onsdag 7 april 2010

Regeringens spel med välfärden som insats

Igår hade jag mycket jobb och kvällsträff med valarbetare i Solna. Missade därför nyheterna och det verkligt märkliga beskedet från regeringen att regeringen inte bara avstår från att höja, utan till och med sänker statsbidragen till kommuner och landsting nästa år. I sak är det mycket oroande. Politiskt kan man spekulera men att Reinfeldt och Borg nu lämnar walk over till de rödgröna i välfärdsfrågor torde vara en ganska stor chansning. Men så kan det bli om den ideologiska kompasssen, som idag är fastnaglad vid sänkta skatter, får bestämma kursen.

Hu
r ser den verklighet ut där Reinfeldt och Borg drar in pengar? Ja, en bild ger herr Reinfeldts egen hustru Filippas tjänstemän på landstinget. Ett underlag till förra sjukvårdsnämnden beskrev:

De ekonomiska förutsättningarna för HSN 2011 är mycket strama. Det ekonomiska ökningsutrymmet 2011 enligt landstingsfullmäktiges beslut i budget 2010 uppgår till 1,0 procent att jämföra med faktisk kostnadsökning 2009 på 5,1 procent och budgeterat ökningsutrymme 2010 på 3,2 procent.
De borgerliga med Filippa Reinlfedt i spetsen inser också att det behövs just mer pengar. I ett hastigt ihopskrivet papper som lades direkt på bordet uttryckte majoriteten att 100 miljoner mer behövs för att korta köer till vården. Det kan jämföras med den halva miljard som årets extra höjning har gett landstinget, även den en liten post jämfört med de bistrare tider som antyds i tjänsteutlåtandet ovan.

Budgetposter hit eller dit. Statsbidrag upp eller ner. Det viktiga är att vi i Sverige har en skola som ger barn och ungdomar den bästa starten i livet, att de äldre får omsorg och vård efter behov, att vi kortar köer och kan möta behov av vård hos befolkningen. Just det som skatter till största delen betalar. Det blir, hur man än vänder och vrider på att få ihop argumenationen, svårare att klara efter gårdagens besked.

Andra om detta:
- Roger Jönsson om en svår sits och 25.000 sparkade..
- Peter Högberg om en bortglömd rapport.
- Alliansfritt med "serie" om Borgs misstag.
- Ulrika Falk om framtvingade nedskärningar

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Du Peter.

Detta är bara taktik. De kommer att lägga ett förslag i höst innan valet om att satsa på kommuner och landsting. Låt mig gissa! 4,9 miljarder. Sen kommer de att hävda att det är en satsning för att slå vakt om välfärde!

Borg sa ju i radion att de ev skulle göra en satsning i höst om de visade sig bli nödvändigt. Låt mig gissa att de "följer utvecklingen noga" som de brukar säga när de har misslyckats med att bedöma effekten av sina misslyckade hafs och slafs "reformer".

Anonym sa...

Kan ju vara som Britta säger en taktik. Min pappa ska vänta med att sälja sitt hus till EFTER valet. Om det är så att borgarna vinner, ska han bo kvar i huset för säkerhets skull (lånen är betalda för länge sedan, bara driftkostnad att betala). Om de rödgröna vinner ska han sälja och köpa en lägenhet (han vill helst hyra, men det går ju som bekant inte så bra numer).
Vår familj gör samma. Om borgarna vinner, ska vi inte lägga våra besparingar i den där platsbyggda bastun som vi funderat på länge, då blir det att hålla i plånboken istället. Om de rödgröna vinner, vågar vi göra investeringen. Undrar om det är andra där ute som tänker likadant?
/gt

David sa...

Jag vill bara göra dig uppmärksam på att "Tankesmedjan Feminix" är en främlingsfientlig site som fiskar besökare genom omotiverade trackbacks.

Se din egen trackbacklista till det här inlägget.

Peter Andersson sa...

Brita: jag utesluter inte att du har rätt. Men är lite tveksam eftersom väljarna sällan låter sig luras så krasst. Däremot kan väldigt lite avgöra valet..så..

GT. tack för "vittnesbördet" :-)

David. Tack för kommentaren. Vi, dvs fler o mer än jag ,försöker lösa det där med den som sabbar. Bra att du säger till..

P