Men läsvärt denna helg och i den kategorin finns på annat håll: Johan Westerholm, denna vecka om förlåtelse, Peter Högberg om politik, utvärdering och ett stundande val, Peter Johansson om Springsteen, Kent Persson om sömn, maktgranskning, frifräsare i politiken och välfärdsfinansiering, Mary Jensen om arbetsmarknaden, arbetssökande och tips till andra krönikor. Thomas Hartman skrev krönika i går och Per Ankersjö återkommer min sin veckolista över "snackisar".

Dessa krönikor i alla ära, men så finns Fredrik, "Tokmoderaten", bördig från en liten röd by norr om Slussen. Hans undertitel är "inte som alla andra". Idag skriver han sin egen bild av bloggosfären som ett schackparti och går här igenom blogg för blogg i det "röda" och "blå" laget, där var och en ställs mot en "likvärdig" på motståndarsidan. Fredrik ser mig själv i något av en retoriskt blodig kamp med Mary Jensen, som är två bloggar intill varandra på Politometerns rankning. Han får nog fel. Den som läser Marys inlägg, med en inriktning jag ställer upp på, inser att politiska samtal mellan de med olika syn på samhället kan vara konstruktiva och utan krigsstämning.
Titanernas kamp är den som jag avser Peter Anderssons "Med rätt att tycka" och Mary X Jensens "Mina Moderata Karameller" ta sig an. Mary skapar snabbt en trovärdig kopia till Peters framgångsrika blogg med undernamnet "Med rätt att hålla käft". Här skapas en snarlik, okritisk blogg där temat är medlöperi och partimegafonerande.
Oavsett om FA hamnar rätt eller kanske snett i analysen är han utan tvivel läsvärd för den som har rätt ingång i läsandet, vill säga. Man får inte ta "livet" allt för allvarligt ibland.

- Även HSB-sossen uppmärksammar Fredrik Antonsson

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Den som med viss möda lyckas reda ut att jag med "bördig från en liten röd by norr om Slussen" avser Sundbyberg, ska inte förfasas över nedsättande ord om Sumpan. I själva verket är det bara kärleksfull men möjligen lite retsamt bildspråk

Alexandra Einerstam sa...

HSB-sossen? Hon som bestämmer-Sossen?

Anonym sa...

Nu ska de politiska bloggarna inte överskatta sig själva. Det är mycket få som följer dem. Varför? Därför att folket har mycket lågt förtroende för politiker, och därmed för politik. Ett slags vanmakt som söker tröst i eskapistiskt stimmande typ Blondinbella. Det förtjänar eftertanke.

- Peter Ingestad, Solna

Tokmoderaten sa...

Skönt Peter, riktigt skönt -mmmmmmm!

Inspirationen verkar ha återkommit, underbart!

Mary X Jensen sa...

Tack för vänligt omnämnande Peter A.

Ingestad - i varje liten grupp tycker man att man är viktig ;-) Du läser ju i alla fall och det kan räcka med EN läsare. Den rätta. Så har du fått din dos av vänlighet idag ;-)