onsdag 7 april 2010

Om hamburgeställen, moderata studenter och att "göra svartfot till ett positivt begrepp"

Idag fick de handelsanställda nytt löneavtal. Ett tvåårsavtal för 100.000 medlemmar: Handels kommenterar:
  Avtalet är på 24 månader och ger 971 kronor mer i månaden för butiksanställda och 830 kronor mer i månaden för lageranställda. Det motsvarar 4,7 procent respektive 3,7 procent i löneökning och är därmed det avtal som genererat högst löneökningar hittills i år.
Ett, vad jag förstår, bra avtal för många som idag har låga löner. Ett avtal mellan två parter, visserligen utifrån medlarbud, men ändå något i den "svenska modellen". Men samma dag påminns vi om en annan bild av Sverige. SvT:s Uppdrag granskning har följt upp hur städningen ser ut på hamburgerestauranger. Efter avslöjanden för ett par år sedan om usla löner och unkna arbetsvillkor i övrigt ställde Janne Josefsson de ansvariga till svars. Direkt till svenska folket lovade hamburgejättarna att ordna upp i träsket. Programmet i dag visade att så inte har skett.

Helt opassande gör också de moderata studenterna ett utspel samma dag. I ett pressmeddelande erbjöd man sig på eftermiddagen när strejk ännu hotade inom handeln, att agera strejkbrytare. Eller som det heter:
erbjuder sig nu Fria Moderata Studentförbundets presidium att mot en rimlig ersättning efter bästa förmåga hjälpa till i de butiker som saknar personal.
De unga moderatstudenterna verkar se anställningen som något av ett kall. Därför
behöver vi inga OB-tillägg, eftersom vi studerar och därför gillar att jobba på kvällar och helger.
De unga moderata studenterna utbrister:
- Det är dags att göra svartfot till ett positivt begrepp!
De moderata studenterna i Fria Moderata Studentförbundet har inom sig haft några personer som sedan blivit moderata profiler: Bloggaren Carl Bildt, finansminister Borg, Fredrik Reinfeldts förre medarbetare Ulrika Schenström, bloggarprofilen Mattias Lundbäck, Skattebetalarnas Torsten Svenonius, PJ Anders Linder på favoritledarsidan (Svd), den avsatta ministern Cecilia Stegö, Stockholms ledare Sten Nordin..ja, listan kan förstås göras ännu längre vad gäller moderata dignitärer.

listan står förvisso också Dag Klackenberg. En gång vice ordförande i Moderata Studentförbundet och som ett ödets ironi idag ledare för Svensk Handel som tecknade avtal med Handels, och därmed snuvade studentförbundet på sin "svartfotskampanj". Kanske ett tecken på att man mognar med åren. Men möjligen mer en bild av att det trots retorik om "sossighet" och moderater som vänster ändå finns samma gamla krafter kvar. Kanske en tydlig bild för många att det sällan lönar sig med försvagade fackliga organisationer, även om vissa vill få oss att tro det. Jag funderar ibland på hur många Uppdrag Granskning med dagens tema som hade kunnat göras om det hade lyckats. Om det inte är så att vi faktiskt redan är inne på den vägen.

Fler som bloggar:
- Kulturbloggen om Uppdrag granskning
- Fredrik Pettersson om unga kristdemokraters kampanj mot bl.a. LAS.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Inte kommer de jobba för sämre löner och villkor än andra. Bara luft i den kommentaren

scaber nestor sa...

Det är ganska lätt att arbeta för lägre lön och utan OB om man har mammas och pappas pengar som stöttar.

Stäng av deras kreditkort ett par månader så kommer retoriken att ändras ganska radikalt.

Anonym sa...

PLATSANNONS

Vi söker moderata studentförbundare till diverse arbetsuppgifter.

Vi söker dig som till låg ersättning vill utföra viktiga samhälleliga uppgifter.

Bland annat torka trappbajs och packa rödgrönt valmaterial - och nästa vinter att röja snö på tågspåren.

Vi kan erbjuda centerpartistiska ungdomslöner utan OB eller försäkringar.

Svar till "Klassintresse", DN HK.

Anonym sa...

Det måste väl vara ett sent aprilskämt av Gustaf Dymov.
Är det på riktigt så förstår man ju hur Moderaternas politik utformats.
Svartfötter=Moderater.

Anonym sa...

Fria Moderata Studentförbundet och Moderata Studenter är inte samma sak. I ditt inlägg verkar det som att FMSF är moderata studenter, vilket de inte är. De är allmänborgerliga.

Lars Hindrum
Moderata Studenter