tisdag 13 april 2010

Moderat rättvisa döms ut som "oborgerligt"

Moderaternas "stöld" av begreppet rättvisa får kritik av centerns Christer Jonsson. I ett inlägg skriver Jonsson:

Vi måste som Alliansföreträdare och Centerpartister vända och vrida på rättvisebegreppet så att vi kan vrida det vapnet ur händerna på vänstersidan, men det är klart vi är inte hjälpta om våra moderata vänner, i sin trianguleringsiver,  tolkar rättvisebegreppet "oborgerligt". Därför är det viktigt att om nu moderaterna gör sin röst hörd i debatten om rättvisa att den kompletteras med fler från Allianssidan!
Oborgerligt, således och jag kan bara hålla med.

Vid en hastig titt i mina två morgontidningar kan jag inte se något om moderaternas kampanj som presenterades igår. Kanske en signal om "plattheten" i budskapet, att vare sig DN eller SvD skriver något. Det gör förvisso bloggosfären, i en blandning av jubelrop, irritation och ironi. Att Reinfeldt och Schlingmann ska sno rättvisebegreppet är förstås anmärkningsvärt. Att så rak sno (igen) "Full sysselsättning" som stått på huvudmotståndaren Socialdemokraternas dagordning sen "hedenhös" är förstås utmanande.

Att inte tidningarna verkar tycka att kampanjen ens är värt trycksvärta tror jag hänger ihop med det Claes Krantz tar upp i ett inlägg med en rubrik om marknadsföringsbrott.
Man kan bara beundra fräckheten att komma med detta när Sverige har nästan 300000 fler arbetslösa och en lägre sysselsättningsgrad än vad vi hade under den förra krisen på 90-talet.
Just där ligger (m):s risk där partiet kan uppfattas rent patetiskt: det måste finnas något fragment i alla fall som håller ihop den politiska kommunikationen med det som är partiets själ, hjärta och konkreta politik. Jag har svårt att hitta de kopplingarna. Däremot är motsatsen ganska lätt att lyfta fram. Sen kan säkert begrepp diskuteras och analyseras. Ser länkningen från HBT-sossen till Stockholmstidningen där en i dess rätta bemärkelse "lärd man", Bengt Göransson, skriver om begreppet "rättvisa" och jämför det med "rättfärdighet".
Rättfärdigheten tvingar den som använder ordet att vidga sitt perspektiv, att se inte bara till egna intressen utan också till andras. Rättvisan däremot riskerar att reduceras till något som kan åstadkommas med enkel mätteknik, precis som det går till när barnen ska ha exakt lika mycket läsk i sina glas. Råkar något av dem spilla ut, är det den klumpiges ensak. Alla fick lika mycket från början.
Det där är mycket värt eftertanke. Så trots att en och annan som drabbats av politiken säkert kan ta allvarligt på moderaternas retoriska utsvävningar till vänsterkanten är det kanske ändå så grovt att det är alltför lätt att avslöja. För egen del noterade jag bilden minst lika mycket, en bild som onekligen för tankarna till Första maj, Arbetarrörelsens dag.

Hittills
har moderaterna oftast respekterat Första maj som ju varit arbetarrörelsens dag sedan 1890. Undantaget brukar i Stockholm vara en liten grupp yngre MUF:are som i trakterna kring Stureplan brukar samlas i klunga för att peka finger åt "såssarna". Grunnar lite på om Schlingmann tänker organisera den fräckheten om lite tråkiga respektlösheten detta valår? "Ropen skalla - RUT-avdrag till alla" kanske?

Fler bloggare om moderat "rättvisa".
- Roger Jönsson gör "floskelanalys" av Borgs presentation
- Fredrik Lundh Sammeli om misshandel av språket.
- Karin Bergh med exempel på den saknade rättvisan i (m)-politiken.
- S-buzz om "rättvisa" jämfört med förd, verklig politik.
- Martin Moberg om Borgs försvar för ökade klyftor. Rättivsa?
- Peter Högberg om röstfiske med tveksamma nappmöjligheter.
- Alliansfritt med illustrativa citat.
- Eva-Lena Jansson om retorisk fernissa..
- Linuz Aggeborn om vänsterns politik som kan "upplevas" mer direkt rättvis.
- Kent Persson om begreppet rättivsa i ett moderat Örebro*
- Tokmoderaten med samma "läskexempel" som Bengt Göransson
- Magnus Andersson, (C), som tycker moderaternas prat är för likt (S) (!)
- Ulrika Falk om kaffe i halsen - och med en videosnutt...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,